Zeroes Request: 2006, Arctic Monkeys en Editors debuteren op de festivals

Reünies van The Stooges en Urban Dance Squad

Willem van Zeeland ,

In het kader van Zeroes Request op 3FM blikt 3VOOR12-eindredacteur Willem van Zeeland op basis van zijn eigen herinneringen terug op de belangrijkste festivals van de jaren nul. 's Avonds hoor je live muziek van die festivals bij Roosmarijn Reijmer in 3voor12radio. Vandaag: 2006.

EDITORS
Na de doorbraak van Franz Ferdinand in 2004, worden de festivals in de jaren die volgen opgesierd door een golf van zeer talentvolle Britse bands. Het begint meteen al goed in 2006 met het optreden van Editors in het Groningse Huize Maas tijdens Eurosonic. De band lijkt de mosterd te halen bij Echo and the Bunnymen en Interpol, maar ze tonen gelukkig ook genoeg eigenzinnigheid op het debuutalbum The Back Room. Twee maanden later zie ik een bizarre show van ze op SXSW. Daar kom ik op 6th Street een paar bekenden tegen die onderweg zijn naar een besloten feestje met Editors. Ik mag als hun +1 mee naar binnen en zo sta ik vijf minuten later met ongeveer 150 man in een achtertuin naar Editors te kijken. Na een kwartiertje houden ze er ineens midden in een nummer mee op: zanger Tom Smith is zijn stem kwijt. Gelukkig herstelt hij ruimschoots snel genoeg om in de zomer van 2006 bijna alle zomerfestivals aan te kunnen doen.

THE STOOGES
Steeds meer oude acts zien een reünietourtje langs de zomerfestivals als een aantrekkelijke manier om hun pensioen te redden. Het loopt nogal eens uit op een deceptie, maar het optreden van The Stooges op Lowlands is voor velen het hoogtepunt van het festival. Ongelooflijk hoe die mannen het nog kunnen en als je het slangenmens Iggy Pop bezig ziet is het überhaupt ongelooflijk dat hij al een oude man is.

URBAN DANCE SQUAD EN SPINVIS
Er is nog een reünie op Lowlands waar iedereen het over heeft: die van de Urban Dance Squad, volgens velen de beste band die Nederland ooit heeft gekend. Ter gelegenheid van de release van een Greatest Hits album speelt de band in de Alpha. Maar het valt helaas vies tegen. Het wordt een stugge, vierkante, ongeïnspireerde show en het zal bij deze eenmalige reünie blijven. Er komt geen tournee.

De Nederlandse popmuziek heeft inmiddels een andere artiest van hoog artistiek niveau voortgebracht. Spinvis is in 2006 voor het eerst op Lowlands te zien. Hij staat er zelfs twee keer geprogrammeerd. De Bravo-tent voelt op vrijdag nog net een maatje te groot voor zijn intieme muziek. Het optreden op zaterdag in de Juliet ,met de inmiddels helaas overleden dichter Simon Vinkenoog, is echter magisch. Ze staan dat jaar ook de hele zomer op De Parade.

Arctic Monkeys op Lowlands
Op de laatste dag wordt Lowlands geteisterd door hevige regenval. Ik heb al veel festivalterreinen zien veranderen in een modderpoel, maar alleen op Lowlands 2006 zag ik een modderpoel die werd bedekt door een laag water. Na zo'n slopende dag zwalken door de drab heb je 's avonds een band nodig die alles goed maakt. En die komt er: Arctic Monkeys uit Sheffield, die begin 2006 debuteerden met het album Whatever People Say I Am That's What I'm Not. Zelden zullen zulke jonge gasten op Lowlands zo overtuigend hebben bewezen dat ze met zoveel gemak de Alpha aankunnen. Er gebeurt niet eens zo veel op het podium, de muziek doet het werk.