ESNS12: Wooden Saints toont wel tien gezichten ESNS12: Wooden Saints toont wel tien gezichten

Studioproject maakt sterk debuutalbum waar

, Ingmar Griffioen

ESNS12: Wooden Saints toont wel tien gezichten

Studioproject maakt sterk debuutalbum waar

Ingmar Griffioen ,

Een verrassende debuutplaat van de afgelopen maanden kwam van Wooden Saints. Wie? Nou, een project van Viktor van Woudenberg en Arjen de Bock. Wie? Nou, twee jonge muzikanten met ervaring in, respectievelijk Bettie Serveert (en zijproject Me & Stupid) en The Black Atlantic. Twee tamelijk onbekende artiesten dus, die nu zomaar met een tienkoppige band op Noorderslag staan.

CONCERT
Wooden Saints, Noorderslag, Marathonzaal, 14 januari 2012

MUZIEK
Folky en Beatlesque rootspop met (live en op plaat) een keur aan gastvocalisten. Het verhaal van Wooden Saints is hoe het studioproject van Viktor van Woudenberg en Arjen de Bock, met elf gasten leidde tot een fraaie rootsy popplaat ("I Know Why Your House Is On Fire"). Op het Noorderslag-podium komen niet alle gast-vocalisten en -instrumentalisten mee, maar staan ze toch maar mooi met een 10-koppige band.

PLUS
De Bock en Van Woudenberg zijn goede multi-instrumentalisten. Ze zingen en spelen verder beiden gitaar en toetsen dan wel drums. Dat geldt ook voor de andere muzikanten. We tellen twee drummers, twee toetsenisten, drie gitaristen (eentje pakt af en toe de lapsteel), een bassist, een trombonist en een zangeres, maar eigenlijk telt de band tien zangers. Het samenspel en -zang is werkelijk bewonderenswaardig. Met nummers als "Never Bother" en het stuwende "What Do You Know" zetten ze al vroeg in de set de toon. Het laatste nummer krijgt live een iets wildere uitvoering en extatischer einde, en het werkt. "I'd Rather Have You Just For Me" is een dwarse Beatlesque song, met kop en staart en zoetgevooisde passages. Het begint als een klein popliedjes, groeit uit tot een catchy rocker met surfgitaar, om dan weer heel klein te eindigen. Durven klein en voluit te spelen en de band beheerst dat nu al.

MIN
Begrijpelijk, maar toch zonde dat vocalisten als Jelle Paulusma en Ella van der Woude (Houses) niet mee komen. Tessa Douwstra (o.a. Chef'Special) is een prima zangeres, maar geen ideaal boegbeeld. Maar goed, Wooden Saints toont met al dat gerouleer vele gezichten.

CONCLUSIE
Waar het op plaat in het tweede deel een beetje inzakt, blijft het live 45 minuten overeind en dat doen ze heel knap. Nu komen ze niet zomaar de studio uitrollen, er is onder meer tijdens zeven Poprondes al genoeg live-ervaring opgedaan. Wat dat betreft kunnen ze vol vertrouwen naar de toekomst kijken, te beginnen op 28 januari met de cd-presentatie in Paradiso.

CIJFER
7,5

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12