Hermans kapt met Music Store: tiental winkels sluit Hermans kapt met Music Store: tiental winkels sluit

Rest start franchise door als Music & More of wordt Jamin

, Ingmar Griffioen

Hermans kapt met Music Store: tiental winkels sluit

Rest start franchise door als Music & More of wordt Jamin

Ingmar Griffioen ,

Eigenaar Hermans Holding kapt met de Music Store winkels. Dat betekent concreet dat er naast de vijftig franchise winkels, die (zoals gister bekend werd) doorgaan als Music & More, er zo'n tien winkels dichtgaan, overgenomen worden of plaatsmaken voor snoepzaak Jamin, een andere formule van Hermans. Sounds Haarlem wordt in maart overgenomen en behoudt die naam.

Music Store Amsterdam 1 februari dicht, toekomst Zwolle onzeker

Hermans stapte in oktober 2010 in na het faillissement van Avalon Music. Toen vielen al zo'n veertig van de honderdtwintig Music Stores om. Van de resterende tachtig zijn er dus vijftig franchisers die doorstarten. Blijft over dertig winkels, die gaandeweg door Hermans terug gesaneerd lijken te zijn tot de huidige tien winkels in consignatie (uitbater werkt voor Hermans, die de voorraad beheert). Zo zijn er in Music Stores in consignatie in Zwolle, Zoetermeer en Amsterdam. De laatste gaat per 1 februari dicht, in Zwolle weten ze nog niet waar ze aan toe zijn en in Zoetermeer gaat de winkel sowieso door, maar is de naam nog niet zeker. Hermans blijft namelijk eigenaar van de naam Music Store.

"Wat wij met Music Store voor ogen hadden is helaas niet gelukt. Het is extreem moeilijk gebleken om een complete entertainmentwinkel rendabel te houden", laat René de Wit, CEO Hermans Holding aan Entertainment Business weten. Een Music Store manager, die anoniem wil blijven, schetst tegen 3voor12 een beeld van een bedrijf dat 'zonder verstand van muziek snel resultaat wilde boeken'. "Het zijn een soort marktkooplui, die dachten dit even te kunnen doen. En ze leverden erg slecht, dat is ook de reden dat alle franchisers nu zelf verder gaan." Om betere leveranties te garanderen gaan de franchisers in zee met twee leveranciers.

Music Store Heemskerk wordt Jamin, Sounds in Haarlem start door

De enige vreemde eend in de Music Store bijt was de zaak in Haarlem, die altijd Sounds is blijven heten. Die draait nog tot 12 maart en wordt dan overgenomen door Paul Kamp, thans uitbater van de Music Store in Heemskerk. "Hiervoor zat ik twintig jaar in Haarlem en nu ga ik graag terug voor popspeciaalzaak Sounds. Hermans wilde sowieso van dit pand in Heemskerk af. Ze hebben mij vorig jaar benaderd of ik er een Jamin snoepzaak van wilde maken, maar ik deel liever muzikale snoepjes uit." Kamp had een beter idee: "Jullie krijgen dit pand en in ruil wil ik het huurcontract van Sounds."

Zo geschiedde en dus krijgt Heemskerk er een Jamin bij en blijft Sounds Haarlem overeind. "In betere tijden was dat onbetaalbaar geweest, nu niet. Ik geloof meer in de toekomst van een popspeciaalzaak dan een combinatiewinkel als Music Store. Zo ligt de hele dvd-markt op z'n gat. Een popwinkel met vinyl en tweedehands vinyl slaat daarentegen gigantisch aan, zelfs in Heemskerk in deze papa-en-mama-winkel." Kamp vindt het belangrijk dat Sounds behouden blijft, zeker omdat Van Leest stopt en een Free Record Shop wordt, waarmee Haarlem verder alleen nog maar Free Record Shops heeft.

Volgens Kamp heeft Hermans wel serieus geprobeerd er wat van te maken. "Door het faillissement van Avalon vervielen de huurcontracten en zijn een aantal winkels direct gesloten. Met de rest hebben ze geprobeerd een doorstart te maken, dat is niet echt gelukt. Tot september 2010 leverden ze aan V&D, dus ze hadden er al een heel team voor." De Music Stores hebben het niet makkelijk gehad. "Ze hebben heel slecht geleverd gekregen, drie tot vier maanden helemaal niks gehad. Dat was dramatisch. Maar vanaf 12 maart gaan we er weer vol tegenaan in Haarlem met een ouderwetse platenzaak. Ook zoeken we de aansluiting met de Sounds collega's in Tilburg en Delft."

"Dit is het risico van ondernemen", verklaarde CEO De Wit tegen Entertainment Business. Hij stelt dat het bedrijf "door externe marktomstandigheden en de staat van de formule" de tijd niet mee had. Daarentegen zouden aankopen als Jamin en Lifestyle "wel geprofiteerd hebben van de synergie met Hermans".

Bij Hermans Holding is al twee dagen niemand beschikbaar om tegenover 3voor12 te reageren. Directeur Jan Berends en CEO René de Wit, momenteel ook degene die de woordvoering doet, zijn "in bespreking" dan wel "naar huis en daar niet te storen".

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12