Einde Popview en popfotografieprijs Lex van Rossen Award

Popfotografieplatform sneuvelt door wegvallen fondsen

Ingmar Griffioen ,

Popview stopt ermee, zo maakt het popfotografieplatform bekend. Daarmee vervalt ook de Lex van Rossen Award, de sinds 2008 jaarlijks op Eurosonic Noorderslag uitgereikte prijs voor jonge, Europese muziekfotografie. Popview verklaart: "We hebben een tijd lang geprobeerd om Popview door te zetten nadat een aantal belangrijke fondsen waren afgehaakt, maar dat is jammer genoeg niet gelukt."

Popview hield sinds vijf jaar tentoonstellingen in Groningen tijdens fotomanifestatie Noorderlicht en muziekconventie Eurosonic Noorderslag, en incidenteel ook in het buitenland. De voor januari 2012 geplande edities van Popview en de Lex van Rossen Award gingen al niet door. In september 2011 liet de organisatie tegen 3voor12 al weten, weg te gaan bij EuroSonic Noorderslag en zich te bezinnen op de toekomst.

Popview kreeg het financieel zwaar voor de kiezen. De organisatie leed onder de bezuinigingen en merkte dat bedrijven en particuliere fondsen minder te besteden hebben. Van de vijf fondsen die geld staken in het project bleef er maar één over. "Het is helaas niet te doen om van dat geld een goede, kwalitatief hoogstaande tentoonstelling te maken." De hoop om Popview later in 2012 alsnog te laten plaatsvinden, is tevergeefs gebleken. De organisatie maakt de viering van het vijfjarig jubileum niet meer mee.

Verklaring Popview:
"Met Popview en de daaraan verbonden Lex van Rossen Award wilden wij een podium creëren voor jong muziekfotografie talent. Dat jonge talent kon volgens ons wel een steuntje in de rug gebruiken in deze tijd, een tijd waarin er steeds minder ruimte is voor foto's bij muziekrecensies en fotografen tijdens concerten vaak slechts de eerste drie nummers mogen fotograferen. Om die steun te bieden creëerden wij onder andere de Lex van Rossen Award, een prijs voor jonge, Europese muziekfotografie, vernoemd naar de in 2007 overleden muziekfotograaf Lex van Rossen."

De Lex van Rossen Award werd gewonnen door:
2008: Annie Hoogendoorn (Nederland)
2009: Tom Verbruggen (Belgie)
2010: Graham Smith (Ierland)
2011: Dirk Wolf (Nederland)