Glen Hansard live in 3voor12radio

Luister nu het optreden terug

Jorinda Teeuwen ,

Glen Hansard speelde gisteravond live in 3voor12radio. De Ierse singer-songwriter is bekend van de bands The Frames en The Swell Season, waarin hij een duo vormde met de Tsjechische Markéta Irglová. Gisteren speelde Hansard solo in het radioprogramma op 3FM, dat Sander Hoogendoorn presenteerde vanwege de vakantie van Roosmarijn Reijmer.

’s Middags stond hij nog in een platenzaak in Amsterdam en ’s avonds speelde hij bij Sander Hoogendoorn in de 3voor12radio studio. Hansard begon als een straatmuzikant. Daarom vroeg Sander of dat een beetje te vergelijken was. “Een klein beetje wel. Het is allebei overdag, maar het grote verschil is dat ik vandaag tussen platen van hele grote namen stond en ineens werd aangestaard door een albumhoes van Miles Davis,” lacht Hansard. Hij speelt nog steeds wel eens op de straat. “Een tijdje geleden speelde ik in Venetië en met kerst ga ik altijd met vrienden de straat op en spelen we voor een goed doel.” De grote kunst om lekker veel geld op te halen als straatmuzikant, is er zelf lol in hebben. “Gewoon lachen helpt niet, je moet het voelen."

Glen Hansard bracht onlangs zijn eerste soloalbum Rhythm and Repose uit. “Het album gaat over hoop. Ik leg mijn hele ziel en zaligheid in een song en dan moet je het loslaten en voor publiek spelen. Ik kan echt niet tegen zeurmuziek.” De diepere laag in de teksten, komt volgens Hansard doordat hij wat ouder is geworden. “Een man groeit op en wil een diepere laag aan een nummer geven. Je wilt de tekst versimpelen en er tegelijkertijd meer betekenis aan geven.”

Vanavond speelt hij in De Duif in Amsterdam, maar de mensen die naast de kaarten grepen – het concert is stijf uitverkocht – kunnen toch genieten van de Ierse zanger live in 3voor12radio. Morgen (woensdag 25 juli) en overmorgen speelt Hansard met Pearl Jam-zanger Eddie Vedder in het Koninklijk Theater Carré te Amsterdam.