3voor12 draait (week 26): Ty Segall, Awakenings en Jack White

3voor12 Album van de Week is Netsky met 2

Redactie 3voor12 ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3voor12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten, en om deze toe te lichten. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3voor12.

Top 10

Ty Segall Band - Slaughterhouse (album, In The Red/Konkurrent)
"Slaughterhouse is, precies dat. Deze psychedelische spacerock is hard en rauw, maar ook weer enorm catchy. Plaat van het jaar, in de garagehoek." (Erik Zwennes)
"Heerlijk liedjes, lekker rauw gebracht. Wat een talent en wat een energie!" (Stephan van Peursem)
"Jaaaaaaa: zo hoort garagerock te klinken: hard, rauw, gemeen en gevaarlijk met een goede dosis gekte." (Ingmar Griffioen)
2. Awakenings 2012
"Hoogtepunten: Ricardo Villalobos (groovy en Latijns warm), Joseph Capriati (groovy maar kaler en harder), oldschool kale, harde techno van Speedy J en de euforische handrem-set van afsluiter Joris Voorn." (Ingmar Griffioen)
3. Netsky - 2 (album, Hospital Music/NEWS)
"Meer dubstep-crossover, me like. De Belgische producer gaat hits scoren met zijn vocale tracks met onder meer Selah Sue. Een frise wind in platenland." (Menno Visser)
4. Jack White, live @ Heineken Music Hall
"De opening was meteen goud: White Stripes-kraker Dead Leaves & The Dirty Ground met soulvolle vocale bijdrage van een van de dames, gevolgd door de classic hard rock van Sixteen Saltines" (Willem van Zeeland)
5. Vacationer - Gone (album, Downtown Records/V2)
"Geheime tip van Mr. Luisterpaal: Grizzly Bear maar dan behapbaar, Vampire Weekend maar dan depressiever, The XX maar dan met strandgevoel,  of The Avalanches maar dan met minder samples" (Menno Visser)
6. Nas, live @ Melkweg, 28 juni
"Tijdens deze show viel op hoe goed het nieuwe materiaal is. Veel zin in dat nieuwe album "Life Is Good" (release 13 juli, dan ook op de luisterpaal)" (Stephan van Peursem)
7. 3voor12 presenteert... dEUS @ People's Place, Amsterdam
"dEUS is misschien wel beter dan ooit: een vlekkeloze en toch niet minder bezielde performance. De video is binnenkort te zien op 3voor12." (Willem van Zeeland)
8. Cerebral Ballzy, Thee Oh Sees, Skip & Die op Metropolis 2012
"De tent met Nick Waterhouse, werd na ontruimd wegens dreigend noodweer, maar bij het 3voor12 sessiepodium wisten de New Yorkse hardcore punk-broekies van Cerebral Ballzy van geen ophouden. Terecht: hell; lightning can't stop rock 'n roll. Binnenkort op 3voor12." (Ingmar Griffioen)
9. King Tuff - King Tuff (album, Sub Pop/Konkurrent)
"King Tuff is een stuk meer rechtdoor dan Ty Segall, minder spacey en kent helderderder popliedjes, die behoren tot de beste nummers van het jaar." (Erik Zwennes)
10. BOY – Mutual Friends
"Easy going popliedjes van het vrouwelijke duo BOY uit Duitsland en Zwitserland. Je krijgt spontaan zin in de zomer." (Jorinda Teeuwen)

Menno Visser draait:

Netsky - 2 (album, Hospital Music/NEWS)
Meer dubstepcrossover, me like. De Belgische producer heeft zijn A&R goed op orde en gaat hits scoren met zijn vocale tracks met onder meer Selah Sue. Een frise wind in platenland.
Haim - Forever (single, National Anthem Music (eigen beheer US)/iTunes NL)
Drie zingende zussen uit L.A. die gek zijn op Fleetwood Mac, reeds opgepikt door de BBC. Meer chicks op de radio, zeker als ze zo zomersch klinken.
Vacationer - Gone (album, Downtown Records/V2)
Psst, geheime tip van Mr. Luisterpaal, niet doorvertellen. Voor eenieder die zin heeft in Grizzly Bear maar dan behapbaar, Vampire Weekend maar dan depressiever, The XX maar dan met strandgevoel,  of The Avalanches maar dan met minder samples.

Erik Zwennes draait:

Ty Segall Band - Slaughterhouse (album, In The Red/Konkurrent)
Mikal Cronin en Thee Oh Sees deden het goed op festival Metropolis, zo las ik her en der. Fijn dat ze na al die jaren de erkenning lijken te krijgen die ze verdienen. Maar de plaat van het jaar, in ieder geval in de garagehoek, komt toch echt wederom van Ty Segall. Ditmaal geeft hij zijn band extra credits en mag Mikal Cronin meedoen op basgitaar. Maar er is meer aan de hand. Waar hij vorig jaar met Goodbye Bread de rustiger popkant op leek te gaan, heeft hij het roer weer volledig omgegooid. Slaughterhouse is, precies dat. Deze psychedelische spacerock is hard en rauw, maar ook weer enorm catchy. Van een van de beste popliedjes schiet Segall in een Jay Reatard’iaanse no-nonsense punkbiecht om even later vrolijk The Fabs te coveren. Het is bij Segall soms even opletten wat er in een jaar allemaal is uigekomen, misschien voelt het soms als overdaad met alle split-EP’s, andersoortige samenwerkingen en rarities, maar laat Slaughterhouse niet aan je voorbij gaan, wat een wereldplaat.
King Tuff - King Tuff (album, Sub Pop/Konkurrent)
Nog zo’n wereldplaat komt niet geheel toevallig uit hetzelfde genre. Maar King Tuff is een stuk meer rechtdoor, minder spacey en kent helderderder popliedjes. Sterker, de liedjes hebben op King Tuff de overhand. Alone & Stoned, Unusual World, Bad Thing en Baby Just Break behoren tot de beste nummers van het jaar. Ik kan niet genoeg krijgen van de stem van voorman Magic Jake.
D’Angelo tijdens B.E.T. Awards 2012
Alleen al de opener: een stukje Untitled, de track die D’Angelo misschien wel kapot heeft gemaakt, om erna vol overgave een nieuw nummer in te zetten. Wat is dit goed en wat heb ik zin in die nieuwe plaat. Hopelijk durft D hem dit jaar los te laten en uit te brengen.

