3voor12 draait (week 25): wobwobkoor Dario Fo en Lorn 3voor12 draait (week 25): wobwobkoor Dario Fo en Lorn

3voor12 Album van de Week is The Walkmen met Heaven

, Redactie 3voor12

3voor12 draait (week 25): wobwobkoor Dario Fo en Lorn

3voor12 Album van de Week is The Walkmen met Heaven

Redactie 3voor12 ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3voor12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten, en om deze toe te lichten. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3voor12.

3voor12 draait

Luister 3voor12 draait op podcast en Spotify. 3voor12 is ook te vinden op Last.fm en Twitter.

3voor12 Single van de Week
Icona Pop - I Love It (Ten Records)
3voor12 Album van de Week
The Walkmen - Heaven (Bella Union/V2)
3FM Megahit
The Gaslight Anthem - '45 (Universal)
3FM Album van de Week
Linkin Park - Living Things (Warner Bros)

Top 10

1. wobwobwoensdag met Dario Fo (3voor12radio)
"Kyteman's koor Dario Fo was wel te porren voor een dubstep-experiment. Het resultaat is boven verwachting. Mooi!" (Roosmarijn Reijmer)
"Ik heb genoten van de harde classic van Caspa, van de slimme beuker van Rustie, van nieuwe Noisia protégé Posij, van het koor van Kyteman dat Skrillex zong." (Atze de Vrieze)
"De droom komt uit, dubstep van Skrillex acapella. Internationale hit." (Menno Visser)
"Het leek een doldriest idee en het werd een grandioos succes: Wobwobwoensdag. #wobwob was urenlang nummer 1 Trending Topic." (Willem van Zeeland)
"Wat mij betreft mag dit vaker, mits Dario Fo dan ook komt natuurlijk." (Jorinda Teeuwen)
2. Lorn – Ask The Dust (album Ninja Tune/PIAS)
"Fascinerende reis langs de botte krochten van de ziel." (Menno Visser)
"Kil en freaky, spookachtig en industrieel op kapotte beats." (Ingmar Griffioen)
3. Skip & Die – Love Jihad
"Muzikaal krijgen we een klezmer klarinet gevolgd door een minimale dubstep beat en een rappende Cata Pirata. Een extreem goede combinatie." (Floor van der Vliet)
4. Kandodo - Kandodo (Thrill Jockey/Konkurrent)
"Simon Price (van The Heads) komt met een heerlijk psychedelisch fuzzy plaatje met fijne krautrock invloeden." (Stephan van Peursem)
5. Thee Oh Sees, live @ Paradiso, bovenzaal, 19-06-12
"Frontman John Dwyer zingt alsof iemand zijn broek ook tot net onder z'n kin heeft gehesen en eindigt op den duur ieder nummer in noise. Gelukkig legt de rest van de band een niet te missen groove voor 'm neer en is de helft van de set zo raak dat we niet stil kunnen blijven staan." (Ingmar Griffioen)
6. Indie Top 100 (Spotify playlist)
"De dansvloeren van De Pul in Uden, De Swing in Nijmegen, Tivoli in Utrecht, Lowlands en al die andere plekken waar ik het de afgelopen 25 jaar veel te laat heb gemaakt komen uit de speakers." (Willem van Zeeland)
7. A Place To Bury Strangers - Worship (album, Sonic Annihilation/Konkurrent)
"Het nieuwe A Place To Bury Strangers album hoeft helemaal niet op zijn hardst om genadeloos te klinken. Wat is dit sensationeel opgenomen zeg." (Atze de Vrieze)
8. MV & EE - Space Homestead (Woodsist/Konkurrent)
"In de USA al even uit, nu eindelijk ook hier. Fijne '70s gitaren, lekker loom, warm geluid. Fijne plaat hoor."
9. Japandroids – Celebration Rock
"De donkere gitaren, hitsige drums en de poppy woo-hooh’s maakt Celebration Rock een leuke, energieke plaat" (Jorinda Teeuwen)
10. Jai Paul – Jasmine
"De uit Engeland afkomstige artiest heeft een plaat gemaakt die erg doet denken aan de Drive Soundtrack van Kavinsky. Dan heb ik het eigenlijk alleen over de intro. De rest van het nummer is geheel in Jai Paul’s eigen stijl." (Floor van der Vliet)

Roosmarijn Reijmer draait:

