ESNS12: I Got You On Tape treft recht in het hart

... en mag gerust op een voetstuk naast Elbow and The National geplaatst worden

Tekst: Nargiza Mamadazimova Foto's: Donald van Tol ,

De Deense band I Got You On Tape behoort ongemerkt al een tijdje tot de 'creme de la creme' van de indiemuziek, maar weet de grote doorbraak succesvol te vermijden. I Got You On Tape is een van die muzikale “schatten” waarvoor je dieper moet graven om het te vinden.

Muziek
I Got You On Tape speelt vanavond in de Muziekschool, met een enorm orgel op de achtergrond. Toepasselijk, de bands vierde en meest recente cd heet "Church Of the Real". Eigenlijk doet I Got You On Tape precies wat alle andere indie bands doen: ze maken indie muziek. Met zelfde ingridienten: gitaren, drums en hier en daar wat synthesizers en drumcomputers. Echter, doet I Got You on Tape het op zo'n manier, dat niemand het ze na doet. Dat getuigt van een enorm talent.
 
Plus
Alle bandleden doen hun ding goed maar vooral de spectaculaire drummer verdient een eervolle vermelding. Hij ziet er uit als een hiphop-jongen die drumt alsof zijn leven ervan afhangt. De band speelt zowel nieuwe nummers, als wat oudere. Ze schuwen niet om het beste voor laatst te bewaren: “Somersault” – een van de mooiste nummers ooit gemaakt.
 
Min
Nummers zoals "Ace In The Hole", waar de gitaar centraal staat, worden onverstemd door de keyboards. Daardoor raken de nummers hun charme deels kwijt, wat natuurlijk zonde is. Nog een technisch detail: de meerstemmige zangstukken klinken minder harmonieus en zuiver dan op de plaat.
 
Conclusie
Het publiek is snel overtuigt van de smaakvole schoonheid van de Deense band. Zelfs mensen die de muziek niet kennen, bewegen mee. Na het einde van elk nummer volgt een enthousiast applaus en gejoel. Op een paar, voornamelijk technische, minpuntjes na was dit een adembenemende optreden.
 
 
Cijfer
8