3voor12 draait (week 27): Dio, Delicate Steve en Lianne La Havas

3voor12 Album van de Week is Dio - Benjamin Braafs Festival (Topnotch)

Redactie 3voor12 ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3voor12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten, en om deze toe te lichten. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3voor12.

Top 10

1. Dio - Benjamin Braafs Festival (Topnotch/Universal)
"De twee singles deden me nog niet zoveel, maar zelfs die vallen op binnen de context van Benjamin Braafs Festival." (Erik Zwennes)
"Geen plaat voor puristen, maar des te meer voor levensgenieters." (Stephan van Peursem)
"Het weer wordt steeds beter, steeds zonniger en ik ben ervan overtuigd dat het door deze plaat komt." (Jorinda Teeuwen)
2. Delicate Steve - Positive Force (Luaka Bop/Bertus)
"Held Delicate Steve heeft weer een enorm knap album gemaakt met bizarre ideeën en prachtige geluiden." (Erik Zwennes)
"Delicate Steve is terug met een nieuwe lading gitaarlijntjes en vrolijke melodietjes. Op het naïeve af, maar toch slim." (Stephan van Peursem)
"Deze muziek is ook moeilijk uitlegbaar. Je moet het horen." (Jorinda Teeuwen)
3. Lianne La Havas - Is Your Love Big Enough?
"Haar muziek is een frisse mix van folk, pop en lichte soul die haar geschikt maakt van festivals van Lowlands tot North Sea Jazz" (Roosmarijn Reijmer)
"Alleen het beluisteren van het debuutalbum van Lianne La Havas geeft me kippenvel, kun je nagaan als je haar live ziet!" (Jorinda Teeuwen)
4. Einar Stray (live @ Festival De Beschaving, Utrecht 30 juni)"Aangename "Noorse klassiek/pop-crossover verrassing op het best bewaarde geheime festival van Nederland." (Menno Visser)
5. Ida Engberg Awakening 2012-07-06
"Deze DJ Set heb ik afgelopen week vaak op luid volume door mijn koptelefoon laten blazen." (Floor van der Vliet)
6. Bongripper - Water Torture-Shellfire! EP (gratis download)
"Satan worshipping doom (en sludge) uit Chicago, Illinois en een van de hoogtepunten voor mij van de laatste Roadburn editie." (Ingmar Griffioen)
7. Rock Werchter - Knife Party
"Deze graag geziene gasten op WobWobWoensdag in 3voor12 Radio deden precies wat van ze verwacht werd: ongenuanceerde drops, loeihard beats en handjes in de lucht." (Roosmarijn Reijmer)
8. Eprom – Metahuman
"Vaak draaien en het wordt steeds toegankelijker en hij komt steeds hoger op het lijstje te staan van: Die wil ik live zien." (Floor van der Vliet)
9. Palio Superspeed Donkey (live @ Metropolis, Backstagesessie Rotterdam 1 juli)
"Eens komt er een tijd dat recensenten het niet meer over hun leeftijd hebben. En dat is ongeveer nu." (Menno Visser)
10. Modeselektion Vol. 02 (album)
"Hele fijne compilatie van de betere experimentele elektronica. Samengesteld door de Berlijnse meesters van Modeselektor met medewerking van NL dubstep-held Martyn." (Ingmar Griffioen)Menno Visser draait:

Einar Stray (live @ Festival De Beschaving, Utrecht 30 juni)
Aangename Noorse klassiek/pop-crossover verrassing op het best bewaarde geheime festival van Nederland. Klopt prima met de bloemrijke sfeer op deze hortus.
Palio Superspeed Donkey (live @ Metropolis, Backstagesessie Rotterdam 1 juli)
Eens komt er een tijd dat recensenten het niet meer over hun leeftijd hebben. En dat is ongeveer nu. Zelfverzekerd en rock 'n roll genoeg om het echte werk aan te kunnen!
Matt & Kim - Let's Go (Filter Music/PIAS)
Duo uit New York dat met deze aanstekelijke nieuwe single niet mag ontbreken op mijn zomerse Spotify lijst.