Skrillex Acapella
Wobwobwoensdag. Naast het 3 uur lang draaien van louter dubstep, brostep, post-dubstep en noem het maar op-step zijn we ook het experiment aangegaan om een koor te zoeken dat Skrillex volledig acapella aan zou kunnen. Kyteman's koor Dario Fo was daar wel voor te porren, het resultaat is boven verwachting. Mooi!
Sumera - Bright Lies
Sumera kreeg hiervoor schrijfhulp van Michiel Flamman, Bart Constant en Thomas Azier. Wat een sterrenteam. Ik snap niet wat Sumera te zoeken heeft gehad in X-Factor, want deze single had op het nieuwe Gossip album moeten staan en had dan het nivo van die plaat aardig omhoog gehaald.
Posij - Empty Lungs
Door Martijn van Noisia getipt tijdens wobwobwoensdag. Werd door hem ontdekt in de bovenzaal van Simplon Groningen. Martijn vroeg een CD en ging daarvan ondersteboven. Frank Posij werkt nu aan zn eerste eigen album dat uit gaat komen op het Noisia Division label, maar tot die tijd is er de Empty Lungs EP. Wobwob, ook voor niet-liefhebbers.

Atze de Vrieze draait:

A Place To Bury Strangers - Worship (album, Sonic Annihilation/Konkurrent)
Het nieuwe A Place To Bury Strangers album hoeft helemaal niet op zijn hardst om genadeloos te klinken. Wat is dit sensationeel opgenomen zeg. En onder de snijdende gitaren en koude drums zitten zeer puike songs.
Wobwobwoensdag
Drie uur lang tunes die je normaal gesproken nooit op 3FM hoort. Ja, de dubstep-pop-crossover, maar die is aan mij nooit zo besteed. Ik heb genoten van de harde classic van Caspa, van de slimme beuker van Rustie, van nieuwe Noisia protégé Posij, van het koor van Kyteman dat Skrillex zong. En vooral van collega Roosmarijn Reijmer, die zich de afgelopen weken vastbeet in alles wat wobwob mag heten.
Sterac - The Secret Life Of Machines (album, 100% Pure)
Steve Rachmad besloot na lang aandringen toch zijn debuutalbum als Sterac uit 1995 maar eens op te poetsen en opnieuw uit te brengen. Nou Steve, maar er nog steeds wezen hoor. Klassieke Detroit techno met veel oog voor detail, die het niveau van een lukrake verzameling 12 inches ontstijgt.

Menno Visser draait:

Lorn – Ask The Dust (album Ninja Tune/PIAS)
Radiobedjes 3.0, linksaf van N.I.N., fascinerende reis langs de botte krochten van de ziel.
Cat Power – Ruin (single Matador)
Lekker frisse herstart met kort koppie en vrolijker geluid. Fijn.
Dario Fo Koor – Bangarang (3voor12radio)
De droom komt uit, dubstep van Skrillex acapella. internationale hit.

Floor van der Vliet draait:

Skip & Die – Love Jihad
Begin deze week werd deze clip aan mij geïntroduceerd in het kader Afzien?!. En vrijwel meteen was ik verkocht. Muzikaal krijgen we een klezmer klarinet gevolgd door een minimale dubstep beat en een rappende Cata Pirata. Een extreem goede combinatie en geen kriebels bij de Klezmer gedachtes die mij vroeger een trauma hebben opgeleverd. Daarnaast de videoclip met daarin het nieuwe fenomeen: hipster diehoekjes. Deze plaat werd geproduceerd door Jori Collignon van C-mon & Kipsky, en dat valt lichtelijk terug te horen. Love Jihad staat sinds maandag in Spotify aangestreept als favoriet.
Alt-J – Tessellate (Live at the Africa Centre)
Wij hadden afgelopen wobwobwoensdag met een heus Dubstepkoor, Alt-J bracht een koor mee naar hun optreden in The Africa Centre. Alt-J is al meerdere keren geprezen door ons, maar als er een filmpje opduikt met dit koor als toevoeging aan het nummer Tessellate, dan moet ik het nogmaals prijzen. Ik beschouw Alt-J als de band van 2012. Dan heb ik het vooral over de sound. De electrische drums die niet als dubstep of electro ingrediënt wordt toegevoegd maar zorgvuldig de flow van Alt-J bepaald. En dan de kraakheldere uitvoering in combinatie met het koor van deze Tessellate verzorgde zo nu en dan even voor een kippenvel moment deze week.
Jai Paul – Jasmine
Jai Paul is wat mij betreft mijn favoriet in de indie-electro scene. De uit Engeland afkomstige artiest heeft een plaat gemaakt die erg doet denken aan de Drive Soundtrack van Kavinsky. Dan heb ik het eigenlijk alleen over de intro. De rest van het nummer is geheel in Jai Paul’s eigen stijl, als ik het vergelijk met zijn eerdere plaat BTSTU. Een heerlijke muzikale verwelkoming deze week.

