Megaupload-oprichter Kim Dotcom toch op borgtocht vrij

Atze de Vrieze ,

Megaupload-oprichter en internetfenomeen Kim Dotcom komt toch op borgtocht vrij. Dat meldt de Nieuw-Zeelandse krant NZ Herald. Eerder weigerden rechters tot twee keer toe de Duitser zijn proces buiten de cel af te wachten omdat hij vluchtgevaarlijk zou zijn.

Kim Dotcom (echte naam Kim Schmitz) en drie van zijn partners - waaronder Nederlander Bram van der Kolk - verschenen vandaag opnieuw voor de rechter. Zij hoorden dat nog eens 50 miljoen dollar aan eigendommen in beslag genomen is. Ook zijn er nog wat beschuldigingen bij gekomen. De mannen achter Megaupload waren al verdacht van onder meer witwassen en auteursrechtenschending, daar komt nu onder meer het liegen tegen rechthebbenden bij. Megaupload zou beweerd hebben materiaal op verzoek van hun servers te verwijderen, terwijl dat in werkelijkheid niet gebeurde.

Nog meer nieuwe informatie: volgens de US Justice Department had Megaupload 66,6 miljoen geregistreerde gebruikers, maar slechts tien procent daarvan heeft ooit bestanden geupload. Een indicatie dat het grootste deel van de gebruikers de site enkel gebruikte om te downloaden, aldus de Amerikanen.