3voor12draait (week 4): Leonard Cohen, Le Le en Lana del Rey 3voor12draait (week 4): Leonard Cohen, Le Le en Lana del Rey

3voor12 single van de week: Miike Snow - Padding Out | Album van de week: Rats On Rafts - The Moon Is Big

, Pepijn van Gils

3voor12draait (week 4): Leonard Cohen, Le Le en Lana del Rey

3voor12 single van de week: Miike Snow - Padding Out | Album van de week: Rats On Rafts - The Moon Is Big

Pepijn van Gils ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3voor12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten, en om deze toe te lichten. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3voor12.

3voor12draait

Luister hier de podcast en Spotify. 3voor12 is ook op Last.fm en Twitter.

Top 10

1. Leonard Cohen – Old Ideas (Columbia/Sony)
"Een warm bad in plaats van koude douche op een zonnige doch grijze vrijdagochtend." (Silvy Broeren)
"Wat een heerlijk plaat om ergens dit vroege voorjaar op te zetten, terwijl je beschut door serre, balkon of vide, de zondagmorgen begint met een kop koffie, een sigaretje, of een Bloody Mary en je zaterdagsnachtzonden overdenkt." (Pepijn van Gils)
"Leonard Cohen klinkt meer ontspannen dan ooit, zijn donkere zang
straalt opeens berusting uit." (Stephan van Peursem)

2. Le Le live @3voor12radio, 24-1-12
"De single Neen was bij mij al keihard binnengekomen, maar n.a.v. de Noorderslag show voelde ik nog niet zoveel liefde voor Le Le. Dat werd dinsdag bij 3voor12radio even rechtgezet." (Ingmar Griffioen)
"Feestelijke radiouitzending dinsdag met Le Le te gast. Check de video met onder andere het prijsnummer Neen, luister vooral ook naar het interview en neem er geen lihanboutje bij, maar liever een vodka-ginge." (Willem van Zeeland)
 
3. Lana del Rey - Born To Die
"Gevalletje bijna-plagiaat: Lana Del Rey gebruikte een ongecleard sample van De Kift uit 1989. BIJNA plagiaat, want in de uiteindelijke versie van Lolita op het album Born To Die ontbreekt het Kift sample." (Atze de Vrieze)
"Born To Die beantwoordt compleet (en meer) aan de verwachtingen die ontstonden na haar single Videogames afgelopen jaar." (Pepijn van Gils)

4. VPRO FILMNACHT - STADSSCHOUWBURG - ROTTERDAM (event)
"Het werd een mooie avond met artiesten die je laten vermoeden dat 2012 wel eens een heel mooi jaar kan gaan worden voor de Nederlandse popmuziek: Bart Constant, Le Le, Kraantje Pappie, Lefties Soul Connection en Jameszoo." (Willem van Zeeland)
"Na de mooie film Cafe De Flore dansen op Bart Constant, Le Le, Kraantje Pappie, Presk en DJ Sandeman. Wat wil je nog meer?" (Christiaan Walraven)

5. Avant La Lettre - Magic (single)
"De Amsterdamse band Avant La Lettre manifesteert zich met deze prima single als de Nederlandse Das Pop. Een heerlijke meestamper." (Atze de Vrieze)

6. Miike Snow - Paddling Out (single, Sony)
"Comeback van het danscollectief dat de culthit Animal scoorde. Pas op: werkt na drie keer verslavend..." (Menno Visser)

7. Howler -  Back Of Your Neck  (Sup Pop/Konkurrent)
Ik deel met collega Zwennes de liefde voor nieuwe muziek luisteren tijdens autoritten op donkere, lege snelwegen. Van Moss naar Rick Ross, via Porcelain Raft en na Kurt Vile zit er eentje nu vast in mijn hoofd: ik neurie vandaag de hele dag Oehoehoehoewoeihoeoe. Wat een goed catchy fijn Howler liedje is dit toch. (Silvy Broeren)

8. Disquiet - Scars Of Undying Grief
"Je moet er van houden natuurlijk, maar wat mij betreft is dit nu al een van de beste metalplaten van 2012. En dat van eigen bodem! Niet voor tere zieltjes." (Christiaan Walraven)

9. ME (Minco Eggersman) - Reservoirs (Munich Records/13 februari)
"Niks te donker, te grauw, of te filmisch. Een prachtig experiment met het geluid van de omgeving. Vangen wat je hoort en vertalen naar compositie, zonder pretentieus te worden. Enkel voor audiofielen en filmmakers." (Pepijn van Gils)
 
