The Cosmic Carnival gelooft wél in Europa

Rotterdamse band tekent contract bij internationaal label

Jorinda Teeuwen ,

The Cosmic Carnival heeft afgelopen week een contract getekend bij het internationale platenlabel Continental Record Services (CRS). 27 augustus komt Change The World Or Go Home uit in Nederland en België, daarna volgt de rest van Europa. In april was dit debuutalbum al in eigen beheer uitgebracht. "We doen net alsof dat niet is gebeurd. Dit is de officiële release," lacht zanger Nick Schuit. Fans hoeven echter niet te wachten op het album, die staat namelijk al op Spotify.

The Cosmic Carnival heeft de plaat gemaakt door middel van crowdfunding, waarbij fans een bijdrage geven om de opnames te betalen. "We hebben daarna labels benaderd. Veel maatschappijen waren wel enthousiast, maar er kwam niks concreets uit. Via onze boeker Vivesco kwamen we bij CRS," vertelt Schuit. De maatschappij is niet gericht op Nederland, maar op Europa. "Het kantoor zit toevallig in Nederland, maar de markt is Europa." De plaat komt daarom uit in Nederland, België, Engeland, Duitsland, Spanje, Italië, IJsland, Noorwegen, Denemarken, Zweden, Finland en mogelijk ook in Frankrijk en Zwitserland. "Het is ongelofelijk. Dit hadden we echt niet verwacht." Schuit heeft het nu ontzettend druk, want hun manager is net gestopt. "Hij had niet zoveel meer te doen, omdat we geen contract kregen. Nu doe ik alles zelf. Mijn kamer is echt een grote puinhoop."

In 2009 won de zeskoppige band de Grote Prijs van Nederland. "We waren toen nog maar een half jaar bij elkaar. We hebben gewonnen omdat we binnen dat jaar ontzettend zijn gegroeid. En we zijn daarna ook steeds beter geworden met optredens.” De band wil nu zoveel mogelijk shows geven. “Bij een clubtour boeken je podia je vaak alleen als je de drie maanden ervoor en erna niet in de buurt speelt. Dat vind ik echt belachelijk. Je moet er juist vanuit gaan dat je beide shows kunt uitverkopen.” Nu de plaat ook in het buitenland uitkomt, zal de band ook daar gaan spelen. “Het is afwachten hoe het allemaal gaat. We pakken alles aan, elk promotieshowtje of radioprogramma. We moeten keihard gaan werken.”

En dan werken de bandleden er naast hun muzikale bestaan ook nog gewoon bij. “Ik werk bij de Ikea en dat wil ik ook nog wel even blijven doen. Alles is daar gewoon geel en blauw, het is heel rustgevend. Even niet dat drukke leven. Mijn baas heeft gelukkig veel begrip voor de situatie en hij vindt het niet erg als ik er soms een tijdje niet ben.” Voorlopig zal Nick Schuit niet in de Ikea te vinden zijn, want er komt een drukke periode voor de heren en dame van The Cosmic Carnival. Er komt een theatertour en de Rotterdamse band heeft zelfs al materiaal voor een tweede plaat.