Zeroes Request: 2001, Manu Chao is de held van de zomer

Hoe Arling & Cameron de Popprijs wint en Anouk uiteindelijk ook

Willem van Zeeland ,

In het kader van Zeroes Request op 3FM blikt 3VOOR12-eindredacteur Willem van Zeeland op basis van zijn eigen herinneringen terug op de belangrijkste festivals van de jaren ‘00. 's Avonds hoor je live muziek van die festivals bij Roosmarijn Reijmer in 3VOOR12RADIO. Vandaag: 2001.

ARLING & CAMERON
In het jaar 2001 zat ik in de jury van de Popprijs, die traditioneel wordt uitgereikt op Noorderslag. En ruim tien jaar na dato mag je best wel eens uit de school klappen over het juryberaad, vind ik. Aan het begin van het juryberaad leggen we allemaal een rijtje favorieten op tafel. En wat blijkt? Bijna allemaal hebben we Arling & Cameron op ons lijstje en bijna allemaal denken we dat we de enige zullen zijn. Naast Arling & Cameron wordt Anouk het vaakst genoemd. Zij is de gedoodverfde favoriet bij pers en publiek. Wij zijn als juryleden ook wel voor Anouk, maar we vinden haar live concerten tot nu toe zwaar tegenvallen en we vinden Music For Imaginary Films van Arling & Cameron een beter album dan Urban Solitude van Anouk. In de loop van de vergadering maakt zich een baldadig gevoel meester van de juryleden. Als wij Arling & Cameron het beste vinden, laten we dan lef tonen en die Popprijs aan Arling & Cameron geven. We doen het gewoon en in januari van 2001 wint het duo, waarvan bijna ieder jurylid dacht dat hij ze als enige op zijn lijstje had staan, de Popprijs. Er wordt tot op de dag van vandaag met verbijstering naar gekeken.

NIEUWE NAMEN IN 2001
Within Temptation is een upcoming act op Noorderslag 2001. Ze zullen in de loop van de Zeroes uitgroeien tot de meest succesvolle Nederlandse band in het buitenland met twee platina platen in Duitsland en optredens op de belangrijkste Europese festivals. Eurosonic is in die jaren nog klein. Je kunt op vrijdagavond nog rustig naar Huize Maas zonder in de rij te hoeven staan en dan zie je in 2001 ijzersterke optredens van Das Pop en Phoenix.

Aan het eind van 2001 wordt Is This It? van The Strokes in de meeste jaarlijstjes uitgeroepen tot Album Van Het Jaar. Ze spelen die zomer vlak voordat de grote hype losbarst op het Metropolis Festival in Rotterdam. Ze hebben daarna nooit meer opgetreden op een Nederlands festival.

MANU CHAO
De artiest die iedereen deze zomer wil zien is Manu Chao. Ik zie hem eerst op Rock Werchter en enkele weken later op Lowlands als afsluiter in de Alpha-tent. Manu Chao kennen we nog van de band Mano Negra waarmee hij succesvol was in de 80s met onder andere de hit King Kong Five. In 2001 maakt hij het Europese festivalpubliek gek met zijn bruisende, militante cocktail van folk, ska, chanson, patchanka, punk en protestsong. Live is het veel opruiender dan de laidback sound van zijn albums die nog jarenlang te horen zijn in de tapasbars en de eetcafes.

ANOUK
En wie zie ik in 2001 ook op zowel Rock Werchter als Lowlands? Anouk. In 1998 was ze beslist nog niet credible genoeg bevonden voor Lowlands. Dat het in 2001 anders ligt komt in de eerste plaats door haar begeleidingsgroep waarin we onder andere gitarist Tres Manos en bassist Silvano van de Urban Dance Squad terugzien. Het belegen rockgeluid - dat haar shows de eerste jaren zo vervelend maakte - is op slag verdwenen. Anouk is uitgegroeid tot een krachtige podiumpersoonlijkheid die de hele festivalwei van Werchter om haar vinger windt, zoals geen Nederlandse artiest tot dan toe ooit is gelukt. Ook Pinkpop en Lowlands steekt ze met deze fantastische band, blakend van zelfvertrouwen, schijnbaar moeiteloos in haar zak.

Eind 2001 vergaderen we weer met de jury van de Popprijs en het wordt de kortste vergadering die ik als jurylid heb meegemaakt. We zijn meteen unaniem in onze keuze: de Popprijs gaat naar Anouk. Hoogzwanger komt ze op Noorderslag 2002 de prijs in ontvangst nemen. En gelukkig heeft het publiek het fatsoen om een zwangere vrouw niet met bier te bekogelen.