ESNS12: Plezier spat er af bij The Very Next ESNS12: Plezier spat er af bij The Very Next

Spetterende jazz van 9 mannen en vrouw op baritonsax

, Radio6 / Maarten van Heuven

ESNS12: Plezier spat er af bij The Very Next

Spetterende jazz van 9 mannen en vrouw op baritonsax

Radio6 / Maarten van Heuven ,

Menig bezoeker van Noorderslag krijgt vast een vieze bijsmaak in de mond van het woord jazz, maar wie het spetterende optreden van The Very Next in de Radio 6-zaal heeft gezien, weet dat deze band garant staat voor een must see show op hoog niveau.

The Very Next

The Very Next

CONCERT
The Very Next, Noorderslag, Radio 6-zaal, 14 januari 2012

MUZIEK
'Wij zijn geen jazzband', stelt trompettist Gerben Klein Willink vooraf. 'Nou, misschien dan toch een beetje'. Met deze uitspraak lijkt de band zich een beetje te schamen voor het feit dat het jazz speelt. Maar dat is echt nergens voor nodig. Want jazz mag dan soms een slecht imago hebben, The Very Next toont vanaf de eerste seconde aan dat hun muziek er mag zijn. Ja, jazz, maar dan wel aan alle kanten verrijkt met ingredienten uit pop, soul, funk, boogaloo en in "Heavy Weather (On a Summer's Day)" zelfs wat hiphop. Niks plingplong, maar aanstekelijke melodieen, knallende blazers, funky keys en stevige drums.

PLUS
Een van de troeven van de band is zanger Paul van Kessel, voorheen frontman van Young Sinatras. Hij zingt moeiteloos, krachtig. Zijn stem is donkerbruin, helder, soulvol en vrijwel vrij van vibrato. Hij zweept het publiek op en probeert - wellicht net iets teveel - de handen op elkaar te krijgen. De set is slim: van een superspetterend begin via een rustig middenstuk tot een knetterend einde met de nummers "Superman" en "Possibility". De super ervaren muzikanten, die aan een onnoemelijk aantal bands verbonden zijn, spelen met ontzettend veel plezier. De blazers vallen op met hun dynamische en nooit te lange solo's en de slimme wijze waarop ze de zang ondersteunen. Soms nemen ze ook de backing vocals voor hun rekening.

MIN
The Very Next is een band waarbij de blazers - opvallend: met de vrouwelijke baritonsaxofonist Tini Thomsen - een prominente rol innemen. Soms, met name in de snellere nummers in de set, wordt zanger en frontman Paul van Kessel letterlijk weggeblazen. Hij vestigt vervolgens alle aandacht op zich in de wat rustigere songs als het haast vooroorlogs klinkende "Stay With Me".

CONCLUSIE
Dit spetterende optreden is een mooie, toegankelijke introductie voor iedereen die zich in de jazz wil verdiepen. Tegelijkertijd zijn de muzikanten goed genoeg en is de show gelaagd genoeg voor iedereen die al van de jazz houdt.

CIJFER
8

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12