ESNS12: Chef'Special Deluxe mist peper in haar reet ESNS12: Chef'Special Deluxe mist peper in haar reet

Smaakpalet te breed

, Bas van Duren

ESNS12: Chef'Special Deluxe mist peper in haar reet

Smaakpalet te breed

Bas van Duren ,

Als huisband van De Wereld Draait Door kun je sowieso rekenen op aanhang, maar dat het zo stikdruk in de Grote Zaal is bij Chef'Special Deluxe, daar lijken de mannen zelf ook van onder de indruk. De funkrock van het Haarlems kwintet is een hit onder de jongere generatie die nooit heeft gehoord van het eveneens Haarlemse Gotcha, maar of het net zo goed is? Een volmondig 'neen'.

CONCERT
Chef'Special Deluxe, Noorderslag, Grote Zaal, 14 januari 2012

MUZIEK
Funkrock met een nadruk op de 'groove'. Solo's zijn ondergeschikt, het gaat erom dat je een hele zaal aan het hoofdschudden krijgt. Dat doe je met puntige riffs op een traag en funky ritme. Vergelijkingen met het eerdergenoemde Gotcha en Red Hot Chili Peppers zijn onvermijdelijk.

PLUS
Je hoort gelijk aan het optreden dat de band enorm veel podiumervaring heeft opgedaan. Alles is in de puntjes goed geregeld, strak en de gastoptredens zijn een welkome aanvulling. Gastrapper Pete Philly blitzkriegt zich door een nummer, saxofonist Benjamin Herman legt verschrikkelijk veel gevoel in zijn spel en de dansgroep (!) bestaande uit zeven meiden zorgt voor wat aangenaam visueel plezier voor de mannen. Die willen ook wat.

MIN
Chef'Special zit in een gladgestreken jasje dat zo strak zit, dat de band er niet meer uit durft te komen. De nummers doen vaak plichtmatig aan omdat het nooit écht funkt. Rapper Joshua komt als performer tekort, zeker als je hem naast Pete Philly ziet. De bijna obsessieve houding van de band om uit allerlei vaatjes te tappen, zorgt voor een incoherent geheel en iedere goede topchef weet dat overdaad schaad.

CONCLUSIE
Chef'Special zou, ook zonder Deluxe, beter aan doen om terug naar de basis te gaan. Free your mind jongens, dan zal de rest vanzelf volgen.

CIJFER
5

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12