3voor12 draait (week 28): Frank Ocean, Hollandse Nieuwe 31 en The Opposites

3voor12 Album van de Week is Frank Ocean - Channel ORANGE (Universal)

Redactie 3voor12 ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3voor12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten, en om deze toe te lichten. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3voor12.

Top 10

1. Frank Ocean - Orange Channel (album, Universal)
"Het is een album dat van begin tot eind beluisterd verdient te worden." (Atze de Vrieze)
"Beste nummer van meest besproken album op de social media deze week." (Roosmarijn Reijmer)
"Plaat van het jaar, de hele week non stop."
2. Hollandse Nieuwe 31
"De laatste Hollandse Nieuwe samengesteld door afzwaaiende collega Zwennes, mag er weer twintig tracks lang zijn, inclusief bonus van (schrijf)talent Massih" (Ingmar Griffioen)
"ok de alweer EEN-EN-DER-TIG-STE Hollandse Nieuwe-sampler is van uitzonderlijk hoge kwaliteit." (Timo Pisart)
"Wat een toffe lijst is het weer. Met absolute uitschieter Posij met zijn meesterhit Empty Lungs." (Jorinda Teeuwen)
3. The Opposites - Slapeloze Nachten (single, Topnotch)
"Hiphopmath: De Jeugd + Gers = The Opposites (: Wat een topsingle." (Menno Visser)
"Woensdag in premiere in 3voor12 radio en ik meen twee dagen later nog steeds wat ik na de eerste luisterbeurt tegen Twan van de Opposites zei: Wat een rammer." (Roosmarijn Reijmer)
"Wat een goede come-back van The Opposites. Heb je ‘m gemist? Geeft niet! De week is Slapeloze Nachten Single van de Week in 3voor12radio." (Jorinda Teeuwen)
4. Lianne La Havas - Is Your Love Big Enough? (album, Warner)
"Echte hits schrijven moet ze nog leren, maar meisje Havas weet overall een aangenaam feelgood geluid te produceren." (Menno Visser)
"Ja! Ja! En niet alleen bij mij. Het album is al de hele week het best beluisterde album van de Luisterpaal." (Jorinda Teeuwen)
5. Pitch Festival
"Man, wat is Pitch in een jaar gegroeid. Het voelt als twee keer zo groot, en toch kom je overal bekenden tegen." (Atze de Vrieze)
"Op vrijdag achtereenvolgens alleen maar hoogtepunten gezien met SBTRKT, The Weeknd, Azari and III, Modeselektor, Krampfhaft en The Gaslamp Killer." (Derek van Winsen)
6. de-Affaire 2012 sampler
"Een van de leukste festivals van het jaar, is gewoon weer een week lang gratis te bezoeken: van 14-20 juli in het fraaie Valkhofpark." (Ingmar Griffioen)
"Sinds ik vijf jaar terug naar Nijmegen verhuisde ging er geen jaar voorbij dat ik níet op de-Affaire te vinden was. Geen wonder, ieder jaar weten ze weer een topaffiche af te leveren." (Timo Pisart)
7. Nas - Life is good (DefJam, Universal)
"Na het afgrijselijke intro, toch weer lekker aan de Nas met de track Locomotive, feels like the nineties, and I love those." (Peter Hoogeveen)
8. Riptide 3voor12 dancesampler juli
"Deze maand weer een paar bangers van de hoogste orde met Gesaffelstein als uitsmijter van wereldklasse." (Derek van Winsen)
9. Posij - Empty Lungs (EP, gratis download)
"Speciale vermelding (op HN31) verdient Groninger Posij, die al indruk maakte op de 5 Days Off avond van Noisia in de Melkweg." (Ingmar Griffioen)
10. 101BArz Appelsap Cypher feat. Jebroer, Sef, MocroManiac en Leeroy (video, Puna)
"Als het volgend weekend in het Oosterpark net zo rauw als het filmpje wordt heb ik zin in dit feestje!" (Peter Hoogeveen)

Atze de Vrieze draait:

