ESNS12: Nobody Beats The Drum. Maar echt

Weergaloze synergie tussen video en audio

Marco Muhring ,

Een groot gedeelte van de acts die op Noorderslag speelt, zijn talentvolle, aanstormende talenten, klaar om ontdekt te worden. Een andere reden om op Noorderslag geprogrammeerd te worden is bij wijze van beloning, als je het afgelopen jaar een grote ontwikkeling door hebt gemaakt en daardoor de plaats ‘verdient’. De boeking van Nobody Beats The Drum valt in die tweede categorie.

CONCERT
Nobody Beats The Drum, Noorderslag, Binnenzaal, 14 januari 2012

MUZIEK
Electro, breakbeats, een beetje fidget en dubstep. De groep bestaat uit producers Jori Collignon (o.a. C-Mon & Kypski) en Sjam Sjamsoedin (o.a. Boemklatsch) + VJ  Rogier van der Zwaag. Het trio won in 2003 de Grote Prijs Dance en heeft sindsdien vrijwel elk dancefestival in Nederland wel eens gedaan, hoewel ze op de een of andere manier Lowlands nog nooit aandeden. 
In juni 2011 presenteerden ze met hun ambitieuze 333’ project: een gigantisch, acht meter brede installatie, bestaande uit negen schermen met een diagonale beeldbuis van in totaal 333 inch, voor een nog betere synergie van audio en video.
 
PLUS
Deze show zit op slot. Vorig jaar zomer debuteerden de drie met hun 333’ show in Tivoli De Helling. Het was goed, het scherm imponerend, maar er kon nog veel beter. Nu, na tal van shows en aanpassingen aan de liveshow, klopt het gewoon van alle kanten. De visuals lopen dit keer wel helemaal sync met de muziek en vullen met name bij tracks als Poisson Vert en Blood On My Hands, waarbij ook de daarvan gemaakte toffe video’s worden geprojecteerd, elkaar perfect aan. De hoeveelheid energie die van het podium komt is aanstekelijk en is een belangrijke reden waarom ze het publiek zo goed meekrijgen. Verder is dit ook echt live. De Korg MS-10 op het podium wordt rijkelijk ingezet en Sjamsoedin en Collignon improviseren er lustig op los, zoals bij Mind Control, dat live heel anders en uitgewerkter klinkt dan op plaat. Bij de setafsluiter neemt het trio wat afstand van electro: Show Your Shades is een gelaagde plaat die voorzichtig met techno flirt.
 
MIN
Oke, oke, misschien is het soms wel een beetje makkelijk scoren en te recht door zee. Er zitten een paar tracks in de set die behoorlijk electro anno 2007 zijn. Iets meer met nieuwe sounds werken zou dus verfrissend kunnen zijn, want afsluiter Show Your Shades is een prettige afwisseling. Zowel Grindin’ als The Drum, beide Youtubehits met een meer dan een half miljoen views, worden uit de set gelaten. Alles in dienst van deze geoliede machine blijkbaar. 
 
CONCLUSIE
Nobody Beats The Drum heeft het goed voor elkaar. Een liveshow die als een trein loopt, geweldige visuals (met de wetenschap dat slechts 7 van de 9 schermen op het podium pasten) en heel veel bangers. Het is geen wonder dat deze act het ook over de grenzen zo goed doet, want dit is simpelweg de gedroomde afsluiter van je festival.

CIJFER
8,5