ESNS12: Volgespoten Asteroids Galaxy Tour luchtig het best ESNS12: Volgespoten Asteroids Galaxy Tour luchtig het best

Van soepele soulpop tot bombastische botoxfunk

, Atze de Vrieze

ESNS12: Volgespoten Asteroids Galaxy Tour luchtig het best

Van soepele soulpop tot bombastische botoxfunk

Atze de Vrieze ,

Ook dit jaar verrijst op de Grote Markt een groot buitenpodium, met daarop de meer mainstream acts, voor iedereen gratis toegankelijk. Gekkenwerk natuurlijk, een buitenfestivalletje in de tweede week van januari, maar met een licht onvriendelijk windje komen we er best genadig vanaf. Maar verdomd, wat voelt het ineens ijzig koud.

CONCERT
Asteroids Galaxy Tour, Eurosonic, Air, 12-01-2012

MUZIEK
De Denen van Asteroids Galaxy Tour maken een slimme mix van Scandinavische hitparadepop en moderne Mark Ronson soul. Hun debuutalbum werd in ons land wat onhandig gedistribueerd, maar de band speelde heel regelmatig in Nederland. Niet zonder succes: Sony brengt deze maand opvolger "Out Of frequency" uit.

PLUS
Zangeres Mette Lindberg is een karikaturaal-blond Scandinavisch pop-popje, inclusief vrolijk gegiechel en een wat afgeknepen stemgeluid. Haar band is solide, en zonder meer klaar voor dit soort grote podia. Links van haar - met zonnebril - het brein van de band, producer en bassist Lars Iversen. In ieder geval staan er drie absolute topsingles op dat debuut. "The Sun Ain't Shining No More" klinkt vanavond al vroeg ('We komen rechtstreeks uit Bangkok, wat is het hier koud!'), even later "Golden Age" en als afsluiter natuurlijk "Around the Bend". Even spelen ze nog alsof het publiek mag kiezen uit drie potentiële afsluiters, maar er is natuurlijk geen twijfel mogelijk dat dit liedje op de setlist hoort. Het toont Asteroids op zijn best: soepele soulpop waarin elk element herkenbaar is, maar dat toch verrassend verfrissend en nieuw voelt.

MIN
Nieuwe single "Heart Attack" mag er ook best wezen, maar de meeste andere nieuwe nummers laten een logger, veel minder speels Asteroids Galaxy Tour horen. In het titelnummer van de nieuwe plaat bijvoorbeeld klinkt eerst een nogal overdreven dwarsfluitsolo en daarna een bombastische drie-dubbele synthesizer-apotheose. Enigszins in de stijl van het slepende oude liedje "Push The Envelope", maar dan nog wat uitvergroot. Ook de blazers worden niet bepaald spaarzaam ingezet. Zeker bij opener "Dollars In The Night", een werkelijk belachelijk opgeblazen showballet ouverture. Dit is pure botoxfunk, en dat terwijl in die frisse subtiele hits van twee jaar geleden echt nog geen kraaienpootjes te ontwaren zijn.

CONCLUSIE
De scherpte lijkt eraf bij Asteroids Galaxy Tour. Maar met oude topliedjes en een aardige nieuwe single kunnen ze een prima ronde langs de festivals doen.

CIJFER
7

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12