ESNS12: Amatorski, Vlaamse beleefdheid zonder volzin ESNS12: Amatorski, Vlaamse beleefdheid zonder volzin

Verlegen Vlamingen laveren tussen bloedmooi en bloedsaai

, Timo Pisart

ESNS12: Amatorski, Vlaamse beleefdheid zonder volzin

Verlegen Vlamingen laveren tussen bloedmooi en bloedsaai

Timo Pisart ,

Wat is dat toch? In het dagelijks leven is de Vlaming beleefd en introvert, maar op de bühne is Vlaanderen juist vaandeldrager van de krachtigste en vuigste rock van Europa. Zo niet Amatorski, eindelijk een kwartet dat de Vlaamse beleefdheid en rust juist eer aan doet met verstilde, trager-dan-trage liedjes, die wegluisteren als volzinnen.

CONCERT
Amatorski, Eurosonic, Stadsschouwburg, 12 januari 2012

MUZIEK
Fluistermuziek voor de slaapkamer, met af en toe postrock-achtige uitbarstingen en een jazzy inslag, inclusief elektrische contrabas. Zangeres Inne Eysermans heeft een typische hoge, ijle stem die door de muziek heen waait en af en toe aan Sparklehorse doet denken. In 2010 schopte Amatorski het tot de finale van de Humo Rock Rally, en in Nederland is hun grootste wapenfeit het nummer Come Home, dat onder een Spa-reclame werd gebruikt.

PLUS

Dit is musiceren op de millimeter. Elke noot wordt gehoord, en geen muzikant speelt te veel. Vooral voor drummer Christophe Claeys - die ook de stokken hanteert bij Balthazar - is een glansrol weggelegd: onlogische breaks, bewust hakkelig en vooral heel erg minimalistisch. Met de stilte wordt gespeeld, en bij vlagen is dat bloedmooi. Met supertrage geluidslandschapjes vol klokkenspel en piano weten de verlegen Vlamingen de Stadsschouwburg tot stilte te manen.

MIN
Af en toe slaat dat om in saaiheid. Want nee, erg dynamisch is Amatorski niet, en wanneer het zoveelste voortkabbelende zuchtliedje wordt ingezet ligt verveling op de loer. Ook de presentatie is statisch: Eysermans verstopt zich continu achter haar piano, en als ze tussendoor al wat zegt, is dat nauwelijks verstaanbaar. De band mist een gezicht. Ook valt steeds meer op dat, hoewel de sfeer die de liedjes ademt prachtig is, geen enkel melodietje echt beklijft.

CONCLUSIE
Ja, Amatorski doet de Vlaamse beleefdheid en het volk van de bloedmooie volzinnen eer aan. Misschien wel iets té.

CIJFER
7+

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12