3voor12 draait (week 24): Alt-J, Faberyayo en Cloud Nothings

3voor12 Album van de Week = Bobby Womack - The Bravest Man In The Universe

Redactie 3voor12 ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3voor12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten, en om deze toe te lichten. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3voor12.

3voor12 draait

Luister 3voor12 draait op podcast en Spotify. 3voor12 is ook te vinden op Last.fm en Twitter.

3voor12 Single van de Week
Knife Party - Rage Valley (Warner)
3voor12 Album van de Week
Bobby Womack - The Bravest Man In The Universe (V2)
3FM Megahit
San Cisco - Awkward (Island City Records)
3FM Album van de Week
Various Artists - 36 3FM Serious Tracks (Universal)

Top 10

1. Alt-J @ PIAS Nites - 11 juni in Paradiso
"Zonder schijnbare moeite trokken ze het publiek mee met hun mix van folk en elektronica." (Derek van Winsen)
"Ze spelen folksongs met fraaie close harmony vocalen tegen een achtergrond van tegendraadse electronische beats, laat ik zeggen Fleet Foxes meet James Blake." (Willem van Zeeland)
"De enige vraag die nog restte was of Alt-J (∆) live sterk genoeg is om dat naar het o zo belangrijke festivalcircuit door te trekken. Het antwoord is volmondig: ja." (Atze de Vrieze)
"Verdienstelijke shows van Great Mountain Fire en Ghostpoet, maar Alt-J stak daar fier bovenuit." (Ingmar Griffioen)
2. Faberyayo - Coco (Magnetron/Universal)
"Luchtig, lekker fris maar vooral heel erg lekker." (Stephan van Peursem)
"Een Echte is een Nederpop-klassieker." (Willem van Zeeland)
3. Cloud Nothings, live @Vera, Groningen
"Pure rock, met een opwindende rauwe grunge feel. Heerlijk." (Ingmar Griffioen)
"Nieuwe album 'Attack On Memory' is nu al een klassieker en live is het helemaal geweldig!" (Reinier Bruijne)
4. Lulu Rouge - Melankoli
"Een langzaam doorkabbelde beat, diepe bas en voor de rest een minimale invulling. Het Deense duo Lulu Rouge heeft dit genre eigen gemaakt." (Floor van der Vliet)
5. Posij - Empty Lungs
"Harde en slimme track van de laatste telg uit de Noisia-stal. Like!" (Peter Hoogeveen)
6. Glen Hansard - Rhythm and Repose
"Het eerste soloalbum van Glen Hansard, de frontman van The Swell Season. Het is mooi, gevoelig en tranentrekkend." (Jorinda Teeuwen)
7. dEUS - Following Sea
"Mooie, voornamelijk rustige dEUS liedjes. Benieuwd naar de live show op 26 juni in People's Place, Amsterdam." (Reinier Bruijne)
8. Neneh Cherry & The Thing - The Cherry Thing
"Nee: een nieuwe hit staat er niet tussen, maar opeens is ze wel weer relevant en komt ze met gewaagde covers van o.a. MF Doom en Suicide. Verrassend, spannend en goed." (Stephan van Peursem)
9. Doldrums - Egypt (gratis download)
"Zeer catchy, fris popliedje, dat het wel eens goed zou kunnen doen op de alternatieve dansvloeren." (Atze de Vrieze)
10. William Seen’s Transport Music – Can I Sit Here and Absorb?
"Het album van William Seen’s Transport Music is een goed debuut, maar ze hebben dan ook acht jaar de tijd gehad om de puntjes op de i te zetten." (Jorinda Teeuwen)

Menno Visser draait:

Passion Pit- I'll Be Allright (single, Columbia)
Take A Walk was al zo'n fantastische dancepoptrack, maar deze:met opgesmurfde vocalen gaat daar zo mogelijk nog overheen. Dat belooft wat eind juli voor hun tweede album Gossamer...
Lorn - Ghosst(s) (single, Ninja Tune/PIAS)
Net als je dacht alles al gehoord te hebben komt dit. Afdeling buitencategorie, maar uiterst fascinerend. Alsof er voor je oren een orkest vermoord wordt.
Zedd - Spectrum feat. Matthew Koma (single, Interscope/Universal)
Op zoek naar wobwobbers stuiite ik op deze uiterst slimme track van een Duitse producer die on speaking terms is met Skrillex. Hoekschoppen, uitgooien, schijnbewegingen, alles zit er in. Hit.

