ESNS12: Daar is Kraan(tje Pappie) ESNS12: Daar is Kraan(tje Pappie)

Kraantje Pappie is van god los en de zaal gaat kapot los

, Ingmar Griffioen, foto's Niels de Vries

ESNS12: Daar is Kraan(tje Pappie)

Kraantje Pappie is van god los en de zaal gaat kapot los

Ingmar Griffioen, foto's Niels de Vries ,

Kraantje Pappie heeft de wind mee: zijn langverwachte debuutalbum is net uit en krijgt veel aandacht (airplay zelfs). Uitgebracht op het ambitieuze Noah's Ark en geproduceerd door de even Groningse klasbakken van Noisia. Ruim baan voor de Kraan.

CONCERT
Kraantje Pappie, Noorderslag, Binnenzaal, 14 januari 2012

MUZIEK
De Groningse rapper Alex van der Zouwen (Kraan) met back-up Fiddox, vaste dj Friss en op zijn sterke debuutplaat Crane ondersteund door harde in yer face drum 'n bass en dubstep-beats van de stadgenoten van Noisia.

PLUS
Wat Nou Als Het Lukt, opgedragen aan zijn moeder, is een soort softpoprap op harde staccato beats en zit best goed in elkaar. Kraan heeft een goede rap-stiel, verre van doorsnee; hij ratelt als een malle, een beetje zoals Dio in Aye. Knappe raps, misschien meer taalkundig dan inhoudelijk. In de laatste twee nummers komen de harde Noisia-beats meer naar voren en staat één ding onomstotelijk vast: Kraantje Pappie is van god los en de zaal "gaat kapot los". Kraantje Pappie weet wat hij wil en kan. En dat is best veel. Hij laat de hele zaal z'n back-up mc Fiddox voor klootzaak uitschelden en van links naar rechts door de volle binnenzaal hossen. Labelbaas Jiggy Djé doet ook een nummertje mee. Aan zelfvertrouwen geen gebrek: "Wij vragen niet om applaus, maar willen het verdienen. Ik vraag alleen: als we het verdienen dat jullie het dan geven." En hij houdt van zichzelf: welke rapper heeft zijn eigen artiestennaam op de binnenkant van zijn bovenarm getattoeëerd?

MIN
Je kunt ook zeggen: wie is er zo gek om dat te doen? Die enorme zelfverzekerdheid (lees: eigendunk) is meteen ook een van zijn voornaamste valkuilen. Bijster aimabel komt de Groninger niet over. Iets meer inhoud; op dat punt kan de jonge Groninger nog wel groeien. Het gaat wel erg veel over meiden, sexen, uitgaan, zuipen en... over Kraan. Rijmelarij als 'En ja warempel: af en toe zoek ik haar tempel' en vondsten als 'Ik besteed een Barkie per, Barkeeper. Tot ik met me bek van de Bar kieper. Maar ik hoef geen Barkie Courvousier. Maar een halfvat partyBier'. Af en toe komt het wat makkelijk over: intro, strobo erop, knalharde beats erin en springen maar. Veel nummers komen live zo ten tonele.

CONCLUSIE
Twee jaar geleden stond Kraantje Pappie als talent nog in de Noorderslag kelder. Hij kwam vers uit de Grote Prijs-finale (2009), waar zijn Dj Friss de prijs voor Beste Muzikant ophaalde. Sindsdien hebben we - onverwacht lang - gewacht op het album, dat goeddeels overtuigt. Live doet het dat ook, de Kraan heeft progressie geboekt en springt zo over die nog hogere lat.

CIJFER
7,5

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12