Willem van Zeeland draait:

Jack White - Heineken Music Hall - Amsterdam (concert)
Jack White trad aan met zijn vrouwenband in Amsterdam. De opening was meteen goud: White Stripes-kraker Dead Leaves & The Dirty Ground met een soulvolle vocale bijdrage van een van de dames, gevolgd door de classic hard rock van Sixteen Saltines, van Jack White's solo-album Blunderbuss. Het concert kende daarna ook zijn dalmomenten, maar was als geheel toch een louterende ervaring met de onnavolgbare Jack White die zijn reputatie bevestigde van een van de grootste performers van onze tijd. Geen gewone jongen, maar een topacteur, de Johnny Depp van de rock 'n' roll.
3voor12 Presenteert... dEUS - Peoples Place - Amsterdam (concert)
dEUS is nu misschien wel beter dan ooit. De band is ontspannen en beheerst het repertoire tot in de puntjes. Het werd een vlekkeloze en toch niet minder bezielde performance in het Amsterdamse Peoples Place. De video van dit concert is binnenkort te zien op 3voor12.
Hot Chip - In Our Heads (album)
De vakantie is in zicht en ik ben al muziek aan het verzamelen voor de lange autorit naar Frankrijk. Deze nieuwe Hot Chip gaat zeker mee. Ze bieden weer de vertrouwde sound van veel 80s, wave en disco. Het is een nieuwe aflevering in de zo langzamerhand indrukwekkende reeks sterke albums van deze band. Hot Chip speelt op Lowlands.

Stephan van Peursem draait:

Ty Segall Band - Slaughterhouse (In The Red/Konkurrent)
Heerlijk liedjes, lekker rauw gebracht. Wat een talent en wat een energie!
Nas, Melkweg, 28 juni
Nas blijft een van mijn favoriete rappers. Of ie nu met een niet al te strakke band is of niet: Nas rapt zich er wel door heen, met een geweldige flow maar vooral met handenvol classics. Tijdens deze show viel daarnaast ook op hoe goed het nieuwe materiaal is. Heel veel zin in dat nieuwe album "Life Is Good" (release 13 juli, dan ook op de luisterpaal).
Jagwa Music - Bongo Hotheads (Craw BO-P/Crammed)
Weer een Afrikaanse parel op het Crammed label. Dit keer uit Tanzania. Brakke Casio's en fijne dwarse ritmes. Niet te glad. Heerlijk!

Ingmar Griffioen draait:

Awakenings 2012
Mijn eerste Awakenings was meteen een voltreffer. We waren twaalf uur op het terrein, waar de mooie aankleding, de topsfeer (en merendeels topweer) en vele klasse techno-sets opvielen. Mijn hoogtepunten: Ricardo Villalobos (groovy en Latijns warm), Joseph Capriati (groovy maar kaler en harder), oldschool kale, harde techno van Speedy J en de euforische handrem-set van afsluiter Joris Voorn.
Hou de site in de gaten voor de eerste dj-sets en lees alles terug op de festivalsite.
Cerebral Ballzy, Thee Oh Sees, Skip & Die op Metropolis 2012
Na jaren weer op Metropolis en ik kon vanaf de metro zo in m'n poncho springen. Wat een wolkbreuk, geweldig. De tent waar Nick Waterhouse speelde, werd na 1 nummer ontruimd wegens dreigend noodweer, maar bij het 3voor12 sessiepodium wisten de New Yorkse hardcore punk-broekies van Cerebral Ballzy van geen ophouden. Terecht: hell; lightning can't stop rock 'n roll. De stage manager trok de stekker er maar uit. Ze protesteerden, maar kwamen terug voor deel 2. Sensationeel en - net als de andere sessie - binnenkort terug te zien op 3voor12. Thee Oh Sees was nog harder op garage-dreef dan in Paradiso vorig week en Skip & Die blijkt inmiddels, naast een goede extravagante frontvrouw en opperbeste live-band verzameld te hebben.
Ty Segall Band - Slaughterhouse (album, In The Red/Konkurrent)
Ja, ja, jaaaaaaa: zo hoort garagerock te klinken mensen: hard, rauw, gemeen en gevaarlijk met een goede dosis gekte. Ty Segall wordt alsmaar beter, nu ook met band.

Jorinda Teeuwen draait:

Metric - Synthetica
Synthetica begint met de spannende track Artificial Nocturne. De rest van het album is misschien wat minder spannend, maar het klinkt wel erg goed. Youth Without Youth als eerste single was een goede keuze. Wat een toptrack.
BOY – Mutual Friends
Easy going popliedjes van het vrouwelijke duo BOY uit Duitsland en Zwitserland. Je krijgt spontaan zin in de zomer.
Glen Hansard – Rhythm and Repose

Het album ging erg goed op de Luisterpaal, of zou dat komen doordat ik 'm op repeat heb staan? Het blijft een mooi en gevoelig album.