Derek van Winsen draait:

Alt-J @ PIAS Nites - 11 juni in Paradiso
Afgelopen maandag was een mooie avond in Paradiso. Zomaar in de kleine zaal kon je 3 bands zien die nog alles hebben om te bewijzen en dat ook op de planken legden. Vooral Alt-J loste zijn belofte in. Zonder schijnbare moeite trokken ze het publiek mee met hun mix van folk en elektronica. Het enthousiasme kwam uit de muziek en het publiek reageerde daar dankbaar op.
Watch The Throne - 3 juni in Sportpaleis, Antwerpen
Met een week vertraging maar nog steeds het vermelden waard. Watch The Throne in Antwerpen. Kanye en Jay bliezen de tent weg met eigenlijk alleen elkaar. Natuurlijk waren er grote videoschermen en vuur (veel vuur) maar eigenlijk was het alleen die twee met een DJ en meer hadden ze ook niet nodig. 2,5 uur lang werden we alle kanten van de zaal laten zien. Mijn enige kritiek punt is dat er geen rust moment in zat, ze bleven maar hits blazen, maar Fuck It als er twee het kunnen zijn zij het. En dan afsluiten met 6 keer Ni**as in Paris waarmee het publiek knock out ging. Ik ben benieuwd hoe vaak ze hem vanavond in Arnhem zullen spelen. 
The Tallest Man On Earth - There is No Leaving Now
De kleine Zweed is terug met een rijkere plaat. Veel schoner geproduceerd, meer instrumenten maar gelukkig is zijn stem nog steeds het belangrijkst op de plaat. The Tallest Man heeft een stap vooruit gezet zonder zijn roots uit het oog te verliezen.

Peter Hoogeveen

Posij - Empty Lungs
Harde en slimme track van de laatste telg uit de Noisia-stal. Had met gemak een Hudson Mohawkje kunnen zijn, maar dan heel beheerst en langzaam... Like!
The Charm The Fury - Virtue Of Leadership
Goede eerste single van dit quintet uit Amsterdam, tenminste, als je van het genre houdt en je niet zo nauw kijkt naar originaliteit. De clip is vandaag uitgekomen via Metal Hammer, dus ze doen wel iets goed toch? Enfin, anders kijk je zelf ff naar de video.
XXYYXX - Relief In Abstract
Ok, ik loop vast weer mijlen achter de feiten aan, maar deze week ontdek ik toch deze fijne plaat, die uitstekend samengaat met een schaaltje gevulde pepers en een colaatje.
Het liefst in de tuin, de lage bassen bereiken je toch wel. Komende week ook te horen in 3voor12radio.

Willem van Zeeland draait:

Alt J - Paradiso - Amsterdam (concert)
Het was een mooi concert, afgelopen maandag van Alt-J in de bovenzaal van Paradiso. Wat zijn ze nog jong en wat staan ze nog onwennig op het podium. Als ze in de loop van deze zomer veel gaan optreden, worden ze ongetwijfeld nog wat losser. Een optreden op Lowlands zou perfecte timing zijn, maar je kunt ze eind juni ook al zien op Festival de Beschaving in Utrecht. Ze spelen folksongs met fraaie close harmony vocalen tegen een achtergrond van tegendraadse electronische beats, laat ik zeggen Fleet Foxes meet James Blake.
Faberyayo - Een Echte (single)
Faberyayo heeft verkering en dat mogen we weten. Zijn solo-album vind ik als geheel wat wisselvallig, maar deze single is een Nederpop-klassieker: "En ze smaakt naar champagne..."
Jack White - Blunderbuss (album)
Sommige platen ben je na een paar weken helemaal vergeten, andere worden alleen maar beter. Blunderbuss van Jack White is er wat mij betreft een in de laatste categorie. De afgelopen week heb ik deze cd grijs gedraaid in de auto. Het is een album vol sterke songs, van country ballad tot classic hardrock, altijd verzorgd gearrangeerd en toch rock 'n' roll. Ik heb op het laatste moment ook nog een kaartje bemachtigd voor zijn concert volgende week maandag in de Heineken Music Hall, dus daar kijk ik naar uit.