The Weeknd live op Pitch festival 06-07-2012
Man, wat is Pitch in een jaar gegroeid. Het voelt als twee keer zo groot, en toch kom je overal bekenden tegen. Ik kon er helaas niet vol in duiken, maar heb wel even staat pootjebaden bij The Weeknd, de show waar velen nieuwsgierig naar waren. De ongewone r&b van de Canadees had live wat meer volume dan op zijn zeer albums, maar de subtiele charme bleef veel beter overeind dan ik had gevreesd. Geschikt om zachtjes op de dansen en - zo bleek tot mijn verrassing - uit volle borst mee te zingen.
Frank Ocean - Orange Channel (album, Universal)
Meer r&b: de plaat waar iedereen het over heeft deze week komt van Odd Future crooner Frank Ocean. The best song wasn't the single, zingt Ocean in Sweet Life. Dat geldt vast ook voor dit album, waarop een negen minuten lang epos genaamd Pyramids opvalt, een traag broeiend anti-religieus statement genaamd Bad Religion, de ingehouden opener Thinkin Bout You, features van Andre 3000 en Earl Sweatshirt. Het is - kortom - een album dat van begin tot eind beluisterd verdient te worden.
Harold Schellinx - Ultra (boek, Lebowski)
Schrijver, muzikant en kunstenaar Harold Schellinx schreef het jongensboek van zijn eigen jeugd, begin jaren tachtig. Een heerlijke pil vol eigenwijze karakters, waarin zo'n beetje op iedere pagina een band opgericht wordt. Met de Minny Pops reünie en de Ultra revisited avonden hebben we als nieuwe generatie behoorlijk wat meegekregen van deze memorabele Amsterdamse scene uit het postpunktijdperk, dit boek levert de context.

Ingmar Griffioen draait:

Hollandse Nieuwe 31
De laatste Hollandse Nieuwe samengesteld door afzwaaiende collega Zwennes, mag er weer twintig tracks lang zijn, inclusief bonus van (schrijf)talent Massih. Hollandse Nieuwe gaat uiteraard door! Blijf je tracks (mp3 + bio/info) sturen naar 3voor12@gmail.com.
Posij - Empty Lungs (EP, gratis download)
Speciale vermelding (op HN31) verdient Groninger Posij, die al indruk maakte op de 5 Days Off avond van Noisia in de Melkweg. De stadgenoten pushen hem hard en gaan zijn album aanbrengen op hun DIVISION label. Daar werkt Frank Post hard aan, maar hij heeft alvast een hele fijne gratis dubstep EP op de Soundcloud geslingerd.
de-Affaire 2012 sampler
Een van de leukste festivals van het jaar, is gewoon weer een week lang gratis te bezoeken: van 14-20 juli in het fraaie Valkhofpark. Zaterdag begint het meteen goed met o.a. postpunk en new wave van Reptile Youth en Rats on Rafts, de Belgische Wovenhand: Kiss The Anus Of A Black Cat en heavy gitaarwerk van Ufomammut, Red Fang en Baroness. Je leest er uiteraard alles over bij de helden van 3voor12 gelderland: die je ook dit inluistermateriaal bieden.

Menno Visser draait:

Diddy, Mase & Biggie vs. M83 - Mo Cities Mo Problems (Carlos Serrano Mix) (Soundcloud)
Gemene mixmeester Carlos Serrano heeft voor zijn meesterlijke mashups in Soundcloud zijn ideale platform gevonden. Na zijn Adele vs Daft Punk is dit weer zo'n naadloze verbouwing van M83 met rapvocals dat het lijkt alsof het nooit geweest anders was.
Lianne La Havas - Is Your Love Big Enough? (album, Warner)
Echte hits schrijven moet ze nog leren, maar meisje Havas weet overall een aangenaam feelgood geluid te produceren, waar ze nog een heel eind mee kan komen.
The Opposites - Slapeloze Nachten (single, Topnotch)
Hiphopmath: De Jeugd + Gers = The Opposites (: Wat een topsingle.

