3voor12 bespreekt 3voor12award genomineerde: Bart Constant

Indrukwekkend debuut Tell Yourself Whatever You Have To

Pepijn van Gils ,

Rutger Hoedemaekers, voorheen bekend vanuit indieformatie About, kwam onder de nieuwe naam Bart Constant begin vorig jaar met een compleet nieuw geluid in de single Do Better. De artiest die vijf jaar geleden Amsterdam voor Berlijn verruilde, is met zijn debuutalbum Tell Yourself Whatever You Have To genomineerd voor de 3voor12award, de prijs voor het beste Nederlandse album van het afgelopen jaar.

Het album, dat tijdelijk weer op de Luisterpaal te vinden is, begint met een fragiel pianoloopje, waar binnen tien seconden een eerste break inklapt. Typerend voor de rest van het album. Het geluid van dit eerste album voelt even organisch en elektronisch aan. Alle samples zijn akoestisch in de studio ingespeeld, maar lijken met mathematische precisie te zijn ingezet in de nummers. De muzikant / producer Hoedemaekers toont hiermee een bijzonder proeve van kunnen.

Het resultaat is een zowel eigen, als poppy geluid, waarin hij met gemak strijkers, blazers, percussionisten, snaarinstrumenten en toetsenisten inzet. En hoewel nummers zoals de openingstrack No North, So South, de eerder verschenen single Do Better en Seven-Minute Revolution uit lijken te puilen van instrumenten zoals pauken, strijkers en trompet, blijft er voldoende ruimte over voor de zanger om over zijn composities heen te zingen. Hij stond er gelukkig niet alleen voor bij het inspelen van al deze samples, maar vroeg niemand minder dan Colin Benders (Kyteman) voor het inspelen van de trompetsecties. Ook werden Steve Slingeneyer (Soulwax) en Bram Hakkens (Kyteman), bassist Volker Zander (Calexico) en pianist Dustin O'Halloran (A Winged Victory for the Sullen) naar Berlijn gehaald voor het inspelen van partijen.

Karakteristiek voor het album zijn de opzwepende ritmes en thema's, die aanzwellen in gelaagdheid en om de zoveel maten uitmonden in een plotseling moment van rust. Ook de tracks zelf wisselen elkaar logisch af bij een eerste luisterbeurt. Met het inzetten van de verschillende partijen en instrumenten, het op-, en afbouwen van de composities, signeert de muzikant ook als producer zijn eerste werk, dat in dit opzicht doet denken aan het gepunnik van James Blake.

Tell Yourself Whatever You Have To is een bijzonder staaltje vakmanschap, waarin tekst, compositie en productie bijzonder zorgvuldig bij elkaar komen en een spannend, doch makkelijk te verteren plaat opgelevert. Het elektronische lo-fi popalbum daagt absoluut te veel uit om mainstream te worden en met een gemiddelde speelduur van viereneenhalve minuut zijn de tracks gedoemd om aiplay te ontlopen.  Al is een radio-edit van Bygones Be You absoluut het proberen waard. Alle ogen zijn nu gericht op zijn eerste podiumoptreden op Noorderslag, waar hij voor het eerst deze knappe, maar complexe plaat, zal vertolken met band. Houd de festivalsite dus in de gaten voor het verslag.

Het debuutalbum van Bart Constant is genomineerd voor de 3voor12award, de award voor het beste Nederlandse album van het afgelopen jaar. Tell Yourself Whatever You Have To is tijdelijk weer te beluisteren in de speciale 3voor12award Luisterpaal. De uitreiking is op 20 september in TrouwAmsterdam.