ESNS12: Lefties Soul Revue met één absolute ster ESNS12: Lefties Soul Revue met één absolute ster

Amsterdammers maken Soul in naam nu pas écht waar

, Ingmar Griffioen

ESNS12: Lefties Soul Revue met één absolute ster

Amsterdammers maken Soul in naam nu pas écht waar

Ingmar Griffioen ,

Lefties Soul Connection maakte afgelopen najaar een beste comeback, de breuk met het instrumentale karakter smaakte uitstekend en de van oorsprong Amerikaanse soul-zangeres Michelle David nog beter. Vanavond klappen ze er vocaal vierdubbel op met vijf rappers van naam uit de stal van hun nieuwe label TopNotch.

Funken met een onuitwisbare zaalbrede glimlach

CONCERT
Lefties Soul Connection, Noorderslag, 3voor12 zaal, 14 januari 2012

MUZIEK
Hard funkende soul-veteranen die baat hebben bij de overstap van Excelsior naar TopNotch en op de laatste plaat "One Punch Pete" het instrumentale karakter loslieten. Op het Noorderslag-podium nemen niet de minste gasten bij de Amsterdammers achter de microfoon plaats: Fakkelteitsgroep frontman Sticks en Fakkelteitsgroep talent Freez, Zo Moeilijk-rappers Rosco en Nosa en sloddervos Adje met z'n Davy Crockett staart. En dan is er nog de nieuwe frontvrouw Michelle David.

 

PLUS
De Amsterdamse linkshandige funk connectie pakt op Noorderslag uit met een heuse TopNotch special, die het publiek nog eens extra opzweept. Hoe fijn we de "Kaapstad-shit" van Sticks en Freez ook vinden, hoe loom Zo Moeilijk die "Nijmeegse Moves" er ook in pompt en hoe hard Adje het publiek ook laat springen, de nummers met Michelle David springen harder. Nummers als "U Got Me" en met name het heerlijke "She's Not Answering (My Calls)" worden door David naar grote hoogte gezongen. De Amerikaanse, die al zo'n twaalf jaar in Nederland woont (door toetsenist Alviz in Bitterzoet is ontdekt), is iemand waarvoor je wel braaf iedere zondag naar de kerk zou gaan. Een Amerikaanse kerk natuurlijk. Om te kunnen horen hoe ze moeiteloos het glas-in-lood uit de sponningen zingt.

MIN
Acheraf bezien voegen de TopNotch gasten niet zoveel toe dat ze een persbericht rechtvaardigen, maar een feestje was het wel. Zeker Adje liet zien hoe je in kort tijdsbestek een zaal gek maakt.

CONCLUSIE
Alle gasten en uitblinkende Lefties kunnen niet verbloemen dat David vanavond de echte (soul-) ster is. Wat een stem, wat een bereik, wat een moves en wat een soul heeft die vrouw! De Lefties zijn natuurlijk niet zomaar een begeleidingsband. Voor de onaangekondigde pauze en voordat Lefties Onno zijn kookkunsten ging beproeven (met Beans & Fatback), was dit al het beste funk- en soul- en hiphop-orkest van Nederland. De Lefties zijn terug en als vanouds in blakende vorm. Toetsenist Alvin Bartels steelt de show en de rest, inclusief nieuwe bassist, speelt uiterst geolied. En met Michelle David hebben de Amsterdammers meer dan ooit de Soul uit de bandnaam te pakken en niet zomaar soul, maar zoals James Brown het ooit verkondigde: 'Soul with a capital S'. Daar was die 3voor12 zaal vanavond dus wel veel te klein voor.

CIJFER
9

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12