ESNS12: Yori Swart pakt uit en in ESNS12: Yori Swart pakt uit en in

en maakt bijzonder plezierige en professionele eerste indruk

, Pepijn van Gils

ESNS12: Yori Swart pakt uit en in

en maakt bijzonder plezierige en professionele eerste indruk

Pepijn van Gils ,

Na haar bezoek aan Noorderslag vorig jaar, was haar grote wens zelf ooit te spelen op dit festival. Na het winnen van Mooie Noten en De Grote Prijs 2011 en het uitbrengen van haar debuutsingle afgelopen week, is het een jaar later al tijd voor haar debuut in de Groningse Oosterpoort. Op 17 februari presenteert zij haar eerste volledige album in Paradiso, Amsterdam. Donderdagavond speelde zij zich al warm tijdens Eurosonic in De Walrus.

CONCERT
Yori Swart, Patio in de Oosterpoort, Noorderslag, 14 januari 2012

MUZIEK
Een parallel met Ilse DeLange is snel getrokken, maar misschien wat te kort door de bocht. Ze is zeker ook hoogblond en haar songs liggen dicht tegen country aan, maar vinden hun oorsprong toch echt in de blues-, en folkhoek.

PLUS
Omringd door vrienden van het conservatorium vertaalt zij met veel plezier op hoog niveau haar songs naar arrangementen vol gitaar en samenzang. Met verstand van zaken bouwen zij de composities op met bijna tergend lange spanningsbogen, die anders dan bij veel nieuwe indiebands, wel exploseren in gierende gitaarsolo's. Swart zingt vanavond kristalhelder en loepzuiver. De volgestroomde Patio neemt, op aangeven van Yori, enthousiast de aangewezen zangpartijen over, wat haar zichtbaar ontroert. Zij zet met haar band een solide set neer, die staat als een huis.

MIN
Het is duidelijk dat er de laatste maanden keihard is gewerkt aan de presentatie en de uitvoering van de set. De interactie met de volle zaal voelt daarom echter wel wat onwennig aan.

CONCLUSIE
Bijzonder goede entree op Noorderslag voor deze artieste. Hier en daar is het voor publiek en band nog even wennen aan elkaar. Het wordt in de komende maanden aftasten tussen beide, op zoek naar de juiste click.

CIJFER
7,5

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12