Erik Zwennes draait:

Dio - Benjamin Braafs Festival (Topnotch/Universal)
Was het debuutalbum al zo sterk, na de leuke EP Computerliefde is Dio terug met een divers en muzikaal topalbum. De twee singles deden me nog niet zoveel, maar zelfs die vallen op binnen de context van Benjamin Braafs Festival. Erg knap wat producer SirOJ en Dio hebben gemaakt.
50 Cent - 5 (Murder By Numers) (album, online)
50 Cent probeert in de Rick Ross-era weer hype op te bouwen. Veel nieuwe muziek en veel nieuwe video’s van steeds hoger niveau. Nu is het tijd voor een nieuw album. Een album dat gratis wordt wegggeven voordat dit najaar een nieuwe Interscope release moet verschijnen. Op dit moment zijn er naast Puff en 50 weinig poeppraters die mij zo gelukkig maken. Op 5 ook weer vieze beats en de klassieke briljante hooks van 50. Zou hij dan toch weer echt on top of the world komen?
Delicate Steve - Positive Force (Luaka Bop/Bertus)
Ik hou van muziek die je niet gelijk snapt. Muziek die zoveel toffe elementen heeft, maar het aan elkaar knopen pas later in je hoofd gebeurt. Held Delicate Steve heeft weer een enorm knap album gemaakt met bizarre ideeën en prachtige geluiden. Een betoverende plaat voor de momenten dat je er ook even de tijd voor neemt.

Floor van der Vliet draait:

Ida Engberg Awakening 2012-07-06
Ze werd op de redactie door vele al bekroond tot de mooiste vrouwelijke DJ, daarnaast kan ze ook nog goed overweg met de draaitafels. Afgelopen weekend was Awakenings weer gaande met een jaloersmakende line-up met onder andere deze Zweedse dame. Deze DJ Set heb ik afgelopen week vaak op luid volume door mijn koptelefoon laten blazen. Denkbeeldig gingen de voetjes van de vloer
Eprom – Metahuman
De producer uit San Francisco schijnt al een aantal jaren geobsedeerd te zijn van futuristische muziek en hoe dat zal verlopen. Nou heeft hij zijn eigen album gemaakt met natuurlijk zijn eigen visie. Even wennen de eerste paar minuten, maar als je de beat te pakken hebt weet je dat Eprom de rest een stapje voor is. Vaak draaien en het wordt steeds toegankelijker en hij komt steeds hoger op het lijstje te staan van: Die wil ik live zien.
Apparat - Arcadia
Het is een al gevestigde naam in de muziekwereld en ik weet dat het totaal niet verfrissend is, maar ik heb deze week op de een of andere manier aan heel veel mensen moeten uitleggen waarom ik Apparat zo goed vind. Dat ging als volgt: “Heb je ooit wel eens naar de opbouw van hun nummers geluisterd? Het mag dan wel minimalistisch zijn, maar als ze die beat dan laten komen dan breekt mijn hele ziel. Diepe krachtige drums hoor, moet je maar eens luisteren. En dan zo’n melanchonische gitaar en vieze bas. Heel veel stiekeme toevoegingen die ja pas na 4 keer luisteren hoort. Slimme invullingen die het nummer zo veel meer diepgang geven. En dan die meeslepende stem. Zij zijn echt mijn favoriete band.” Dat dus en dat met eigenlijk Limelight, maar voor jullie draai ik Arcadia.

Stephan van Peursem draait:

Dirty Projectors - Swing Lo Magellan (Domino/V2)
Tegendraadse, experimentele maar desondanks verrassend ontspannen en toegankelijke plaat. Onconventionele zang, rare ritmes, opvallend gitaargeluid samengebracht op een plaat die toch nog steeds vanzelfsprekend klinkt. Erg goede plaat weer. Zouden ze in Nederland nu ook een (verdiend) groter publiek krijgen?
Delicate Steve - Positive Force (Luaka Bop/Bertus)
Delicate Steve is terug met een nieuwe lading gitaarlijntjes en vrolijke melodietjes. Op het naïeve af, maar toch slim. Ik word er erg vrolijk van. Favoriete track: Afria Talks To You, waar hiphop beats en heerlijk lullige gitaar-riedeltjes samenkomen.
Dio - Benjamin Braafs Festival (Topnotch/Universal)
Sterke cross-over hiphop/pop plaat vol goede nummers. Geen plaat voor puristen, maar des te meer voor levensgenieters. Dio flikt het weer. Ik word er vrolijk van.