Willem van Zeeland draait:

Wobwobwoensdag (radio uitzending)
Het leek een doldriest idee en het werd een grandioos succes: Wobwobwoensdag, een hele uitzending van 3voor12 Radio met alleen maar dubstep en aanverwante artikelen. #wobwob was urenlang nummer 1 Trending Topic. Hoogtepunt van de uitzending was het koor Dario Fo, bekend van The Kyteman Orchestra, met een a capella versie van Bangarang van Skrillex.
Indie Top 100 (Spotify playlist)
Erg leuk initiatief van Oor deze Indie Top 100. De dansvloeren van De Pul in Uden, De Swing in Nijmegen, Tivoli in Utrecht, Lowlands en al die andere plekken waar ik het de afgelopen 25 jaar veel te laat heb gemaakt komen uit de speakers. Over de uitslag valt natuurlijk altijd te twisten maar hij is overall heel redelijk. Er hadden natuurlijk Pixies-nummers van Surfer Rosa op moeten staan en niet van Doolittle en waar is LCD Soundsystem?
All You Can Eat (Spotify playlist)
Sinds enkele weken levert 3voor12 een soundtrack bij de cover van de VPRO Gids. Die gaat deze week over eten en de playlist gaat onder het motto All You Can Eat van the Fat Boys naar Vette Jus van Sjef van Oekel en van I Like Food van The Descendents tot Wespen Op De Appeltaart. En check als je toch bezig bent meteen even de playlists van de afgelopen weken, over censuur en over het geheugen.

Stephan van Peursem draait:

Kandodo - Kandodo (Thrill Jockey/Konkurrent)
Space is The Place. Simon Price (van The Heads) komt met een heerlijk psychedelisch fuzzy plaatje met fijne krautrock invloeden. Gaat ergens heen zou collega Menno Visser waarschijnlijk zeggen. Soms is het juist goed om even helemaal nergens heen te gaan. Bijna meditatieve muziek, maar niet kabbelend. Lekker hoor.
MV & EE - Space Homestead (Woodsist/Konkurrent)
In de USA al even uit, nu eindelijk ook hier. Fijne '70s gitaren, lekker loom, warm geluid. Fijne plaat hoor.
David Douglas - Royal Horticultural Society (Atomnation)
Sfeervolle elektronisch album op het label van Applescal. Weer nieuw Nederlands talent!

Ingmar Griffioen draait:

Lorn - Ask The Dust (album, Ninja Tune/PIAS)
Harde, duistere elektronica uit Illinois en helemaal thuis bij Ninja Tune. Kil en freaky, spookachtig en industrieel op kapotte beats.
Thee Oh Sees, live @ Paradiso, bovenzaal, 19-06-12
De afgelopen twee jaar brachten meerdere goede albums van de productief rommelende garagerockers uit Californië op In The Red, maar het lukte maar niet om ze in actie te zien. Dinsdag wel en in een halfgevulde bovenzaal klooiden ze op zeer aanstekelijke wijze aan. Frontman John Dwyer oogt als een rare freak in zijn gerafelde korte broek met z´n gitaar onder z´n kin. Hij zingt alsof iemand zijn broek ook tot net onder z´n kin heeft gehesen en eindigt op den duur ieder nummer in noise. Gelukkig legt de rest van de band een niet te missen groove voor ´m neer en is de helft van de set zo raak dat we niet stil kunnen blijven staan.
DIIV - Oshin (album, stream)
Ergens tussen The Cure, The Stone Roses en postrock meanderen de Brooklyn indierockers met dit heerlijk dromerige debuutalbum.

Jorinda Teeuwen draait:

Glen Hansard – Rhythm and Repose
Mooie debuutplaat van Glen Hansard. Hij is de frontman van Swell Season en The Frames, maar heeft nu voor het eerst een soloplaat gemaakt. En dat is geslaagd, vind ik. In juli komt hij in Nederland om in het voorprogramma van Eddie Vedder te spelen en komt dan ook langs bij 3voor12radio! Ik heb er nu al zin in.
Dario Fo – Bangarang
Wat een happening, woensdag. De eerste echte wobwobwoensdag op de radio. Wat mij betreft mag dit vaker, mits Dario Fo dan ook komt natuurlijk.
Japandroids – Celebration Rock
De Canadese band Japandroids weten wat rock ’n roll is. De donkere gitaren, hitsige drums en de poppy woo-hooh’s maakt Celebration Rock een leuke, energieke plaat.
 

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12