Politie over gesloten cafe De Duivel: 'gangsta rap' trekt 'specifiek publiek' Politie over gesloten cafe De Duivel: 'gangsta rap' trekt 'specifiek publiek'

Eigenaar omschrijft gesprek met de politie als 'zware domper'

, Atze de Vrieze

Politie over gesloten cafe De Duivel: 'gangsta rap' trekt 'specifiek publiek'

Eigenaar omschrijft gesprek met de politie als 'zware domper'

Atze de Vrieze ,

Het Amsterdamse hiphopcafé De Duivel blijft voorlopig dicht. Eigenaar Daniel John Eeuwens zegt dat de politie eisen stelt die 'zowel fysiek als gevoelsmatig' niet te rijmen zijn met zijn bedrijf. Opmerkelijk is dat volgens Eeuwens de politie constateerde dat in het cafe 'gangsta rap' gedraaid werd, en dat daarmee een 'specifiek publiek' aangetrokken werd.

In een uitgebreide post op Facebook uit Eeuwens zijn onvrede over die constatering. "De politie zegt letterlijk dat er meerdere malen is geconstateerd dat er “gangsta rap” wordt gedraaid in de Duivel en dat er een specifiek publiek komt. Gangsta rap? Specifiek publiek? Wat bedoelen ze daarmee? A.) We draaien geen gangsta rap, we draaien gewoon goeie muziek en daar zal vast wel eens een heftig nummer tussen zitten maar als die goed is, is die goed. B.) Er komt een specifiek publiek? Bedoelen ze soms al die honderden ofwel duizenden enorm verschillende en diverse mensen uit alle lagen van de bevolking die van soul, funk en hiphop houden die naar het café komen? Dus die worden nu allemaal weggezet als potentiële onruststokers en een gevaar voor de openbare orde vanwege hun muziekvoorkeuren. Ik wil het er dan niet eens over hebben of ze er misschien de uiterlijke kenmerken van de bezoekers mee bedoelen."

De Duivel werd op 23 december 2011 gesloten, met als directe aanleiding een schietincident in de zaak. Volgens de gemeente was het geen incident en was de maat vol. Het cafe kreeg echter ook veel steunbetuigingen. Op 27 december vond zelfs een protestmars plaats, onder leiding van tattoo-koning Henk Schiffmacher, die zelf ook betrokken is bij de zaak. Eigenaar Eeuwens moest tot gisteren wachten op een gesprek over de zaak. "Dat gesprek heeft gisteren plaatsgevonden en is helaas een zware domper gebleken. Even leek het erop dat ze begrepen wat voor plek de Duivel is maar naarmate het gesprek vorderde en de politie het woord kreeg voelde ik alle redelijkheid en ruimte tot “onderhandelen” verdwijnen. Zonder er op dit moment verder inhoudelijk op in te gaan eist de politie een aantal maatregelen die schier onmogelijk te rijmen zijn met de Duivel. Zowel fysiek als gevoelsmatig. Ik ben bereid er alles aan te doen om de burgemeester te “waarborgen” dat het café vrij van wapentuig blijft maar er een soort beveiligde rechtbank van maken gaat echt te ver."

In 2009 kwam de Amsterdamse korpschef Bernhard Welten in opspraak toen hij een reeks geweldsincidenten in de Bijlmer in verband bracht met rapmuziek. Bij de politie Amsterdam is op dit moment niemand bereikbaar voor een reactie op het Facebook statement van De Duivel.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12