3voor12draait (week 1): Blaudzun, de 12van2012 en Luik 3voor12draait (week 1): Blaudzun, de 12van2012 en Luik

, Pepijn van Gils

3voor12draait (week 1): Blaudzun, de 12van2012 en Luik

Pepijn van Gils ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3voor12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten, en om deze toe te lichten. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook een top 5 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3voor12.

3voor12draait

Luister hier naar Uur 1 en Uur 2 van de 3voor12draait in audio. Nu ook als podcast en op Spotify. 3voor12 is ook op Last.fm en Twitter.

Top 5

"Het beste album van het jaar tot nu toe komt van Nederlandse bodem." (Atze de Vrieze) "Melodieus, mooi en melancholisch. Iets harder dan Blaudzuns vorige albums." (Hester Marijnis) "Kwaliteit verloochent zich niet. Imposant werkstuk war de melancholie van afdruipt." (Menno Visser)

2. De 12 van 3voor12
"Hartstikke leuke mix. Stuk voor stuk artiesten die het verdienen om dit jaar uit de kosten te komen, omdat ze allen in 2011 flink geïnvesteerd hebben om hun droom waar te maken. Ik hoop van harte dat het voor hen allemaal gebeurt." (Pepijn van Gils) "Deze verzamelaar bewijst maar weer eens hoeveel toptalent er rondloopt in Nederland. Sommige iets bekender dan anderen, maar allemaal van hoog niveau." (Christiaan Walraven) "Een mooie playlist die veel vertrouwen geeft in een goed popjaar, zeker ook voor de clubs en de festivals." (Willem van Zeeland)

3. Luik - Owls (album, Snowstar/Rough Trade)
"Prachtige verstilde, minimalistische stormliedjes. Bezwerend en ontspannen tegelijk. Een heel knap en coherent album." (Atze de Vrieze) "Oef wat een mooi, ingetogen duister plaatje zeg." (Ingmar Griffioen) "Mooie, trage, sfeervolle plaat. Vol weltschmerz zonder pathetisch te worden.  Knap gedaan door Lukas Dikker en co." (Stephan van Peursem)

4. Bart Constant - Tell Yourself Whatever You HaveTo (PIAS)
"Net binnen, luistert zo makkelijk weg de eerste keren. Strijkertje hier, trompetje daar, allemaal zorgvuldig gekozen en nog Nederlands ook." (Pepijn van Gils) "Speels, intelligent, afwisselend, mooi. Hele goede plaat!  Terecht 3voor12 Album van de Week." (Stephan van Peursem)

5. De nieuwe 3voor12website
"Meer dan 9999 uur muziek nu nog gebruiksvriendelijker gepresenteerd. Even op de borst kloppen! Maar 9999 uur muziek? Dat is meer dan een jaar 24/7.... " (Menno Visser)

ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Het beste album van het jaar tot nu toe komt van Nederlandse bodem. Heavy Flowers is een zelfverzekerd, kleurrijk en meeslepend album. Met liedjes waarin steeds iets nieuws te ontdekken valt. Vanavond de albumpresentatie, ik kijk er naar uit.

Nog een beetje duizelig van alle nieuwe features op 3voor12? Wij eerlijk gezegd ook. Maar deze nieuwe 3voor12 Draait playlist op de Luisterpaal laat goed zien wat nu eigenlijk het idee is: zappen door de nieuwste muziek. In een keer de hele playlist, of enkel de liedjes die je niet kent. 
 
Ruim driehonderd acts op Eurosonic teruggebracht tot een overzichtelijk lijstje van 35 potentiële hits. Het resultaat van stevig voorwerk in de kerstvakantie. Met zowaar een band uit Estland (Ewert and the Two Dragons), de Finse versie van The Drums (French Films), een 17-jarig electrohouse wonderkind (Madeon) en Deense blitzkrieg punk (Iceage).

 

Hester Marijnis

Team Me – With My Hands Covering Both Of My Eyes I Am Too Scared To Have A Look At You Now
Het was een ongelukje dat deze Noorse band ontstond. Maar wel een fijn ongelukje! Vrolijke georchestreerde pop in de richting van Sufjan Stevens. Het debuutalbum To the Treetops! komt eind februari uit.

Blaudzun – Heavy Flowers (Luisterpaal)
Melodieus, mooi en melancholisch. Iets harder dan Blaudzuns vorige albums.

Ólafur Arnalds – Living Room Songs
Laat die storm nog maar even niet gaan liggen. Met Ólafur Arnalds’ melancholische Living Room Songs kom je de winter namelijk wel door! Pure sfeer. Zet ‘m op en je wilt echt niet meer naar buiten.

Erik Zwennes

Luik - Owls (album, Snowstar/Rough Trade)
Prachtige verstilde, minimalistische stormliedjes. Bezwerend en ontspannen tegelijk. Een heel knap en coherent album.

Shaking Godspeed - Hoera (single, Suburban)
Shaking Godspeed heeft zowaar een single-single gemaakt. Okay een wat lange intro en bewust valse gitaren, maar dit is een ordinair dansliedje hoor. De stoerste, maar bovenals droogste, band van Nederland heeft een nieuw album opgenomen. Titeltrack Hoera laat zien dat de band compacter en opener te werk is gegaan. Damn, ik heb zin in die plaat.

Le Le - Neen (single, Magnetron/Universal)
Maandag in 3voor12radio volgt de primeur van de nieuwe Le Le single. Ik kan verklappen dat het er eentje is hoor. Muziek en tekst gaan de komende maanden niet meer uit je hoofd. Al die hot/not-lijstjes aan het begin van het jaar kunnen in de prullenbak. Pepijn “Faberyayo” Lanen legt in Neen uit wat daadwerkelijk niet meer kan in 2012.

