Dode en gewonden na instorten podium Radiohead-show Toronto

Uitverkocht openluchtconcert Radiohead afgelast

Ingmar Griffioen ,

Bij een Radiohead-show in Toronto zijn een dode en meerdere gewonden gevallen, nadat het podium instortte. Dat melden diverse lokale Canadese media en Radiohead News, de door Nederlander Adriaan Pels gerunde Radiohead-fansite. Het ongeluk gebeurde voor aanvang van het uitverkochte optreden in Downsview Park, dat vervolgens is afgelast. De slachtoffers waren bezig met de laatste voorbereidingen, zoals het ophangen van speakers en de soundcheck.

Het ongeluk in Toronto vond volgens nieuwssite CP24 plaats om 16.00 uur lokale tijd, een uur voordat de poorten voor het openluchtconcert zouden openen. De Radiohead-show zou om 19.30 uur beginnen, maar zowel Radiohead News als Downsview Park twitterden al snel dat het concert geannuleerd was. Ook de officiële Radiohead-site maakt gewag van de afgelasting 'wegens onvoorziene omstandigheden'. Naar verluidt zijn zowel de leden van Radiohead als van voorprogramma Caribou ongedeerd.

CP24 en CBC Canada melden dat één persoon dood verklaard is en een tweede naar het ziekenhuis is vervoerd. Toronto CMS bericht dat er naast de overleden persoon, drie gewonden zijn. Een ernstig gewonde is naar het ziekenhuis gebracht en de andere twee zouden ter plekke behandeld zijn aan lichte verwondingen. Volgens ooggetuigen waren er tien tot vijftien werkers op het podium, toen de constructie instortte. De hulpdiensten waren flink uitgerukt voor het incident. Een CBC-verslaggever ter plekke telde vijf ambulances, twee politieauto's en een brandweerwagen. Hoewel de hekken nog niet geopend waren, was er volgens de politie toch al aardig wat publiek op het terrein in afwachting van de show. Het terrein zou inmiddels ontruimd zijn.

UPDATE:
Inmiddels is duidelijk dat de overleden man Scott Johnson is, een crewlid van midden dertig, die beklemd heeft gezeten toen de podiumconstructie naar beneden kwam. De 45-jarige man die naar het ziekenhuis is vervoerd, heeft een verwonding aan het hoofd en zou buiten levensgevaar verkeren. Radiohead herdenkt crewlid Johnson middels een bericht op de eigen website.

Eerdere rampen met evenementen in 2010 en 2011
Vorig jaar haalden meerdere rampen met evenementen het nieuws. In Ottawa begaf in juli 2011 het podium het eveneens tijdens een optreden van Cheap Trick op het lokale bluesfestival. In augustus vielen vijf doden en 45 gewonden toen een windvlaag het main stage omverblies van de Indiana State Fair (kermis). In augustus zorgde noodweer voor een vergelijkbare ramp dichterbij huis: de eerste festivaldag van Pukkelpop veranderde in luttele minuten in een grote ravage, nadat meerdere tenten en bomen omver woeien. Dat noodweer resulteerde in vijf doden en zo'n honderddertig gewonden.

In 2010 werd onder meer de Zwarte Cross zwaar getroffen door noodweer dat over het oosten van Nederland raasde. Op het Zwarte Cross terrein in de Achterhoek stortten toen meerdere tenten in, met vier gewonden tot gevolg. Het Source festival nabij Utrecht werd zowat weggevaagd, waarna de tweede festivaldag afgelast moest worden.

Het weer speelde in Toronto geen enkele rol, volgens getuigen was het prachtig zonnig weer met hooguit lichte wind. De politie verklaarde een groot onderzoek in te stellen naar de oorzaak van de ramp. Het was zondag nog onduidelijk wie de eigenaar van het podium is.

Meer foto's en een selectie van tweets over het ongeluk vind je onder meer via deze Storify.