Hollandse Nieuwe van de Maand: Avant La Lettre

"Martin is een ster, als hij de band verlaat, is het gewoon groot nieuws!"

Pepijn van Gils ,

Iedere maand kiest 3voor12 de Hollandse Nieuwe van de maand. Welke artiest van eigen bodem maakt indruk, van welk album wordt het meest verwacht. De tweede band die we dit jaar kiezen is Avant La Lettre. De Amsterdamse band Avant La Lettre zetten zijn eerste stappen in de muziek in Rotterdam, waar de schrijvende kern van origine vandaan komt. Jeugdvrienden Laurens Radstake (gitaar / zang), Lyangelo Vasquez (bass / zang) en Erwin Stoepman (toets/keyboard) startte hun eerste samenwerking zonder pretenties bij elkaar op de kamer in hun puberjaren, uitsluitend als sociale activiteit. Voor hun studie verhuisden de jongens naar Amsterdam, waar de ambities om meer met muziek te doen langzaam groeide.

Eind 2008 werd een eerste demo opgenomen, die in totaal vijf tracks telde. Dankzij die demo konden zij meteen aansluiten in de Popronde van 2009 en stonden zij in november van dat jaar op de allereerste Hollandse Nieuwe compilatie, samen met Shaking Godspeed, Lola Kite, The Secret Love Parade, Skinto, Kleine Viezerik, Fresku en Kraantje Pappie.

Het geluid van Avant La Lettre is door de jaren heen wel aardig veranderd. Radstake: "In 2007 brak een periode aan waarin iedereen ineens zelf op kon nemen met zijn computer, iedereen was producent in die jaren. Ook wij waren slechts met zijn drieën en hadden geen mogelijkheid om de drums apart in te laten spelen en op te nemen. Sterker nog, wij hadden niet eens een drummer. Wij werkten toen met een drumcomputer. Dat bepaalde wel de sound van de band destijds." Van een op handen zijnde breuk is nooit sprake geweest. "Na verloop van tijd sloten ook drummer Titus Zeldenrust en gitarist/producer Martin Beusker aan. Als Martin, die ook producer is, een keer met een andere band optrok, was het in die tijd meteen nieuws. Martin is een ster! In die formatie trokken we met zijn vijfen door Nederland en dat doen we nog steeds. Daar is niks aan veranderd.”

Na de lange reeks optredens in de Popronde, namen zij de tracks No Procedure That Fits en Porcelain opnieuw op met steun van Muziek Centrum Nederland voor het Unsigned-project. In 2011 doken zij definitief de studio in met J.B. Meijers en Ken Stringfellow, voor de opnames van het album Belief, dat 17 februari uitkomt via Rough Trade Records. Met hun debuutalbum op komst zijn zij deze maand de Hollandse Nieuwe van de maand februari. De single Magic is hier alvast te beluisteren en volledige het album staat vanaf woensdag 8 februari op de luisterpaal, maar ... vanavond belt Roosmarijn in de uitzending van 3voor12radio met de kersverse Hollandse Nieuwe van de Maand!