Rockit Open Air grondig vernieuwd: “We vonden het niet meer leuk”

Nieuwe naam, meer regionale insteek

Atze de Vrieze ,

De zomeragenda is zoals ieder jaar rijkelijk gevuld. Zo’n beetje ieder weekend kun je wel ergens in het land naar een groot of middelgroot dance evenement. Eén festival ontbreekt opvallend genoeg: voor Rockit Open Air, een middelgroot feest aan de Maarsseveense Plassen (nabij Utrecht) is nog geen datum. “We gaan het helemaal anders doen”, zegt Cliff De L’Isle van organisator FCA. “Op deze manier vonden we het niet meer leuk.”

FCA werkt nu achter de schermen aan een nieuw evenement op dezelfde locatie en in hetzelfde weekend. De vergunningsaanvragen liggen op dit moment bij de gemeente, over een week of drie hoop De L’Isle alles rond te hebben. Dat lijkt aan de late kant voor een evenement dat al in het laatste weekend van juli plaats moet vinden. Maar het nieuwe festival heeft een minder lange aanlooptijd nodig, denkt de organisator. Het zijn met name internationale ster-dj’s die ver van tevoren vastgelegd moeten worden. “Wij zullen nu minder internationale dj’s boeken, het dichter bij huis houden. De gages van internationale dj’s stijgen razendsnel. Van een act als Jamie Jones bijvoorbeeld is in korte tijd de vergoeding verviervoudigd. Maar zo’n jongen kan dan ook ineens in de Pacha in Marrakech draaien. De wereld wordt groter.”

Meer focus op de eigen kweek dus, en dat past bij een andere ontwikkeling die FCA constateert: “De landelijke bezoeker blijft steeds meer weg. Wij trokken met de laatste edities steeds minder het publiek dat we hoopten. Mensen zijn steeds minder bereid te reizen. En geef ze eens ongelijk. Als je in Amsterdam woont kun je ook naar Welcome to The Future – dat dit jaar in hetzelfde weekend plaatsvindt. De agenda is overvol. Op ons andere festival – Free Your Mind – slagen we er beter in om mensen van verderweg te trekken.”

Bezoekers van ver trekken kun je natuurlijk ook doen door je te onderscheiden met een bijzondere programmering. FCA deed vorig jaar een poging door programmeurs Hidde Pluymert (Melkweg) en Darko Esser (Doornroosje) bij Rockit te betrekken. Dat had niet helemaal het gewenste effect. “Je ziet toch dat het in de house-tent bij DJ Roog vol staat en mensen de spannender acts moeilijk weten te vinden.” Het nieuwe FCA-festival richt zich op rond de 10.000 bezoekers.

Rockit Open Air is niet het enige dance festival dat onder druk staat. Evenementen hadden vorig jaar niet alleen te kampen met de economische crisis, maar ook met een magere zomer. Rockit Open Air hield het weliswaar droog, maar de zon liet zich niet zien, waardoor een deel van het publiek mogelijk afhaakte. Maar ook de volle agenda lijkt zich te wreken. Dance Valley raakte vorig jaar in grote problemen toen de voorverkoop ernstig tegenviel. Uiteindelijk mochten bezoekers zelfs gratis een vriend meenemen.  De Brabantse organisatie Extrema zag zich net als Rockit gedwongen zijn concept aan te passen. Extrema Outdoor wordt XO Live, met een minder grote capaciteit en meer focus op live acts. Andere, meer gespecialiseerde festivals hebben juist geen enkele moeite om hun kaarten te verkopen. Lowlands (met een stevig nachtprogramma), Mystery Land en Awakenings Festival deden het vorig jaar goed.