ESNS12: Dope D.O.D.: zieke, niet al te verslavende horrorhop ESNS12: Dope D.O.D.: zieke, niet al te verslavende horrorhop

Groningse griezels vliegen er vol in met hardcore hiphop en dubstep

, Ingmar Griffioen

ESNS12: Dope D.O.D.: zieke, niet al te verslavende horrorhop

Groningse griezels vliegen er vol in met hardcore hiphop en dubstep

Ingmar Griffioen ,

Na Kraantje Pappie volgt meteen nog een exponent van de interessante Groningse hiphop-elektronica scene. Ook voor Dope D.O.D. is het geen echte thuiswedstrijd: de vier horror-rappers (zoals ze het zelf noemen) zijn gewend dat een horde fans hardcore stijl op elkaar in hakt, maar ze zien op Noorderslag toch een wat gematigder publiek voor hun neus. Niet dat ze daar hun show op aanpassen.

CONCERT
Dope D.O.D., Noorderslag, Binnenzaal, 14 januari 2012

MUZIEK
Harde, rauwe, licht sinistere hardcore hiphop met dito beats en dubstep, die intelligent in elkaar steekt. En met macabere teksten in het Engels, in een rapstijl die wel wat aan Cypress Hill herinnert. Jay Reaper, Skits Vicious en Dopey Rotten (vrij naar The Sex Pistols) braken begin vorig jaar internationaal door met de meer dan 5 miljoen keer bekeken clip van What Happened. In mei lieten ze de Evil EP los en (gloeiend heet ijzer smedend) in november volgde debuutalbum Branded. Wat bij de doorbraak ook hielp: Limp Bizkit frontman Fred Durst is fan, pusht de groep op twitter (ruim 1,5 miljoen volgers) en nam ze mee op Europese tour. In november volgde een tournee door de Verenigde Staten als opener voor KoRn.

PLUS
Skits Vicious eist op het podium een beetje de hoofdrol op, zeker in het begin, maar ook Jay Reaper en Dopey Rotten staan hun mannetje. Het drietal vult elkaar vocaal en visueel goed aan en rapt in onberispelijk Engels, waarmee Dope D.O.D. zich in twee opzichten onderscheidt in ons land. Dr. Diggles legt de onverbiddelijke, op hiphop gebaseerde en met rauwe dubstep gekruide beats neer. De uitstraling van de groep, die ze via hun bijzonder geslaagde clips en artwork zorgvuldig opgebouwd hebben, klopt: sinister, kwaadaardig en ziek. Dat buiten ze graag uit (pakken de cameramomentjes) en dat brengen ze overtuigend over met de podiumact (wijsvinger langs de hals, schoppen) en lyrics als "I walk the path of the psycho, I kill mc's regardless of which rhyme I drop. On top of the corpses we climb to the top" (uit What Happened).

MIN
Dope D.O.D. heeft een aantal bijzonder sterke tracks (What Happened, Psychosis en nieuwe single Gatekeepers), maar live springt er toch niet zoveel uit. Zelfs binnen een set van dertig minuten wordt het wat eenvormig. Dat kan nog wat verslavender. Verder hadden we op basis van de clips wel wat meer verwacht qua visuals dan een geprojecteerd logo. Zo bekend als Kraantje zijn ze in eigen stad en land nog niet en ze moeten er wel voor werken in de Oosterpoort. Tot zulke heftige taferelen als in Simplon (Eurosonic donderdag) leidt het niet in dit publiek. Oproepen als 'Jump, jump, jump' hebben we anno 2012 toch wel gehad.

CONCLUSIE
Net als Noisia hebben deze Groningse jongens het helemaal zelf voor elkaar gebokst (ok, gesteund door Fredje Durst en z'n +1,5 miljoen twitter-volgers) en dat belooft wat. Met het debuutalbum en deze show bewijzen ze dat Durst het goed ziet. Er is alle reden om aan te nemen, dat Dope D.O.D. pas aan het begin van een rijke loopbaan staat. Deze jongens gaan knallen in 2012 en dat zal eerder buiten dan binnen de landsgrenzen zijn.

CIJFER
7,5

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12