ESNS12: Mens-machine Elektro Guzzi speelt vlekkeloos op het trainingsveldje ESNS12: Mens-machine Elektro Guzzi speelt vlekkeloos op het trainingsveldje

Puristische techno in gitaar-bas-drum-setting

, Atze de Vrieze

ESNS12: Mens-machine Elektro Guzzi speelt vlekkeloos op het trainingsveldje

Puristische techno in gitaar-bas-drum-setting

Atze de Vrieze ,

Wie halverwege de set van Elektro Guzzi het Grand Theatre binnen komt en zich door de drukte naar voren beweegt, verwacht vermoedelijk een podium vol synthesizers en drumcomputers. Niets is minder waar: de Oostenrijkers maken techno in gitaar-bas-drum-setting.

CONCERT
Elektro Guzzi, Eurosonic, Grand Theatre, 12 januari 2012

MUZIEK
Nee, geen sluwe dance-rock cross-over, echte techno, puristentechno. Zonder melodie, honderd procent ritme. Afgelopen jaar verscheen hun tweede album, "Parquet". Eerder deze week won dit wonderlijke trio zowaar een EBBA Award.

PLUS
Of 'zowaar', dat klinkt misschien wat onaardig. Het bescheiden internationale succes is ze gegund, en het is bovendien terecht. Binnen tien minuten is ook het publiek in het Grand Theatre omgetoverd in een dansende massa, zonder dat nu allerlei vuurwerk uit de kast getrokken wordt. De drummer speelt strak en gedoseerd, soms alleen de kick en de snare. De bassist heeft een heel arsenaal aan effecten tot zijn beschikking, waarmee hij zeer afgemeten speelt. Dat geldt ook voor de gitarist, die het meest kleur geeft aan de geluidsmix. Ook hij speelt op de vierkante centimeter, met onder meer een soort metalen plaatje waaruit hij een schraperig geluid trekt, dat hij vervolgens met allerlei effecten overlaadt. Niet domweg galm, maar juist een zeer gevarieerd palet aan geluiden.

MIN
Het is een origineel concept en de uitvoering is vlekkeloos, maar het speelveld is misschien wat klein.

CONCLUSIE
Zelfs de grootste gitaarpuristen kun je techno laten begrijpen met deze band. Een must voor ieder festival dat iets met elektronische live muziek doet en de ambitie van diepgang heeft. Genoteerd voor Pitch en Lowlands?

CIJFER
9

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12