Geen lieve folkliedjes meer van The Secret Love Parade Geen lieve folkliedjes meer van The Secret Love Parade

Nieuw album staat vol met synthpop à la The Knife

, Sjoerd Huismans

Geen lieve folkliedjes meer van The Secret Love Parade

Nieuw album staat vol met synthpop à la The Knife

Sjoerd Huismans ,

De gelaagde liedjes op Mary Looking Ready, het nieuwe album van The Secret Love Parade, bevatten veel electronica en klinken heel anders dan we gewend zijn van het duo. De jaren ’60 invloeden zijn nog steeds te horen, maar "het nieuwe album is qua geluid dieper, donkerder en groter", aldus de band.

Waar het debuutalbum van The Secret Love Parade nog volstond met “dromerige lenteliedjes”, op het vervolg Mary Looking Ready domineert de elektronica. De eerste single NYE doet denken aan synthpop als die van The Knife. Waarom deze verandering in sound? Janna: “Het is langzaam zo gegroeid. Na de vorige plaat hebben we veel opgetreden. Tijdens die periode hebben we veel nieuwe instrumenten gekocht, waar we mee zijn gaan experimenteren.” Keyboards en synths zorgen volgens Janna voor meer mogelijkheden dan bij eens standaardbezetting van gitaar, bas en drums: “Je kunt veel meer sfeer in de nummers creëren.”

Op de vorige plaat verzorgde Janna zang en gitaar, terwijl medebandlid Aino Vehmasto naast zang de toetsen voor haar rekening nam. Op het nieuwe album is nauwelijks een gitaar te bekennen. Janna: “Tegenwoordig speel ik ook veel toetsen. Op een paar nummers staan nog wel gitaren. Andere geluiden vertaal ik live naar gitaar, met veel effecten.”

Het duo werd enige tijd versterkt door Anneke Nieuwdorp, die synthbas speelde. Maar zij is ongeveer een jaar geleden opgestapt: “Anneke wilde zich meer richten op de beeldende kunst”, verklaart Janna. Hoe vangt The Secret Love Parade het vertrek op, nu het duo een nieuw - veel gelaagder - album moet vertalen naar een live setting? “Je zou denken dat dat moeilijk is met zijn tweeën”, zegt Janna. “Maar het valt eigenlijk wel mee. Tijdens de opnames hebben we al nagedacht over hoe we het live gaan spelen. Een drumcomputer neemt de ritmesectie grotendeels waar, andere partijen vangen Aino en ik op.” Maar sommige geluiden op het nieuwe album laten het duo live gewoon weg. “Alle melodieën zijn live. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je met je eigen plaat mee staat te spelen. We gebruiken bijvoorbeeld geen laptop bij de optredens.”

Net als het vorige album hebben Janna en Aino Mary Looking Ready grotendeels zelf opgenomen. “We hebben met behulp van Jasper Verhulst van Moss in onze eigen oefenruimte  opgenomen. Van Moss hebben we ook veel spullen geleend, waarvoor eeuwige dank.” Janna is erg tevreden over het nieuwe album, mede door het mixwerk van Jacco Gardner (producer en toetsenist bij The Skywalkers en Lola Kite). “Jacco is verantwoordelijk voor een groot deel van de nieuwe sound”, vertelt Janna. “Hij is een 60’s freak en heeft het album dan ook op een 60’s manier bewerkt. Hij gebruikt nog steeds veel methodes uit die tijd, zoals analoge echo’s. Heel ouderwets eigenlijk.”

Wat zijn de plannen als het album er eenmaal ligt? Janna: “We zijn het voorprogramma tijdens de komende tour van Moss. En daarnaast spelen we samen met Houses. We hopen dat daar nog een paar dingen bijkomen.” Verder droomt de band al van het buitenland. “Dat zijn vooral toekomstdromen”, lacht Janna. “Maar we zitten bij het Snowstar label, waar I Am Oak bijzit. Zij hebben laatst een tour door Duitsland gedaan. Dus misschien liggen er voor ons ook wel mogelijkheden. Alle artiesten op het label gaan de laatste tijd wel lekker.”

Mary Looking Ready wordt op 14-02-12 gepresenteerd in Paradiso Amsterdam. Beluister het album nu op de Luisterpaal.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12