Oranjekoorts: Voetbal en muziek gaan prima samen Oranjekoorts: Voetbal en muziek gaan prima samen

EK kijken tijdens Mundial, Metropolis en CAUSE

, Jorinda Teeuwen

Oranjekoorts: Voetbal en muziek gaan prima samen

EK kijken tijdens Mundial, Metropolis en CAUSE

Jorinda Teeuwen ,

De tijden dat concertzalen leegstromen zodra het Nederlands elftal op een toernooi speelt, zijn definitief voorbij. Voetbal en muziek gaat namelijk prima samen, blijkt uit een rondgang langs festivals die plaatsvinden tijdens wedstrijden van het Nederlands elftal. Hoewel niet iedereen vertrouwen er vertrouwen in heeft. “Zelfs Stevie Wonder ziet dat Nederland niet goed speelt,” aldus Kraantje Pappie.

Nederland – Denemarken
Nederland trapt het Europees Kampioenschap af op zaterdag 9 juni tegen Denemarken. De wedstrijd is vanaf 18.00 uur live te zien op een groot scherm in 013. Het poppodium gaat er al vanuit dat er met grote cijfers gewonnen wordt van Denemarken, want Boef en de Gelogeerde Aap is ingehuurd om het ‘feestje keihard te kunnen vieren’.

Op Pedro Pico Pop kunnen bezoekers kiezen tussen muziek en voetbal. “We zetten een groot scherm op en hebben daarbij plaats voor ongeveer 600 voetballiefhebbers. De overige drie podia programmeren we wel gewoon door, maar het is nog lastig inschatten of de bezoekers voetbal boven muziek gaan verkiezen,” vertelt Maurice Endeman van het festival. Er zijn zelfs bands die per se niet tijdens de wedstrijd willen spelen. “De mannen van Destine bijvoorbeeld, die komen zelfs eerder naar het festival om voetbal te kijken, zodat ze er zeker van te zijn dat ze niet ergens in de auto zitten tijdens de wedstrijd. Verder hebben we de Deense band I Got You On Tape uitgenodigd om een beetje gezonde rivaliteit tussen de bands te laten ontstaan.”

Ook in Huizen is de eerste voetbalwedstrijd live te volgen op een groot scherm tijdens TramFest, met Kraantje Pappie, The Partysquad en heel veel DJ’s. Voor de echte voetbalhaters gaat het festival op de Bus Stage gewoon door. Bovenop een elf meter lange Amerikaanse schoolbus is er een open podium.

Het gratis festival Beeckestijn Pop is zelfs verplaatst voor het EK voetbal. Al 33 jaar wordt het festival gehouden op de tweede zaterdag van juni. Omdat Nederland dan tegen Denemarken speelt, is het festival in Velsen-Zuid – met onder andere Blaudzun, Fresku en Rats on Rafts – nu een week later op 16 juni.

Nederland – Duitsland
Tijdens Nederland – Duitsland op 13 juni heeft De Kelder in Amersfoort een heuse EK special, met ‘vooraf een barbecue, Dog Eat Dog als hoofdgerecht en als toetje voetbal op een groot scherm’. De Amerikaanse band Dog Eat Dog start al om half 8 om zo op tijd klaar te zijn voor de strijd tegen de Duitsers.

Ook de bezoekers van Passenger in Paradiso hoeven niet bang te zijn dat ze de wedstrijd alleen in de auto via Radio 1 kunnen luisteren. Na het optreden, dat precies voor het begin van de wedstrijd eindigt, is Nederland – Duitsland te zien op een scherm in de grote zaal.

Portugal – Nederland
De laatste poulewedstrijd tegen Portugal is op 17 juni te volgen op Festival Mundial in Tilburg. Op een groot scherm is de westrijd te zien op de World Stage. Op het festival spelen onder meer Caro Emerald, The Kyteman Orchestra, Will and The People en Chef’Special.

Zelfs internationale grootheden moeten wijken voor het voetbalgeweld. Het concert van Bryce en Aaron Dessner van The National in het Muziekgebouw in Eindhoven is een uur vervroegd naar 16.00 uur. De Amerikaanse muzikanten spelen samen met het Amsterdamse strijkorkest Sinfonietta eigen werk, maar ook van Radiohead-gitarist Jonny Greenwood.

De sfeer van voetbal meemaken – zonder ook echt voetbal te kijken – kan op het Oerol Festival op Terschelling. Voorafgaand aan de wedstrijd Nederland – Duitsland speelt Meindert Talma met zijn nieuwe en tijdelijke formatie De Rode Kaarten op het Waddeneiland. De Friese zanger schreef een album vol met liedjes over eenmalige voetbalinternationals, als muzikale omlijsting bij het boek Eenmaal Oranje.

