Buma/Stemra sluit deal over iTunes Match Buma/Stemra sluit deal over iTunes Match

Apple-dienst maakt uploaden eigen bestanden naar iCloud overbodig

, Atze de Vrieze

Buma/Stemra sluit deal over iTunes Match

Apple-dienst maakt uploaden eigen bestanden naar iCloud overbodig

Atze de Vrieze ,

Buma/Stemra heeft een deal gesloten over iTunes Match, de veelbesproken en toch ook wel controversiële nieuwe dienst van Apple. Dat maakt de auteursrechtenorganisatie vandaag bekend. Buma/Stemra meldt trots inmiddels vijftig diensten van een licentie te hebben voorzien.

iTunes Match was een van de meest opvallende elementen van Apple’s iCloud. De essentie van die dienst is dat je bestanden (waaronder muziek) op een grote server van Apple neerzet, waardoor je er op al je apparaten bij kunt. iTunes Match maakt het overbodig om ook de liedjes die je niet bij Apple koopt te uploaden. Het idee: vergelijk je eigen bestanden (van geripte cd’s of uit welke bron dan ook) met de iTunes bibliotheek en krijg toegang tot de bestanden die je al op je computer hebt staan. Sterker nog: je kunt vervolgens de bestanden in goede kwaliteit opnieuw downloaden. Apple heeft op dit moment zo’n 20 miljoen tracks beschikbaar.

Het plan werd met gejuich ontvangen, maar ook met opgetrokken wenkbrauwen. Want is het niet een manier om voor een klein bedrag (zo’n 25 euro) per jaar al je illegale bestanden wit te wassen? “Daar heeft het niets mee te maken”, zegt Bas Erlings van Buma/Stemra. “Om te beginnen is downloaden in Nederland niet illegaal, alleen uploaden. Maar ook in Amerika, waar downloaden uit illegale bron wel verboden is, bestaat iTunes Match. De handeling die verricht wordt, doet niets met de eigendomsvraag.”

Maar wat als een klant iTunes Match niet gebruikt voor muziek uit illegale bron, maar voor daadwerkelijk zelf aangeschafte cd’s? Waarom moet Apple dan een licentie afsluiten (en deze doorberekenen naar de klant)? Betaalt deze dan niet twee keer? Volgens Bas Erlings betaal je als klant voor de koppeling van je eigen bestanden aan een bestand van Apple. “Het is een nieuwe manier van muziekgebruik. Er vindt een play plaats. Bovendien maakt Apple omzet met de muziek van onze rechthebbenden. Zij hebben recht op een deel daarvan.”
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12