Mozes and the Firstborn verzorgt afterparty Jack White

Hollandse Nieuwe van de maand werkt aan EP

Jorinda Teeuwen ,

De Hollandse Nieuwe van de maand speelt op maandag 25 juni in een uitverkochte Heineken Music Hall. Mozes and the Firstborn verzorgt de afterparty van Jack White. De Eindhovense band werd opgericht in de zomer van 2010, even later brachten ze de EP I Got Skills uit. Maar er komt nieuw materiaal aan... op vinyl!

Deze maand nog duiken de vier heren de studio in voor hun nieuwe EP. “We gaan de plaat op 7 inch uitbrengen,” vertelt drummer Raven Aartsen. “Ik luister zelf ook liever naar vinyl. Als je dan een plaat opzet, moet je het ook echt afluisteren. Je raakt minder snel afgeleid en je hebt ook echt iets in je handen natuurlijk.” Op de EP komen vier of vijf nummers. “Ik denk dat de nummers meer af zijn dan op de vorige EP. Eerst waren het meer ideeën, nu zijn ze goed uitgewerkt. We gaat ook meer de punk en garagerock kant op. Het wordt allemaal wat ruiger.”

Mozes and the Firstborn – geïnspireerd op de kinderfilm Prince of Egypt – bracht alweer twee jaar geleden hun debuut-EP uit. I Got Skills – met vijf luchtige garagepopsongs – werd 300 keer geperst en raakte al snel uitverkocht. “Daarna hebben we vooral veel gespeeld. We hebben in vijftig shows gegeven, onder andere met Popronde,” vertelt Raven. Komend jaar stort de band zich fulltime op de muziek. Er ligt zelfs een platencontract op de loer. “Er zijn verschillende platenmaatschappijen geïnteresseerd, maar er is nog niks getekend.”

De Eindhovense formatie is een relatief jonge band. De 17-jarige Raven heeft net zijn eindexamen achter de rug, zanger Melle Dielesen is 21 jaar en bassist Corto Blomaert 22. Ernst-Jan – verhalenvertellende opa – van Doorn is met zijn 28 jaar de ouwe rot en de nieuwe gitarist van de band. “Hij is er in januari bijgekomen. We houden van dezelfde muziek, leeftijd speelt dan geen rol,” vindt Raven.

Mozes and the Firstborn is op 25 juni te zien in de Heineken Music Hall, 14 juli op het Big Rivers Festival in Dordrecht, 15 juli op de-Affaire in Nijmegen, 8 september op Into The Great Wide Open op Vlieland en 16 september op het Incubate Festival in Tilburg.