10. SKRILLEX - BANGARANG (EP)
"Van mij mogen ze Lowlands dit jaar af laten sluiten door Skrillex. In de Alpha, waarom ook niet." (Willem van Zeeland)

 

ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Avant La Lettre - Magic (single)
De Amsterdamse band Avant La Lettre manifesteert zich met deze prima single als de Nederlandse Das Pop. Een heerlijke meestamper.
Lana Del Rey - Born To Die (Interscope/Universal)

Gevalletje bijna-plagiaat: Lana Del Rey gebruikte een ongecleard sample van De Kift uit 1989. BIJNA plagiaat, want in de uiteindelijke versie van Lolita op het album Born To Die ontbreekt het Kift sample.
Cloud Nothings - Attack On Memory (album)

Voor hun derde album hebben de Amerikaanse garagerockers van Cloud Nothings de grunge-strot van Kurt Cobain en de kartonnen drums van Chad Channing uit het Bleach tijdperk geleend. Dat gekruist met een soort luchtige powerpop leidt tot een uitstekende plaat. Favoriet zijn de tracks waar de band zich flink laat gaat, zoals No Sentiment en Wasted Days.
 

WILLEM VAN ZEELAND DRAAIT:

VPRO FILMNACHT - STADSSCHOUWBURG - ROTTERDAM (event)
Voor de tweede keer mocht de 3voor12 de programmering verzorgen van de VPRO Filmnacht op het International Film Festival Rotterdam (IFFR). Het werd een mooie avond met artiesten die je laten vermoeden dat 2012 wel eens een heel mooi jaar kan gaan worden voor de Nederlandse popmuziek: Bart Constant, Le Le, Kraantje Pappie, Lefties Soul Connection en Jameszoo.
SKRILLEX - BANGARANG (EP)
Enkele weken geleden kon je op 3FM steevast rekenen op tientallen reacties als er iets van Skrillex gedraaid werd. De ene helft was euforisch, terwijl de andere helft bestond uit verzoeken uit die kutherrie alsjeblieft af kon. Nu komen er nog steeds tientallen reacties binnen op Skrillex. Met een verschil: ze zijn allemaal positief. Deze EP is ook weer zo'n heerlijk hakplaatje. Ik ben erg benieuwd of het hem gaat lukken om die belangrijke Grammy voor Best New Artist in de wacht te slepen. Van mij mogen ze Lowlands dit jaar af laten sluiten door Skrillex. In de Alpha, waarom ook niet.
LE LE IN 3VOOR12RADIO (radioshow)
Het leverde een feestelijke radiouitzending op afgelopen dinsdag toen Le Le te gast was bij Roosmarijn Reijmer in 3voor12 Radio. Check de video met onder andere het prijsnummer Neen, luister vooral ook naar het interview en neem er geen lihanboutje bij, maar liever een vodka-ginge.


CHRISTIAAN WALRAVEN DRAAIT:

VPRO Filmnacht @ IFFR
Na de mooie film Cafe De Flore dansen op Bart Constant, Le Le, Kraantje Pappie, Presk en DJ Sandeman. Wat wil je nog meer?
Gonjasufi - Muzzle
Hij maakte al de beste plaat van 2010 en is nu helemaal terug. Hij komt misschien niet direct zo hard aan als A Sufi And A Killer, maar het is zeker weer een pareltje.
Disquiet - Scars Of Undying Grief
Je moet er van houden natuurlijk, maar wat mij betreft is dit nu al een van de beste metalplaten van 2012. En dat van eigen bodem! Niet voor tere zieltjes.

STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Oren Ambarchi - Audience Of One (Touch/Konkurrent)

Heerlijke ambient, drones en meer. Waar sommige artiesten in het genre kunnen vervallen in een min of meer kabbelend geluidsbehangentje weet Ambarchi een hele plaat te boeien. Hij verkent de uitersten binnen het genre zonder aan coherentie te verliezen. Het album is een prachtig geheel dat soms heerlijk ontspannen is, maar even zo vaak ook erg spannend. Ik ben er op dit moment redelijk aan verslaafd...
Leonard Cohen - Old Ideas (Columbia/Sony)
Leonard Cohen klinkt meer ontspannen dan ooit, zijn donkere zang straalt opeens berusting uit. Oud worden is niet erg, zeker niet zoals Cohen dat doet.
Pop. 1280 - The Horror (Sacred Bones/Konkurrent)
Donkere synthpunk, dreigende gitaren en een lekker in your face geluid. Voor fans van Suicide, A Place To Bury Strangers en The Bad Seeds. Lekker hoor!

INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

Rumor 68 met Fire! + Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, live @ EKKO/RASA, Utrecht, 21-1-12
Was lang geleden dat ik op Rumor was, maar de 68e editie was sterk geprogrammeerd. Hoogtepunt was het experimentele Scandinavische trio Fire!, met Mats Gustafsson, die nu eens meer de Fender Rhodes en knoppen martelde dan z'n sax beroerde. Dik groovende improdronejazzrock. Afsluitend in RASA een spannende, duistere naar triphop hintende set met ijle zang en vele loops van The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble. Plus bijpassende imaginaire zwart-wit film.
Slim Cessna's Auto Club, live @ dB's, Utrecht, 20-1-12

Geweldige zeskoppige live-act uit Denver met ex-lid 16 Horsepower en eenzelfde religieuze bevlogenheid, twee frontmannen en een opwindende mix van americana, folk, gospel en punkabilly. En met de tofste gitaar ooit: een met rood fluweel beklede dubbelhals inclusief Jezus hologram dat in Maria verandert. In het voorprogramma charmeerde het Groningse Reverse Cowgirls (met Michiel van de Sixtyniners) met trashy country rock 'n roll.
Le Le live @3voor12radio, 24-1-12

De single Neen was bij mij al keihard binnengekomen, maar n.a.v. de Noorderslag show voelde ik nog niet zoveel liefde voor Le Le. Dat werd dinsdag bij 3voor12radio even rechtgezet. Na een fijn interview en een eerste sessie met Neen, deden Rimeroni en Faberyayo in uur 3 nog de nieuwe song 'Scary Sweaters' en oudje 'Jean Pierre Le Douche'. Genieten. En dankzij Neen eindelijk de carnavalsdeun van Gerst (Ik laat je thuis, achter het fornuis!) uit m'n hoofd. Dank. Interview en nieuws over soloplannen van de Amsterdammers.

SILVY BROEREN DRAAIT:

Porcelain Raft – Strange Weekend (Secretly Canadian / Konkurrent)
Een upgedate vorm van chillwave, wel in het wassende water van de synth, maar met slimme poppy melodieën en grimey beats. Een beetje MGTM, beetje Deerhunter... ach wat, heel veel pracht in één kunstwerk. Mijn hart loopt weer eens vol met liefde, mensen!
Howler -  Back Of Your Neck  (Sup Pop/Konkurrent)
Ik deel met collega Zwennes de liefde voor nieuwe muziek luisteren tijdens autoritten op donkere, lege snelwegen. Van Moss naar Rick Ross, via Porcelain Raft en na Kurt Vile zit er eentje nu vast in mijn hoofd: ik neurie vandaag de hele dag Oehoehoehoewoeihoeoe. Wat een goed catchy fijn Howler liedje is dit toch.
Leonard Cohen – Old Ideas
(Columbia/Sony)
Geen Lullaby en Amen in The Darkness voor het slapengaan, maar geruststellend, wakker worden. Opstaan met  de raspende stem van good ol’ Leonard Cohen is een gemoedsaanrader. Een warm bad in plaats van koude douche op een zonnige doch grijze vrijdagochtend.

MENNO VISSER DRAAIT:

Miike Snow - Paddling Out (single, Sony)
Comeback van het danscollectief dat de culthit Animal scoorde. Pas op: werkt na drie keer verslavend...
Funk Police - Back Inside You (single, Avant! Records/gratis download via Bandcamp)

Geweldige bandnaam die de lading dekt. Back to the dark wave eighties en nog gratis ook via deze gare Italianen. Standje elf met de koebel.
Ani DiFranco - Which Side Are You On (album Righteous Babe/Bertus)

Voer voor fans (ben ik), maar weer back to form. Deze singer-songwriter blijft bijzonder, eigenzinnig en politiek bewust.

PEPIJN VAN GILS DRAAIT:

Leonard Cohen – Old Ideas (Columbia/Sony)
"Wat een heerlijk plaat om ergens dit vroege voorjaar op te zetten, terwijl je beschut door serre, balkon of vide, de zondagmorgen begint met een kop koffie, een sigaretje, of een Bloody Mary en je zaterdagsnachtzonden overdenkt." (Pepijn van Gils)
ME (Minco Eggersman) - Reservoirs (Munich Records)

Niks te donker, te grauw, of te filmisch. Een prachtig experiment met het geluid van de omgeving. Vangen wat je hoort en vertalen naar compositie, zonder pretentieus te worden. Enkel voor audiofielen en filmmakers. (In de loop van volgende week op de luisterpaal.)
Lana Del Rey - Born To Die (Interscope/Universal)

Born To Die beantwoordt compleet (en meer) aan de verwachtingen die ontstonden na haar single Videogames afgelopen jaar.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12