Kees de Koning en Postman: Doe Maar is Nederlandse muziekhistorie

Henny Vrienten zondag te gast bij Zomergasten op Nederland 2

Ingmar Griffioen ,

Deze zondag schuift Henny Vrienten bij Jan Leyers aan voor Zomergasten. 3voor12 vroeg Top Notch baas Kees de Koning en Remon Stotijn (aka Postman) wat Vrientens band Doe Maar voor hen en Nederland heeft betekend. "Een van de weinige bands in de geschiedenis van de Nederlandse muziek, zeker van Nederlandstalige muziek, die niet alleen heel populair maar ook heel relevant was", oordeelt De Koning. Stotijn en zijn hiphop/reggaegroep Postmen zijn zelf beïnvloed door Doe Maar. Hij ziet de groep als belangrijk stuk Nederlandse muzikale geschiedenis. Kijk zondag 22 juli vanaf 20:15 uur op Nederland 2 naar Zomergasten met Henny Vrienten.

Remon Stotijn aka The Anonymous Mis aka Postman beaamt de enorme populariteit van de groep, die sindsdien zelden meer vertoond is in Nederland. "Doe Maar was destijds veel op radio en televisie, het leefde gewoon bij iedereen. De buttons, de kleuren, de onderwerpen over het allerdaagse leven en in een reggae/ska-jasje, dus dat sprak mij zeker aan." Stotijn heeft een hele geschiedenis met Doe Maar. Hij coverde met zijn groep Postmen en rapper Def Rhymz De Bom in 1999 en gebruikte drie jaar eerder de baslijn van Smoorverliefd als intro. "Doe Maar is voor mijn muziek ook sample materiaal. Het zijn gewoon goede liedjes, toffe melodieën en vibes en dat is altijd inspiratie. Nu nog steeds trouwens."

Liedjes als De Bom en Je Loopt Je Lul Achterna
Doe Maar is voor De Koning zelf heel belangrijk geweest, maar ook voor de Nederlandse muziek. Naast de uitzonderlijke koppeling van populariteit en relevantie weet de platenbaas nog een reden: "Ze zongen in dezelfde taal als hun doelgroep, wat je nu bij Nederlandse hiphop ook ziet. Het leek ook andere muziek dan wat je verder op de radio hoorde." De Koning roemt ook de liedjes: "Over de generatiekloof, ouders en de maatschappij, liedjes als De Bom en Je Loopt Je Lul Achterna. Ik geloof dat er geen nummers waren gemaakt, die directer waren dan Je Loopt Je Lul Achterna. Toch was het niet vulgair en kon het op de radio. Daarnaast waren ze zo immens populair, dat was sinds The Outsiders niet zo extreem geweest."

Volgens De Koning kan het niet anders dan dat veel Nederlandse artiesten door Doe Maar beïnvloed zijn. "Dat is onvermijdelijk voor iedere Nederlander die met popmuziek bezig is. Het zit in het DNA." Stotijn valt bij: "Het heeft mensen wel geïnspireerd om reggae related music te maken, onder anderen onszelf." De Rotterdammer is fan van de liedjes, de sound en de delivery van Doe Maar. "Het heeft gewoon de juiste ingrediënten, melodie, structuur, gevoel en ik denk dat dat heeft bijgedragen en een stukje muzikale geschiedenis voor Nederland."

EP Doe Maar met rappers na de zomer uit
Doe Maar werkt momenteel aan een EP, die na de zomer bij Top Notch moet verschijnen. Daarvoor zit Stotijn deze dagen eveneens in de studio en er doet ook een flink aantal bekende rappers mee: Fresku, Winne, Sef, Gers, The Opposites, Kempi en Kraantje Pappie. De Koning: "Toen Henny bij De Wereld Draait Door dit project aankondigde, ben ik door heel veel mensen benaderd die zeiden: 'ik ben fan en mag ik meedoen?' Veel jongeren ook, die het niet zoals ik uit hun jeugd kunnen kennen." Niet zo gek vindt De Koning: "Het klinkt ook goed, het kan nog steeds." Ook muzikanten van buiten de Top Notch stal benaderden hem. "Kraantje Pappie doet ook mee, hij was heel enthousiast."

De Koning gaat sowieso kijken. "Het maakt niet uit wie er bij Zomergasten zit, het is altijd een van de leukste tv-programma's." Daarbij heeft hij goede herinneringen aan Vrienten. "Ik vind het heel bewonderenswaardig en mooi wat hij doet en hij is de enige van alle Doe Maar-leden die ik wel eens ontmoet heb. Hij stapte op een verjaardag op mij af om me te vertellen hoe fantastisch hij Extince vond."

Uitzending:
Zondag 22 juli van 20:15 tot ca. 23:30 uur, Nederland 2
Na de uitzending wordt de keuzefilm van Henny Vrienten, Quest for Fire, uitgezonden.
Herhaling:
Zaterdag 28 juli om 13:00 uur, Nederland 2
En 10 dagen lang te zien op Uitzending Gemist
Meer informatie