Ingmar Griffioen draait:

Opwarmen voor Pitch
Nuff said. 10 x warm aanbevolen en check onder de tips zeker ook de 18 sets van acts als Nathan Fake, Mr. Scruff, Dekmantel, Le Le, Beardyman, Benga en The Gaslamp Killer.
Bongripper - Water Torture-Shellfire! EP (gratis download)
Satan worshipping doom (en sludge) uit Chicago, Illinois en een van de hoogtepunten voor mij van de laatste Roadburn editie. Bongripper heeft de Water Torture-Shellfire! EP af en die bevat liefst 11 nummers. Hoewel nummers...als je wat intro's en interludes wegstreept hou je toch een paar heftige doom tracks over en die zijn bovendien gratis downloadbaar. Ook niet verkeerd: je hoort de hele Roadburn set hier terug.
Modeselektion Vol. 02 (album)
Hele fijne compilatie van de betere experimentele elektronica. Samengesteld door de Berlijnse meesters van Modeselektor met medewerking van NL dubstep-held Martyn. Beiden zijn vanavond op Pitch te zien! Met tracks van o.a. Monolake, Siriusmo, Mouse on Mars en Clark.

Roosmarijn Reijmer draait:

Lianne La Havas - Is Your Love Big Enough?
Nietsvermoedend opgezet op een vrije morgen waarop niets hoeft en alles mag. Lianne La Havas blijkt daar de perfecte soundtrack voor. Haar muziek is een frisse mix van folk, pop en lichte soul die haar geschikt maakt van festivals van Lowlands tot North Sea Jazz. Op die laatste is ze aankomend weekend live te zien. Check ook het interview dat Atze de Vrieze met haar had: http://3voor12.vpro.nl/nieuws/2012/juli/Lianne-La-Havas--vroegwijze-soulfolk-uit-Londen.html
Rock Werchter - Knife Party
Vier dagen, drie podia en de belangrijkste namen die momenteel met een tourbus door Europa rijden. Rock Werchter is een slijtageslag, maar ik heb een goede poging gedaan zoveel mogelijk concerten te zien. Het verslag daarvan vind je hier: http://3voor12.vpro.nl/nieuws/2012/juli/Roosmarijn-op-Rock-Werchter.html, met onder andere ook nieuws over nieuwe muziek van Editors en waarom techno DJ Paul Kalkbrenner niet van muziek houdt. Op zondagavond, tegen het einde van het festival, was Knife Party de aangename break van mannen met gitaren. Deze graag geziene gasten op WobWobWoensdag in 3voor12 Radio deden precies wat van ze verwacht werd: ongenuanceerde drops, loeihard beats en handjes in de lucht. Het Werchter veld ging uit haar dak, binnenkort is Lowlands aan de beurt. Warme aanrader!
Blur - Under The Westway
Eindelijk, nieuwe muziek van Blur. Speciaal geschreven voor het concert in Hyde Park, de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen. Blur heeft twee nieuwe nummers gereleased, het dancy The Puritan en de gedragen ballade Under The Westway. Aanvankelijk vond ik beide een teleurstelling, na zoveel jaren stilte en met hun songschrijfcapaciteiten had ik meer verwacht. Vooral Under The Westway blijkt echter een stiekeme sluiper. Na zes draaibeurten en met in mijn geestesoog een meedeinend Hyde Park dat staat te kijken naar het ultieme afscheid van een Britpop icoon kruipt langzaam het kippenvel over mijn armen.

Jorinda Teeuwen draait:

Lianne La Havas – Is Your Love Big Enough?
Alleen het beluisteren van het debuutalbum van Lianne La Havas geeft me kippenvel, kun je nagaan als je haar live ziet! Op dit album staan hele kleine liedjes als No Room For Doubt (wat een mooie stemmencombinatie hebben La Havas en Willy Mason), maar ook dansbare songs als Forget. Ofwel: het is bloedmooi, lief en er staan nog kneiters van hits op ook!
Dio – Benjamin Braaf’s Festival
Het weer wordt steeds beter, steeds zonniger en ik ben ervan overtuigd dat het door deze plaat komt. Benjamin Braaf’s Festival is niet een puur hiphopalbum, maar doet een handreiking naar verschillende stijlen. Ik ben erg gecharmeerd van de invloeden van Tjeerd Bomhof. De padapapapa-koortjes in Ongetiteld bijvoorbeeld. Tof album.
Delicate Steve - Positive Force
Hier gebeuren dingen met gitaren, waarvan ik niet eens wist dat het kon. Deze muziek is ook moeilijk uitlegbaar. Je moet het horen. En als eerste Afria Talks To You.