Ex-The Madd drummer keert terug als Marty Graveyard

Album Summer Holiday nu op de Luisterpaal

Jorinda Teeuwen ,

The Kik kwam al voort uit de opgeheven band The Madd, nu is daar ook het album van zanger en drummer Marty Graveyard, ofwel Martijn van der Graaf. De albumtitel Summer Holiday doet recht aan de inhoud van de plaat: vrolijke popsongs met invloeden van onder andere The Beach Boys en Weezer. Martijn speelde alle instrumenten op het album zelf in. “Bloed, zweet en tranen,” vat hij het maken van de Summer Holiday kort samen. “Ik ben heel tevreden over het resultaat, maar zou het nu nooit meer zo doen.” Het album komt morgen op de eerste officiële zomerdag uit.

Marty Graveyard’s oude band The Madd ging eind 2010 uit elkaar. “The Madd was een beatgroep, bedacht door Dave von Raven. Hij had een bepaalde formule in zijn hoofd, namelijk het coveren van songs uit de jaren ’60. Bij het maken van het tweede album ontstond het idee om ook een aantal liedjes zelf te schrijven. Mijn liedjes weken echter steeds meer af van die oorspronkelijke sixties-sound. Dave is een echte jaren ’60 fan, ik totaal niet. Nu met de splitsing hoor je dus ook het muzikale verschil,” vindt Martijn. “Er zitten natuurlijk wel invloeden uit de jaren ’60 op mijn plaat, maar ook uit andere perioden.”

Het maken van de plaat heeft aardig wat bloed, zweet en tranen gekost. “Ik heb alle instrumenten zelf ingespeeld,” vertelt Martijn. “Ik speelde eerst de drumpartij, dan ging ik weer terug naar huis om te oefenen en speelde ik later een ander instrument in. Zo ben ik vier of vijf keer in de studio geweest.” Martijn heeft zelfs speciaal basgitaar leren spelen voor zijn album. “Ik heb af en toe de gitaar wel tegen de muur willen gooien. De muziek zat helemaal in mijn hoofd, maar op de gitaar moest ik elke noot uitpluizen. Ik zou het nu nooit meer zo doen.” Dat had Martijn natuurlijk van te voren ook wel kunnen bedenken. “Ik ben heel eigenwijs,” bekent Martijn. “Ik speel vanaf mijn vijftiende al in bandjes. Toen verzon iedereen voor zijn eigen instrument zijn muziekpartij en daar moest de rest vanaf blijven. Er waren dan ook altijd dingen die ik niet lekker vond lopen. Daarom wilde ik nu precies doen wat ik zelf wilde.”

Summer Holiday is een hele vrolijke plaat. “Als ik naar muziek luister, wil ik daar een goed gevoel aan overhouden. Het is niet zo dat ik met een petje met een helikoptertje op mijn hoofd loop, maar ik ben op zich wel een vrolijke jongen,” lacht Martijn. “De tekst is echter wel donkerder dan je verwacht. De single Do You Really Wanna Dance gaat over een stelletje dat ruzie heeft en de man wil gewoon keihard gaan zuipen om het te vergeten.”

Marty Graveyard heeft de plaat dan wel alleen opgenomen, op het podium staat hij niet alleen. “Ik ben nu veel aan het repeteren met mijn band. Het is een beetje een rare volgorde. Normaal speel je eerst anderhalf jaar met elkaar en ga je dan een plaat maken. We doen het nu precies andersom." In de band spelen onder andere bassist Yorick van Norden, de zanger van The Hype en Guido Elshof, ex-drummer van Drive Like Maria. "Er staan nu nog niet heel veel shows gepland, omdat het allemaal een beetje onverwachts kwam. 5 juli is de albumpresentatie in Theater Walhalla in Rotterdam en in het najaar komt er waarschijnlijk een tour."

Marty Graveyard is live te zien op 30 juni op het Zoks festival in Venlo, 5 juli in Theater Walhalla in Rotterdam, 24 augustus in dB's Studio in Utrecht en op 1 september in Winston Kingdom in Amsterdam.