Opwarmen voor Pitch met 10 tips en dj-sets

Van Skip & Die via The Weeknd naar Nosaj Thing en Kutmah

Ingmar Griffioen ,

De tweede editie van Pitch huist deze vrijdag en zaterdag bij de Westergasfabriek in Amsterdam. Het dance-festival wordt afgetrapt door Hollandse Nieuwe van de Maand Skip & Die en zaterdagnacht afgesloten door sterkhouders als James Holden, Mr. Scruff, Gomes en Cinnaman. Tussendoor gebeurt er nog zoveel meer en het was dan ook eenvoudiger geweest om daaruit 25 tips dan 10 stuks te destilleren. Bij deze niettemin 10 tips uit het programma, waar mogelijk ondersteund met sets en video uit het archief.

Naast de tips hebben we onderaan nog wat losse sets van Pitch-artiesten als Nathan Fake, Benga, Beardyman, Krampfhaft, Kyle Hall, Machinedrum en The Gaslamp Killer voor je verzameld. En niet te missen zijn natuurlijk de 3voor12 sessies die we zondag opnamen met Nick Waterhouse en Jungle By Night.

Skip & Die, vrijdag 15.30, 150 Stage

Ze sloten zondag Metropolis af en zijn niet voor niets Hollandse Nieuwe van de Maand: Skip & Die staat voor Neder-Afro electro-beat met een opzwepende live-band en de Zuid-Afrikaanse Cata.Pirata als opruiende, execentrieke frontvrouwe. Jori van Nobody Beats The Drum en C-Mon & Kypski verzorgt de producties en hoe geslaagd dat uitpakt hoor je in de nieuwe single Love Jihad:

Jameszoo, vrijdag 18.45, Westerunie, zaterdag (dj-set) 18.30, 150 Stage

De meest eigenzinnige en minst behapbare artiest van onze 12van3voor12 glazen bol rubriek. De Bossche producer Mitchel van Dinther alias Jameszoo maakt producties die alle kanten opvliegen, van jazz tot r&b, hiphop en dubstep. Het gaat goed met Jameszoo, die op festivals Motel Mozaique en Noorderslag stond, een sessie bij Studio Brussel deed en wiens boekingen nu door Mojo worden gedaan. Hij werkt met een scala aan artiesten aan zijn debuutalbum en presenteert eerst in september nog een EP op Incubate. NL label Rwina Records tekent voor de release van Faaveelaa. Live speelt Jameszoo met een band, waarin hij het elektronische gedeelte verzorgt.

The Weeknd, vrijdag 22.00, Gashouder

Abel Tesfaye is een fenomeen van de 21e eeuw. De Canadese producer maakt als The Weeknd naam met gratis mixtapes, die hij op YouTube kwakte. Tesfaye is nogal onnavolgbaar. Zijn laatste (gratis downloadbare) album opende met een cover van Michael Jackson's Dirty Diana en zijn in eigen beheer uitgebrachte debuut uit 2010 werd hier omschreven als "futuristische en geheimzinnige R&B" en "een indrukwekkend en grensverleggend r&b album met veel invloeden uit indiedance, post-dubstep en hiphop". Zeer interessant om te zien hoe dat live uitpakt, tijdens zijn eerste live-show ooit in ons land.

Martyn (live), vrijdag 22.15, Transformatorhuis

Martyn is dat niet die Eindhovense dubstep-producer? Ehm juist, maar internationale producer zou beter zijn want, Martijn Deijkers woont in Amerika en optredens van hem in Nederland zijn zeldzaam. Live-shows helemaal. Zijn nieuwe live-set was hier alleen eind 2011 tijdens Amsterdam Dance Event te horen. Op zijn tweede album Ghost People, uit op het Brainfeeder label van Flying Lotus, pakt Martyn agressiever, donkerder en directer uit met meer techno.

Modeselektor, vrijdag 0.30, Gashouder

Met Thom Yorke als fan én gastzanger, succesvolle samenwerkingen met stadgenoten Apparat, remixes voor Boys Noize, Roots Manuva, Björk, Trentemøller en een florerend eigen label boert de Berlijnse groep Modeselektor uitstekend. Live staan ze bekend om rauwe, vuige sets vol dubstep, grime en intelligente techno met overstuurde vocalen en dikke visuals. Op stapel staat bovendien deel 2 van Modeselektion. Voor het compilatieproject werkten ze ditmaal samen met Martyn en de hele compilatie staat nu op de Luisterpaal.

Nosaj Thing, zaterdag 17.30, 150 Stage

De van oorsprong Koreaanse Jason Chung is een van de grote meneren uit de Los Angeles beat scene. Wortelend in hiphop brengt Nosaj Thing in zijn muziek downtempo ritmes, warme elektronica, dubstep en glitch samen op hiphop- en dubstepbeats. Na 5 Days Off en Amsterdam Dance Event komt hij ook Pitch op een melancholische en tegelijkertijd opwindende liveset trakteren.

Elektro Guzzi, zaterdag 20.15, Transformatorhuis

Het Oostenrijkse Elektro Guzzi is al even actief, maar begint steeds breder aan te slaan. De kracht zit in zorgvuldig opgebouwde groovy techno, die je meevoert in een lange trip. Wars van elektronica zet het trio alleen instrumenten in. Het is razend knap hoe strak ze daarmee opereren. Als een Italiaanse motor zeg maar. We zagen Elektro Guzzi twee ijzersterke live-sets afleveren op Eurosonic en die moeten je een aardig idee geven wat te verwachten op Pitch.

Gui Boratto (live), zaterdag 22.00, Gashouder

Gui Boratto was een van de knallers tijdens de laatste editie van 5 Days Off, waar hij zijn eigen avond in de Paradiso afsloot. De Braziliaan is een meester van de melodieuze (minimal) techno. Hij remixte artiesten als Pet Shop Boys, Massive Attack, Trentemoller, Moby en Battles en leverde in vijf jaar drie gelauwerde albums op het Keulse technolabel Kompakt af. Boratto heeft niet voor niks een bijzonder goede live-reputatie en neemt soms een gitarist mee. Inluisteren gaat met deze Klinch live-set uit 2010.

Kutmah, zaterdag 0.30, Transformatorhuis

Geboren in de UK uit een Egyptische moeder en Schotse vader, kwam Justin 'Kutmah' McNulty in LA terecht, waar hij met zijn Sketchbook clubavonden aan de basis stond van de beat scene. De Amerikaanse autoriteiten bleken ook na 22 jaar minder gastvrij en dus resideert de veelzijdige artiest nu in Londen. Naast even bizarre als knappe mixtapes staat McNulty bekend om bijzondere live-sets, zowel experimenteel als dansbaar en soms keiharde dubstep met een onwaarschijnlijk divers palet aan samples. Check zeker zijn set van 5 Days Off 2012.

James Holden, zaterdag 2.30, Gashouder

Brit James Holden staat bekend om lange, diepe sets en wellicht dat hij daarom Pitch mag afsluiten met een 2,5 uur durende set in de Gashouder. De dertiger is al een veteraan met dertien jaar ervaring in de platenkoffer. Sinds 2003 runt hij zijn eigen label Border Community, een thuis voor o.a. Nathan Fake, Fairmont, Luke Abbott en Ricardo Tobar. Holden flirt in zijn diepe minimal techno sets met trance en IDM en opereert vaak complex doch immer vooruitstrevend.

Metropolis sessies Nick Waterhouse en Jungle By Night

Meer opnames en mixen van Pitch-artiesten uit het archief: