Eerste album Jungle By Night 18 april in de platenzaak

Jonge Amsterdammers spelen afrobeat met invloeden uit Indonesische gamelan en spacy effecten

Sjoerd Huismans ,

Het debuutalbum Hidden van het Amsterdamse afro-collectief Jungle By Night komt 18 april uit, op het label Kindred Spirits. Negen Amsterdamse broekies die in het voorprogramma stonden van The Roots en Mayor Hawthorne, met binnenkort dus een album op zak. Gaat het nog niet hard genoeg? Nee, blijkbaar. “We gaan ons nu op het buitenland focussen.”
Update: Dat lukt aardig. Jungle By Night is zojuist bevestigd voor onder meer Sziget en Istanbul Jazz. Meer info onderaan dit artikel.

“Ik was even bang dat het een stel wiskundefreaks waren”, zei dEUS-zanger Tom Barman toen hij het optreden van Jungle By Night zag bij 3onstage op Lowlands. Maar na een paar nummers was hij overtuigd: “ ‘ne Hollander die afro speelt, dat kan dus blijkbaar ook al tegenwoordig.” Jungle By Night lijkt op het eerste gezicht dan ook een vreemd gezelschap: Amsterdamse jongens van nog geen twintig die een swingende mix van afrobeat, funk, dub en rock spelen. Zonder debuutalbum stond Jungle By Night al op Lowlands, North Sea Jazz, Pitch en Into The Great Wide Open.

Nu komt er dus wel een album. De twaalf tracks van Hidden stonden snel op de band, vertelt toetsenist Pyke Pasman: “We hebben uiteindelijk maar vijf dagen met producer Wiboud Burkens in de studio gezeten. Daar komt natuurlijk wel het voorwerk bij: repeteren enzo.” Het kon allemaal zo rap omdat het grootste deel van de instrumenten live is opgenomen. Pasman: “We wilden zoveel mogelijk die live-feel behouden. Bij sommige takes hadden we met zijn allen het gevoel: dit is goed. En als bijvoorbeeld de saxofonist dan een foutje maakt, kan die altijd zijn partij nog eens opnieuw doen.”

Het album bestaat volledig uit nieuw materiaal, er worden geen nummers van de titelloze EP van Jungle By Night meegenomen naar het album. Pasman: “Sommige nummers herken je misschien toch, omdat we ze al live gespeeld hebben.” Live spelen is ook het plan voor de komende periode. Pasman: “We willen ons meer gaan focussen op het buitenland. Ik denk dat het makkelijk kan: het is eigenlijk gewoon feestmuziek zonder zang, dus niet per se plaatsgebonden.” Concrete plannen zijn er ook al: “Onze manager heeft contact gehad met andere boekers in België en Frankrijk, daar spelen we in de zomer in elk geval een paar gigs. En verder gaan we in Nederland lekker door met optredens. Het is mooi dat onze plaat net voor het festivalseizoen uitkomt.”

Pasman heeft een goed gevoel over de plaat. “Er staan nog veel meer invloeden op dan op de EP. Zo hebben we ook instrumenten uit de gamelan (Indonesische volksmuziek) gebruikt. En meer spacy effecten. Het is dus meer cross-over dan alleen afrobeat: in elk nummer hoor je die verschillende invloeden wel.”

18 april presenteert Jungle by Night het nieuwe album Hidden in Paradiso, Amsterdam. Kaarten zijn vanaf 11 februari te koop en kosten 12 euro.

UPDATE INTERNATIONAAL:
Hidden verschijnt wereldwijd, er zijn samenwerkingen met agenten in België en Frankrijk en wordt gewerkt aan samenwerkingen in de Engeland en Amerika. Een eerste rijtje met mooie buitenlandse bevestigingen:
- 13 april - DeRoma - Antwerpen
- 9 mei - Le Trabendo - Parijs
- 7 juli - Istanbul Jazz - Istanbul
- 10 augustus - Sziget/A38 stage - Boedapest