Op het festival zelf zal er geen rekening gehouden worden met het Nederlands Elftal op het EK. “Waarschijnlijk zullen bezoekers wel in cafés naar de wedstrijden kunnen kijken,” aldus woordvoerder Lia Laanstra.

Kwartfinale
Het Oerol Festival heeft niet alleen te maken met de poulewedstrijd Portugal – Nederland, maar ook met de kwartfinales. Kraantje Pappie, Moss, Tjeerd Bomhof en Ivo Victoria spelen op 21 of 22 juni, de data dat Nederland in de kwartfinale zou kunnen staan. “Ik denk niet dat we er last van gaan krijgen. De echte die-hard Oerolbezoekers zullen zich niet tegen laten houden door het EK.” Kraantje Pappie heeft niet veel vertrouwen in het Nederlandse team. “Nederland gaat de kwartfinale toch niet halen. Zelfs Stevie Wonder ziet dat Nederland niet goed speelt.” Dat het spel zomaar om kan slaan, realiseert Kraantje Pappie zich al te goed en hij heeft daarom een idee om toch mensen naar zijn show te trekken. “Want dat ik de wedstrijd niet kan zien, vind ik niet zo erg, maar wel dat mensen niet naar mijn optreden komen. Misschien laat ik daarom achter mij op het podium de wedstrijd wel streamen.” Twee vliegen in een klap.

Halve finale
Hiphopfestival CAUSE zet een groot scherm neer als Nederland in de halve finale staat. CAUSE is op 27 juni in de Heineken Music Hall. De halve finales zijn op 27 en 28 juni. “We doen het eigenlijk vooral uit eigen belang, want we zijn zelf grote voetballiefhebbers,” bekent woordvoerder Niels. Acts als B.O.B, Wiz Khalifa en Kraantje Pappie kunnen ook verschoven worden door het voetbalgeweld. “We hebben zelfs een reserve blokkenschema, waardoor iedereen het voetbal kan kijken.”

Woendag 27 juni speelt ook Pearl Jam in de Ziggo Dome. Het gloednieuwe poppodium heeft vertrouwen in het voetbal. “We gaan er vanuit dat Nederland eerste in de poule wordt en dus pas op 28 juni in de halve finale speelt,” aldus Irene Koot van de Ziggo Dome. Organisator Mojo weet nog niet of er tijdens het concert aandacht aan de wedstrijd wordt besteedt. “In de komende weken zal pas duidelijk worden of Nederland de halve finale haalt. En dan moet Pearl Jam ook nog toestemming geven om het concert te verplaatsen, want het is wel hun optreden natuurlijk.” Hetzelfde geldt voor het concert van de Red Hot Chili Peppers, een dag later in het Goffertpark in Nijmegen. Ziggo Dome wil in elk geval zoveel mogelijk tevreden bezoekers. “Uiteraard zullen wij proberen om onze faciliteiten zoveel mogelijk op de wensen van de organisator en bezoekers af te stemmen,” aldus Irene Koot.

De Amerikaanse rapper Nas staat ten tijde van de tweede halve finale in de Melkweg. De rapper is al wel akkoord gegaan met het verschuiven zijn concert als Nederland in de semifinale staat. De wedstrijd wordt dan op een groot scherm getoond. Het concert begint pas daarna.

De grote finale
Of Nederland op 1 juli in de finale van het EK staat, is natuurlijk de vraag. Toch wordt er door het Rotterdamse festival Metropolis - met onder andere De Kik, Yori Swart en Jungle By Night - al rekening mee gehouden. Het festival is een uur eerder afgelopen, zodat bezoekers ruim de tijd hebben om elders voetbal te kijken. Ook als Nederland niet speelt.

Het LatinVillage Festival speelt alleen in op het voetbal als Nederland daadwerkelijk de finale haalt. “Er komt dan een extra podium speciaal voor de voetbalwedstrijd,” vertelt organisator Mo Sahib. Hij is niet bang dat er minder bezoekers komen, doordat mensen de finale – ondanks een uitgeschakeld Nederlands Elftal – willen zien. “We hebben dat in 2008 ook meegemaakt. Toen was ik er wel bang voor, maar dat viel heel erg mee. Als Nederland is uitgeschakeld zijn mensen zo teleurgesteld dat ze de finale ook niet meer hoeven zien,” voorspelt Mo Sahib.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12