Atze de Vrieze draait:

Alt-J live in Paradiso 11-06-2012
Alt-J (∆) uit Leeds heeft een eigenwijze folkplaat gemaakt waar mensen intens van zullen gaan houden. Het zijn vertellers van verhalen met een twist, over huurmoordenaars, stierenvechters en oorlogsfotografen. De enige vraag die nog restte was of Alt-J (∆) live sterk genoeg is om dat naar het o zo belangrijke festivalcircuit door te trekken. Het antwoord is volmondig: ja.
Doldrums - Egypt (gratis download)
Na Grimes en Purity Ring dient zich weer een spannende indiedance act uit Canada aan: Doldrums. Zeer catchy, fris popliedje, dat het wel eens goed zou kunnen doen op de alternatieve dansvloeren. Afkomstig van hun eerste ep, maar ook gewoon gratis te downloaden op Soundcloud.
Charli XCX - You're The One (Soundcloud)
Charli XCX stond haar liedje I Lov It af aan Icona Pop. Ze is gek, hoorde ik hier op de redactie mensen zeggen. En hoewel ik dat liedje maar een drammerige tienerschreeuwer vind, snap ik die verwondering wel, want dat zou best een echte hit kunnen worden. Dan moet ze zelf ook het nodige achter de hand hebben, moet de conclusie zijn. En jawel: hier is het bitterzoete popliedje You're The One.

Floor van der Vliet draait:

Lulu Rouge - Melankoli
Electro in alle beats per minute zijn bij mij reuze welkom. Zo ook minimal electro. Een langzaam doorkabbelde beat, diepe bas en voor de rest een minimale invulling. Het Deense duo Lulu Rouge heeft dit genre eigen gemaakt. Scandinavische invloeden zijn terug te horen. Ze zijn al sinds 2008 fanatiek aan het draaien over de hele wereld en ik blijf zo nu en dan aandachtig luisteren.
Woodkid - 16 mei in Paradiso
16 mei stond Woodkid in Paradiso en ik mocht daar bij zijn. Een vrij minimale zaal deed mij vrezen dat Woodkid hieronder zou lijden. Maar gelukkig was dat niet het geval. Zijn opbouw was precies goed. De langzame nummers eerst met zo nu en dan een diepe beat die om de 18 maten even mee mocht doen. Daarbij zijn band en lichtshow die mij van begin tot eind kippenvel bezorgden. Toen Woodkid zijn nieuwe nummer inzette, was het voor mij duidelijk dat hij binnen was. Met daarnaast nog een clip van Yoann Lemoine, die zijn Iron clip ook maakte. Ik had deze combi van Woodkid en Yoann vaak opstaan deze week.
Sessies op London Calling

Draaien doen we tegenwoordig niet met alleen op gehoor. Het oog wil ook wat. Gelukkig waren er vier bands bereid om tijdens London Calling een sessie voor 3voor12 te houden. Een waar ik zelf erg van onder de indruk was, is de sessie van Kassidy in de Waalse Kerk. Vier onverstaanbare Schotten zodra ze beginnen te praten, maar zodra de snaren aangeraakt worden is meteen iedereen betoverd. Mede door de akoestiek in de kerk, maar ook door de samenzang en het voorzichtige muziekspel dat er plaats vind. En dat samen met de geweldige beelden, was het bekijken een aantal keer waard.