Floor van der Vliet draait:

Nicolas Jaar - Wouh
Dit weekend wil ik liever niet naar Facebook status updates kijken. Want het vetste electro festival van Europa vindt dit weekend plaats in Duitsland. Ik heb het natuurlijk over Melt Festival waar ik vorig jaar zulke goede optredens heb gezien. Het optreden waar ik het meest in extase was (naast Rusko) was Nicolas Jaar met zijn live band. Ook al begon hij een half uur te laat door technische falen van zijn DJ apparatuur, het was een magisch optreden. Ik wilde eigenlijk geen Nicolas luisteren deze week, maar ik heb mijzelf toch gepijnigd. En niet een keer, nee een stuk of vijf keer. De ultieme plaat wat mij betreft. Wouh, de titel zegt het al.
dEUS showcase 26 juni people’s place
Ik stond erbij en keek erna. dEUS gaf 26 juni een showcase voor 3voor12 in Amsterdam. En wat voor showcase. De band was in vorm, had er zin in en had daarnaast een lichtshow waar je u tegen zegt. Ik ben met dEUS opgegroeid, ook al begreep ik er eerst niks van, dus deze show vond ik extra tof om mee te maken. Het was een geweldige avond met een goede sfeer in de zaal en ik heb het nog vaak terug gekeken deze week. Die Tom, pff wat een band.  
Bloc Party - Octopus
Hun nieuwe videoclip Octopus werd 10 juli gereleased. Een videoclip die epilepsie gevoelige mensen maar even moeten overslaan. Op Lowlands zullen ze dit jaar in de Alpha spelen en ik kijk er nu al naar uit om mee te proberen deinen op de strakke beats van drummer Matt Tong. Die vroeger trouwens veel jaloezie bij mij opriep als drummer zijnde. Zo strak drummen en dan kijken alsof het geen moeite kost. Die jaloezie heerst niet meer, nu kan ik oprecht genieten van deze band.

Roosmarijn Reijmer draait:

Opposites - Slapeloze Nachten
Woensdag in premiere in 3voor12 radio en ik meen twee dagen later nog steeds wat ik na de eerste luisterbeurt tegen Twan van de Opposites zei: Wat een rammer. Fijn dat Twan en Willem weer samen aan het creëren zijn geslagen, nog beter dat Twan liet doorschemeren dat ze al een hele stapel nieuwe muziek op de plank hebben liggen. Verwacht na de release van de EP Slapeloze Nachten (20 juli) regelmatig werk online van de Opposites.
Frank Ocean - Pyramids
Beste nummer van meest besproken album op de social media deze week. Tien minuten schoon aan de haak, maar knap genoeg gaan die tien minuten voorbij alsof het er maar drie waren. Een track waar zoveel in te horen is dat ie minstens vier draaibeurten verdient voor je besluit of het wel of niet wat voor je is.
Boom! Agency Docu
Daryll-Ann, Johan, Treble Spankers, Caesar, Travoltas, The Serenes, Moss en Tim Knol hebben iets met elkaar gemeen: hun boeker Jan Boom uit Joure. Van hem is een mooie docu gemaakt die zondagmiddag op TV is. Of je kijkt op Uitzending Gemist.

Peter Hoogeveen draait:

101BArz Appelsap Cypher feat. Jebroer, Sef, MocroManiac en Leeroy (video, Puna)
Als het volgend weekend in het Oosterpark net zo rauw als het filmpje wordt heb ik zin in dit feestje!
Amanda Palmer & The Grand Theft Orchestra - Want It Back (video, youtube)
Ik weet niet wat het precies is met Amanda Palmer, maar al vanaf de Dresden Dolls heb ik een zwak voor haar. Zelfs deze poppy track met afgrijselijke eighties-synths kan ik waarderen, mede door haar kenmerkende zang. Alleen mag ze haar oksels wel eens scheren, drop die occupy-lifestyle...
Nas - Life is good (DefJam, Universal)
Na het afgrijselijke intro, toch weer lekker aan de Nas met de track Locomotive, feels like the nineties, and I love those...Ik moet er volgens collega Zwennes maar wat beter naar gaan luisteren, maar op het eerste gezicht spreekt minder dan de helft van de tracks me aan. Ik zit gewoon vastgeroest in die Illmatic-shit uit 1994, ik weet zeker als Large Professor en Pete Rock de tracks hadden geproduceerd, ik er niet zo mee hoef te worstelen....met The Don heeft’ie wel een banger te pakken, ook leuk om Supacat weer eens te horen, al is het een sample ;-)