Ingmar Griffioen

Eurosonic Noorderslag Luisterpaal
Een EP met vier bloedjemooie nieuwe nummers van I am Oak, hetzelfde recept van The Black Atlantic en relatieve nieuwkomer Thomas Azier, de verrassende nieuwe plaat van Bart Constant, de langverwachte Hospital Bombers en nog een hele mep mooie releases. Dat past niet allemaal in m'n draait verdikkeme. Gelukkig is daar de ESNS12 Luisterpaal, de perfecte voorbereiding bovendien. En met hele fijne platen van Alamo, Iceage, Gomes, Polska, Krampfhaft, Spinvis en Akkachar.

Luik - Owls (Snowstar)
Oef wat een mooi, ingetogen duister plaatje zeg. Slowcore uit Rotterdam, al te bewonderen op het Hollandse Nieuwe podium van Le Guess Who? 2010 en nu tot volle wasdom. Luik dus.

Blaudzun - Heavy Flowers (V2)
Die vorige plaat helemaal grijs gedraaid. En eerlijk gezegd is dit album nog sterker, want consistenter. Na een bezielend optreden in Tivoli de Helling was ik helemaal om. Erg benieuwd naar vanavond in Tivoli Oudegracht.

Willem van Zeeland

De nieuwe website van 3voor12 (website)

Er zijn nog wat kinderziektes te overwinnen, maar hij is er en hij doet het! Heel fijn dat we er meteen zoveel positieve reacties op kregen. En het werkt voor mij heel goed: 's ochtends je playcue volzetten en je bent de hele dag verzekerd van mooie muziek. Ook heel blij met het mooie ontwerp van Thonik, in de beste Nederlandse designtraditie. Kom daar maar eens om bij YouTube of Spotify.

Een nieuw initiatief van 3voor12: We zetten de meest veelbelovende Nederlandse acts van 2012 voor je op een rij en dat levert een mooie playlist die veel vertrouwen geeft in een goed popjaar, zeker ook voor de clubs en de festivals.
 
Nu al heel veel zin in wat weer een lang en overvol weekend Groningen gaat worden. Ben flink aan het inluisteren op de vele Eurosonic acts die ik nog niet ken en geniet van twee prachtige Nederlandse albums waarmee het jaar 2012 heel goed is gestart, die van Blaudzun en Bart Constant, beiden te zien op Noorderslag en uitgeroepen tot Album van de Week bij 3voor12 in respectievelijk week 1 en week 2.

Menno Visser

De nieuwe 3voor12website
Meer dan 9999 uur muziek nu nog gebruiksvriendelijker gepresenteerd. Even op de borst kloppen! Maar 9999 uur muziek? Dat is meer dan een jaar 24/7....

Blaudzun - Heavy Flowers (album, V2)
Kwaliteit verloochent zich niet. Imposant werkstuk war de melancholie van afdruipt.

You Say France & I Whistle (album, SPV)
Los Campesinos en dan rechtsaf. Dit Zweede (niet Franse) indiefolkgezelschap schudt aan de fruitboom en en er dwarrelt een wilde verzameling frisse ideeen uit.

Christiaan Walraven

De nieuwe 3voor12website
Wat is hij mooi geworden zeg! Niet niet alles werkt perfect, maar dat hoeft zo snel ook nog niet. Aan alle kanten straalt de site al uit wat het binnenkort gaat zijn en wij zijn er alvast ontzettend trots op.

De 12 van 3voor12
Deze verzamelaar bewijst maar weer eens hoeveel toptalent er rondloopt in Nederland. Sommige iets bekender dan anderen, maar allemaal van hoog niveau. En dan te bedenken dat we er zo dubbel zo veel hadden kunnen kiezen!

2:54 - Scarlet EP (Fiction Records)
Tijdens London Calling maakte 2:54 nog niet heel veel indruk, maar toch gaf ik de EP nog een kans. En dat heb ik geweten. Ik ben helemaal verslingerd. Geheel terecht op ons eigen 3voor12 podium in Vera op de Eurosonic woensdag.

Pepijn van Gils

Radiohead - Concert Lowlands (1995)
Geniaal! Ik zie de orginele banden al weken uit het archief komen en door de Studer A807 lopen, om gedigitaliseerd te worden. Deze opname van Radiohead op Lowlands is slechts een enkel pareltje aan een ketting die tot diep in de jaren zestig terug gaat. Ik hoop echt van harte voor muziekminnend Nederland dat de rest ook gedigitaliseerd wordt.

De 12 van 3voor12
Hartstikke leuke mix. Stuk voor stuk artiesten die het verdienen om dit jaar uit de kosten te komen, omdat ze allen in 2011 flink geinvesteerd hebben om hun droom waar te maken. Ik hoop van harte dat het voor hen allemaal gebeurt.

Bart Constant - Tell Yourself Whatever You HaveTo (PIAS)
Net binnen, luistert zo makkelijk weg de eerste keren. Strijkertje hier, trompetje daar, allemaal zorgvuldig gekozen en nog Nederlands ook.

Stephen van Peursem

Luik – Owl (Snowstar/Rough Trade)
Mooie, trage, sfeervolle plaat. Vol weltschmerz zonder pathetisch te worden.  Knap gedaan door Lukas Dikker en co.

Radiohead - Concert Lowlands (1995)
Wat was ik overdonderd toen. En wat klinkt het nog steeds goed nu!

Bart Constant – Tell Yourself Whatever You Have To
Speels, intelligent, afwisselend, mooi. Hele goede plaat!  Terecht 3voor12 Album van de Week.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12