Presk, of hoe je via buitenlandse releases ook in NL scoort

Op weg naar Appelsap, Dance Valley, Solar Weekend en Lockdown

Ingmar Griffioen ,

Pieter Willems aka Presk had al drie releases op zijn naam, toen hij eind 2011 de Grote Prijs van Nederland won. Het is geen toeval dat twee van die releases op buitenlandse labels waren. "Ik heb me vanaf het begin wel op het buitenland gericht, het is zeker niet slecht voor je CV als je debuteert op internationaal gerenommeerde labels." Dus komt ook zijn aanstaande EP uit op een sublabel van het bekende 2020 Visions, naar verwachting aan het eind van de zomer. Eerst staat Presk op Appelsap, Bruksellive (Brussel), Dance Valley, Solar Weekend en Lockdown.

Willems meent dat je makkelijker voet aan de grond krijgt binnen de scene als je iets op een buitenlands label uitbrengt. Met zijn scene doelt Presk op dance en dan vooral een funky mix van techno, UK bass en garage. In die genres beweegt 2020 Midnight Visions zich ook, het recent opgerichte sublabel dat zijn EP in september moet uitbrengen. "Ik zit ze nu achter de broek aan of die al klaar is. 2020 Visions is in de race om nieuwe producers te strikken en opereert zo'n beetje tussen de Londense bass scene en de Berlijnse techno. Dat is tegenwoordig allemaal heel versplinterd."

De Grote Prijs winst heeft de in Amsterdam wonende Brabander wel geholpen. "Ik was natuurlijk al even op weg toen ik won, maar het is een hele eer en ik hoopte dat ik in Nederland een stapje omhoog kon doen qua boekingen." Dat is wel gelukt, want de laatste tijd staat Presk op veel van de betere Nederlandse festivals. "Daar ben ik ook heel blij mee." Daarnaast runt hij met DJ+ (bekend van Sonic Warfare en HOAX in de Melkweg) en Mattikk de Nachtwerk avond in Club Up. Presk staat ook met zijn remix van Krampfhaft's Hyper Dreaming op een compilatie van Nederlands elektronisch talent die 22tracks binnenkort uitbrengt.

Van de buitenlandse releases (EP op Ten Thousand Yen en twee 12 inches op Fourth Wave, een sublabel van Ramp Records) plukt hij ook de vruchten. "Dat heeft zeker in Nederland bekendheid opgeleverd en in het buitenland gaat het ook steeds beter. Ik draai nu regelmatig in het buitenland." Dat moet ook wel, legt Willems uit. "In Nederland vis je de vijver snel leeg en ik moet er toch mijn brood mee verdienen. Ik ben net geboekt in Slovenië, sta volgende maand in Brussel en onlangs al in Sint Petersburg, Berlijn en Londen."

Voor het label van de bevriende jongens van Audio Culture leverde hij in 2011 samen met Cinnaman de eerste release. Yuri 'Cinnaman' Boselie (Colors) is volgens Willems de meest toonaangevende Nederlandse dj op dit moment. Samen staan ze op de Colors stages van Solar Weekend, Lockdown en dus Appelsap, aanstaande zondag 22 juli in het Amsterdamse Oosterpark. Er is nog enig verschil: Cinnaman sluit af en Presk mag om 13.30 uur als tweede aantreden. Logisch vindt Willems. "Op Pitch stond ik als laatste in het Transformatorhuis, maar wel na vier grote namen op rij: James Blake, Martyn, Kode9 en Mark Pritchard. Dan ben ik toch vereerd. Zondag sta ik juist vroeg en kan ik lekker mijn gang gaan, ik draai graag de zomerse house platen. Daarna komen onder meer Rustie en Disclosure. Wat dat betreft pakt Colors daar erg uit."

Presk draait zondag 22 juli om 13.30 uur op het Colors x Boiler Room stage van Appelsap in het Amsterdamse Oosterpark. 3voor12 en 3voor12 amsterdam doen verslag. 3voor12 zendt ook live uit vanaf Appelsap. De stream is zondag 22 juli live te zien via 3voor12.nl en het digitale tv kanaal van 101.TV. Alle opnamen zijn naderhand ook terug te zien op 3voor12.