Amsterdamse MC Melodee maakt track met US ster Mac Miller

Mixtape met meer grote namen volgt deze zomer

Erik Zwennes ,

De Amsterdamse MC Melodee, de vrouwelijke helft van La Melodia, heeft een track opgenomen met de Amerikaanse rijzende ster Mac Miller. Rapper Miller werd bekend als indie-artiest, die door slim social media gebruik een enorme aanhang wist te vergaren. Op dit moment heeft Miller een kleine twee miljoen followers op Twitter en ruim twee miljoen likes op Facebook. Zijn album Blue Slide Park debuteerde op 1 in de Amerikaanse Billboard albumchart.

Hoe komt zo’n ster bij, met alle respect, Melodee? “Via een stel Spanjaarden,” lacht de mc. Het mediterrane producerscollectief Cookin’ Soul werd bekend met remixen en mixtapes. Sindsdien willen de grootste artiesten met ze werken. Van Nicki Minaj, Redman, Game, Styles P, Swizz Beatz tot Gucci Mane. En dus Mac Miller en Melodee. Het collectief had een concept voor deze track en zocht er twee mc’s bij. Zo geschiedde en sinds gisteravond is er de videoclip bij de track Genius.

Melodee kent de Spanjaarden door het EU-project Diversidad. “Er deden veel toffe artiesten mee, maar met hen had ik ook gelijk een muzikale klik. Ik vind hun producties te gek, we werken nu aan een mixtape die deze zomer het licht moet zien. We hebben al eerder remakes van tracks gedropt die goed bekeken werden, dit is een goede volgende stap.” Melodee vertelt dat ze voor de mixtape met meer grote namen werkt. “Van het kaliber Mac Miller, ja. Ik verklap nog even niet wie, maar Cookin’ Soul heeft natuurlijk heel wat namen in hun klapper. Ik heb zelf ook veel contacten opgedaan door nationale en internationele optredens.”

De samenwerking staat al een tijdje op plaat, maar is bewust enkele maanden vastgehouden. Melodee: In zo’n geval heb je natuurlijk te maken met grote krachten uit Amerika. Eerst moest dat album van Miller gepusht worden, maar ze zijn heel enthousiast over de track en video. Valentijnsdag leek ons het juiste moment om het te droppen. We hebben bewust niets aangekondigd.”

Voor Genius zijn de Spanjaarden, Melodee en Mac Miller niet in dezelfde ruimte geweest. Zoals dat soms gaat heeft ieder in zijn eigen studio gewerkt. MC Melodee zelfs in haar eigen thuisstudio. “Ik had mijn verse vrij snel opgenomen en naar Cookin’ Soul gestuurd. Toen zij het hadden afgemixt, waren we zo tevreden dat we het bij die opnames hebben gehouden.” Via mail heeft ze nu contact met Miller. “Hij is heel enthousiast over de video, heeft hem al getweet. We hebben afgesproken bij zijn volgende optreden in Amsterdam te chillen.” Op 1 en 2 juni staat Mac Miller in de Melkweg Max. De eerste dag is inmiddels al uitverkocht.

Inmiddels is de track al opgepikt door grote Amerikaanse hiphopblogs als 2dopeboyz en HiphopDX. Melodee ziet wel wat het op gaat leveren. “Ik zal altijd muziek blijven maken die ik leuk vind. Als er meer internationale aandacht of boekingen volgen, is dat mooi meegenomen. Maar ik heb de afgelopen jaren wel geleerd niets te forceren.”