Stephan van Peursem draait:

Neneh Cherry & The Thing - The Cherry Thing (Smalltown Supersound/Konkurrent)
Mevrouw Cherry, bekend van o.a. Buffalo Stance (een van mijn favoriet jaren tachig hits) komt keihard terug met een album samen met Scandinavisch noise/jazz/impro gezelschap The Thing. Nee: een nieuwe hit staat er niet tussen, maar opeens is ze wel weer relevant en komt ze met gewaagde covers van o.a. MF Doom en Suicide. Verrassend, spannend en goed.
Faberyayo - Coco (Magnetron/Universal)
Heerlijke niks aan hand de plaat. Over tropisch behang, restjes en een Faberyayo's mokka prinsesje. Luchtig, lekker fris maar vooral heel erg lekker. Mijn goed weer plaat van het jaar (tot nu toe). Bij slecht weer plak ik ook een tropisch behangetje.
The Afghan Whigs, Paradiso Amsterdam, 12 juni 2012
Show vol passie, soul, intensiteit. Reünie tour waarbij je niet het gevoel hebt naar een band te kijken die even komt cashen, maar er nog vol voor gaat. Ik was fan, ben het nu nog meer.

Ingmar Griffioen draait:

Cloud Nothings, live @Vera, Groningen
Pinkpop overslaan was al zuur, maar Cloud Nothings missen op voorhand nog erger. Die gedachte werd bewaarheid (en de pijn verzacht) tijdens de vele draaibeurten van het door 3voor12 opgenomen concert. Pure rock, met een opwindende rauwe grunge feel. Heerlijk. Als je dit trekt, zet dan ook nog een die heftige Japandroids plaat op de luisterpaal.
Alt-J, live @Paradiso bovenzaal, 11-06-12
3voor12 presenteerde een avond met drie acts in de bovenzaal. Verdienstelijke shows van Great Mountain Fire en Ghostpoet, maar Alt-J stak daar fier bovenuit. De folktronica band uit Leeds maakte veel indruk met samenzang en -spel en verraste door het onwaarschijnlijk goede debuutalbum An Awesome Wave live zoveel recht te doen.
A Place To Bury Strangers - Worship (album, Dead Oceans/Konkurrent)
A Place To Bury Strangers komt ditmaal minder trommelvliesverschroeiend dan verwacht. De relaxede 80-ies feel van de shoegazers (versterkt door frontman Oliver Ackermanns naar Cure en Stone Roses hintende vocalen) komt meer naar voren, nu de geluidsmuren minder een tikje minder allesvernietigend zijn. Verder zijn de Amerikanen gelukkig nog aanbidders van de kerk van noise en extreme sonische terreur.

Reinier Bruijne draait:

Cloud Nothings live in VERA Groningen (25 mei 2012)
Nirvana touch & feel, versie 2012! Was me vorig najaar op London Calling vreemd genoeg niet bijgebleven. Nieuwe album 'Attack On Memory' is nu al een klassieker en live is het helemaal geweldig! Dit weekend nog te zien op Cultura24 en online op 3voor12.vpro.nl
The Cure live op Pinkpop 2012
Geen teleurstelling of misplaatst jeugdsentiment; gewoon superstrak gespeelde show met sterke nummers. De verrassing van Pinkpop 2012.
dEUS - Following Sea
Mooie, voornamelijk rustige dEUS liedjes. Benieuwd naar de live show op 26 juni in People's Place, Amsterdam. Nu op de luisterpaal!

Jorinda Teeuwen draait:

William Seen’s Transport Music – Can I Sit Here and Absorb?
Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat. Can I Sit Here and Absorb? is een fijne folk plaat, vol met invloeden van The Beatles en The Byrds. Oud maar goud, moet de band gedacht hebben. Het album van William Seen’s Transport Music is een goed debuut, maar ze hebben dan ook acht jaar de tijd gehad om de puntjes op de i te zetten.
Glen Hansard - Rhythm and Repose
Het eerste soloalbum van Glen Hansard, de frontman van The Swell Season. Het is mooi, gevoelig en tranentrekkend. Dinsdag komt het album Rhythm and Repose officieel uit, maar is nu al te beluisteren op de luisterpaal.
Infadels – From Out Of The Black
Voor een gezonde dosis aan energie.