ESNS12: Mashup-fenomeen Madeon zapt door de hits ESNS12: Mashup-fenomeen Madeon zapt door de hits

Kleine gebaartjes worden groot

, Atze de Vrieze

ESNS12: Mashup-fenomeen Madeon zapt door de hits

Kleine gebaartjes worden groot

Atze de Vrieze ,

Het 17-jarige wonderkind Madeon mag niet van voren gefotografeerd. Van de zijkant wel, daar doet hij niet moeilijk over. Het kleine Franse mannetje oogt als de knappe jongen op de camping waar je zusje verliefd op werd, maar hij is een grote ster aan het worden, dankzij een YouTube-clip waarin hij met Ableton Live 39 grote hits (van Gorillaz tot Michael Jackson tot Nero tot Daft Punk) aan elkaar rijgt tot een super catch discohouse mashup. Het bijzaaltje van het Platformtheater is propvol.

CONCERT
Madeon, Eurosonic, Platform Theater, 12-01-2012

MUZIEK
Het kan hard gaan. Op de poster van het Coachella festival staat Madeon inmiddels al groter dan Flying Lotus, Kaiser Chiefs en Gotye. Dat dankt hij grotendeels aan de liefde van Deadmau5. De populaire electrohouse producer nam Madeon onder zijn hoede en liet hem een hit scoren met een remix van zijn "Raise Your Weapon". Nu house ineens ongekend populair is in met name de Verenigde Staten, duikt Madeon slim in het gat, door de oude Franse sound - meer Stardust dan Daft Punk - te vertalen naar het nu.

PLUS
Dat doet hij vrij letterlijk, want Stardust-klassieker "Music Sounds Better With You" komt vanavond langs, net als tientallen andere tracks, niet zelden grote hits. "Mr Brightside" van The Killers, zelfs "Song 2" van Blur krijgt een discohouse make-over. Hij houdt het tempo hoog, zapt van toen naar nu en terug, laat de zintuigen geen moment tot rust komen. Je zou zeggen dat hij te jong is voor dat soort oude muziek, maar dat is in deze tijd van volledige beschikbaarheid natuurlijk helemaal geen issue. Dit is hoe de jonge dj van de toekomst eruit ziet: de popgeschiedenis onder de sampleknop en razendsnel schakelen, alsof draaien een computergame is. 

MIN
Nadeel van die techniek is dat van enige opbouw of dynamiek geen sprake is. Voor je met je ogen kunt knipperen zit je alweer in een nieuwe hit met overstuurde Justice-synths of slicke house vocalen. Meteen vanaf de allereerste seconde gooit hij het gas vol open, maar het is niet de hele tijd spannend, vooral omdat zijn keuzes vaak wel erg opportunistisch zijn. Het is natuurlijk een kunst op zich, een set draaien met alleen maar bangers. Zijn grote landgenoot David Guetta liet onlangs op Amsterdam Dance Event dat dat drie uur lang kan zonder de aandacht van je publiek te verliezen. Zo ver is deze jongen nog niet. 

CONCLUSIE
Ja hoor, hij doet hem live, die novelty hit. Eerst natuurlijk die Deadmau5 remix in zijn geheel, daarna zet hij die rare collage van hem sample voor sample in elkaar, met soepele vingerbewegingen. Een kind kan de was doen, in deze tijden van super technologie. De gebaartjes bij zijn opkomst en vertrek zijn nog klein, ze zullen ongetwijfeld groot worden. Dat zie je nu al.

CIJFER
7

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12