Derek van Winsen draait:

Fank Ocean - Channel Orange
Plaat van het jaar, de hele week non stop.
Riptide 3voor12 dancesampler juli
Ik vind het super tof dat Max Bedeker / Riptide voor ons elke maand de tofste en meest exclusieve dance tracks uitzoekt en wij die op de luisterpaal mogen zetten! Deze maand weer een paar bangers van de hoogste orde met Gesaffelstein als uitsmijter van wereldklasse. Als je morgen op XO Live bent ga dan vooral bij Rauw tent langs om zowel Riptide als Gesaffelstein aan het werk te zien.
Pitch 6 juli
Wat een line up stond er afgelopen week op het Westergasterrein! Op vrijdag achtereenvolgens alleen maar hoogtepunten gezien met SBTRKT, The Weeknd, Azari and III, Modeselektor, Krampfhaft en The Gaslamp Killer.

Timo Pisart draait:

Dirty Projectors - Swing Lo Magellan (Domino/V2)
De opvolger van het waanzinnige Bitte Orca is al even bijzonder: nog even eigenwijs en complex als zijn voorganger, maar net een tikkie toegankelijker. Sterker nog, single The Gun Has No Trigger is van Danger Mouse-achtige klasse. Een lekker kurkdroge drumbeat, droog getapete achtergrondkoortjes en die typische zangerige vocals van muzikaal genie David Longstreth. Op de rest van Swing Lo Magellan (wat een naam) staat gelukkig nog genoeg tegendraads gitaarwerk en onnavolgbare songstructuren om ook de oude fans tevreden te houden. Bitte Orca kwam ongeveer tegelijkertijd uit met indie-meesterwerken Veckatimist (Grizzly Bear) en Merriweather Post Pavilion (Animal Collective), van bands die ook al lang meegingen en plots tot het alternatieve sterrendom werden gelanceerd. In tegenstelling tot Dirty Projectors lijken die laatste twee - gebaseerd op al verschenen voorproefjes - nu minder toegankelijke platen te gaan uitbrengen. Met Swing Lo Magellan zou Dirty Projectors zichzelf zomaar ook tot het alternatieve sterrendom kunnen lanceren.
Festival de-Affaire (17-23 juli in Nijmegen)
Sinds ik vijf jaar terug naar Nijmegen verhuisde ging er geen jaar voorbij dat ik níet op de-Affaire te vinden was. Geen wonder, ieder jaar weten ze weer een topaffiche af te leveren, het gros van de podia staat in een prachtpark en alles is nog gratis toegankelijk ook. Ook dit jaar weer topnamen: morgen speelt Twin Shadow, een dag later komen o.a. Lou Barlow, Sharon Van Etten, Kurt Vile en Hollandse Nieuwe van de Maand Skip & Die het Valkhofpark onveilig maken, en daarna mogen we nog vijf dagen. Smullen!
Hollandse Nieuwe 31 (verzamelaar)
Erik Zwennes en Ingmar Griffioen flikken 't hem weer: ook de alweer EEN-EN-DER-TIG-STE Hollandse Nieuwe-sampler is van uitzonderlijk hoge kwaliteit, en een mooie kroon op het HN-werk van Zwennes voordat hij bij State aan de slag gaat. Persoonlijke favorieten zijn voorlopig Posij, The Years, Blind Parade en House of Cosy Cushions, maar dat zou volgende week weer heel anders kunnen zijn.

Jorinda Teeuwen draait:

Hollandse Nieuwe 31
Wat een toffe lijst is het weer. Met absolute uitschieter Posij met zijn meesterhit Empty Lungs, maar er staat meer op: Check ‘m snel!
Lianne La Havas – Is Your Love Big Enough?
Ja! Ja! En niet alleen bij mij. Het album is al de hele week het best beluisterde album van de Luisterpaal.
The Opposites – Slapeloze Nachten
Deze nieuwe single ging woensdag in première in 3voor12radio. Wat een goede come-back van The Opposites. Heb je ‘m gemist? Geeft niet! De week is Slapeloze Nachten Single van de Week in 3voor12radio. 20 juli komt de gelijknamige EP uit.