The Black Atlantic walgt van Geert Wilders en “nazi gedoogregering”

Zanger wil benefietconcert tegen PVV op Malieveld

Sjoerd Huismans ,

Zanger Geert van der Velde van The Black Atlantic is helemaal klaar met Geert Wilders, sinds deze het meldpunt voor Midden- en Oost-Europeanen lanceerde. Uit recente tweets van de zanger bleek dat hij van plan is een benefietconcert op te zetten om een negatieve reclamecampagne te financieren. “Ik liep niet te fucken, ik ga dat echt doen!”, laat Van der Velde aan 3voor12 weten.

“Ik ben normaal helemaal geen politiek geëngageerd persoon”, vertelt de zanger van de Nederlandse folkformatie. “Maar ik zit al heel lang te walgen van wat de PVV doet. Toen ik dat meldpunt zag was voor mij de maat vol. Hoe komt hij erbij? Je kunt er allerlei rechtsgeldige formuleringen omheen verpakken waarom het wel kan, maar in de kern komt het standpunt neer op openlijk fascisme.” Eerst waren het de moslims, nu de Polen, gaat Van der Velde verder: “Ze pakken steeds een groep mensen om te stigmatiseren. Straks gaan mensen nog denken dat het normaal is.” Als je overlast ondervindt, is er volgens de zanger al een meldpunt: “De politie. Een meldpunt speciaal voor Oost-Europeanen is racistisch.”

Afgelopen dinsdag verscheen de volgende tweet op de officiële twitteraccount van de band: Rutte. Lafbek. Aftreden. Weg met deze nazi gedoog regering. “Het gebrek aan een reactie bij Rutte zit me ook heel erg dwars”, zegt Van der Velde. “Hij had er meteen afstand van moeten nemen.”

The Black Atlantic kreeg al veel reacties op de tweets. “Zo had ik op Twitter een discussie met een raadslid van GroenLinks in Huizen (Larisa Landré, red.). Zij vond dat ik er een positieve spin aan moest geven.” Maar daar is Van der Velde het niet mee eens: “Je kunt iemand als Geert Wilders een tijd negeren, maar op een gegeven moment moet je in actie komen.”

En dat is ook precies wat de band wil gaan doen. I say: anti-PVV benefit concert @ Malieveld. Let's take a stand!, twitterde de band gisteren. “Ik liep niet te fucken toen ik dat zei”, benadrukt Van der Velde. We hebben het er met de band over gehad. We kunnen een stichting opzetten, om met het opgehaalde geld een negatieve campagne tegen de PVV te financieren.” Concreet heeft hij het plan nog niet ingevuld maar: “Ik kán momenteel niet veel anders doen dan een tegengeluid laten horen. We móeten nu iets doen.”

Wil je meewerken, of ben je anderszins geïnteresseerd in het plan van The Black Atlantic? Dan kun je de band mailen op theblackatlantic@gmail.com