Live-blog vanaf de Buma vergadering in Krasnapolsky

Slechts circa 180 aanwezigen, meeste moties ingetrokken, bestuursvoorstellen aangenomen

Ingmar Griffioen ,

Voor een op voorhand gevoelige Buma vergadering kwamen vanochtend in het chique Krasnapolsky hotel in Amsterdam slechts 130 auteurs en 55 uitgevers (van 5000 stemgerechtigden) opdraven. Daar zaten wel bekende muzikanten als Janne Schra, Lucky Fonz en Lange Frans tussen. Belangenorganisaties als Ntb, BCCM en FNV Kiem brachten vandaag meerdere moties in stemming voor bestuurlijke verandering. De meesten werden "wegens tijdgebrek ingetrokken". De bestuursvoorstellen uit de vorige Algemene Ledenvergadering zijn wel aangenomen: terugbrengen van het bestuur van 24 naar 12 leden, het aanstellen van een onafhankelijke bestuursvoorzitter, oprichting van een ledenraad en externe controle.

'Onmuzikaal vroeg vergaderen'

Vooraf riepen organisaties als de Ntb en FNV Kiem hun leden op toch vooral naar Krasnapolsky te komen om hun stem te laten horen. Ook al was de aanvangstijd van 10.00 uur (inschrijven vanaf 9.15) "onmuzikaal vroeg", zoals Ntb-secretaris Erwin Angad-Gaur verwoordde. Angad-Gaur, die eergister nog aangevallen werd voor zijn kritische standpunten door producer Eric van Tijn, kondigde in een reactie aan: "Ik ben donderdag van plan met veel leden te komen om opnieuw veel moties in te dienen om de boel opnieuw te verbeteren."

FNV Kiem was er zelf niet zo vroeg bij en zag zich genoodzaakt een eerdere tweet (Kom vanmiddag naar de ledenvergadering om onze voorstellen te steunen) te herroepen: "Ledenvergadering Buma/Stemra is van 10.00 tot 14.00 uur. Dus niet vanmiddag."

Vergadering flink uitgelopen: "men rekt tijd"

De vergadering, die oorspronkelijk dus tot 14.00 uur zou duren, liep behoorlijk uit. Zo was er pas na de lunch (14.00 uur) ruimte tot het indienen van moties en stemmen. Producer David Cok meende dat er bewust tijd gerekt werd: "Duurt lang. Stemgerechtigde auteurs verdwijnen langzaam naar huis. Uitgevers blijven. Moties komen niet door. #bumastemra"

Moties Ntb / BV Pop
Angad-Gaur (Ntb) diende mede namens Arnold Mühren en Bep Ruiter van de BV Pop/FNV Kiem elf moties in voor bestuurlijke verandering.
- De eerste motie van Ntb/BV Pop is afgewezen. Het betrof een motie tot verdere verkleining van het bestuur tot zeven leden. Na de Algemene Ledenvergadering van vorig jaar is al besloten het bestuur terug te brengen van twaalf plus twaalf leden voor Buma en Stemra, naar één bestuur van in totaal twaalf leden.
- Ook de tweede motie is afgewezen. Het ging om wie de voordrachten voor alle auteurszetels in het bestuur mogen doen. De indieners zien dat graag uitgebreid naar relevante belangenorganisaties van auteurs en uitgevers en een groep van minimaal 10 stemgerechtigde leden.
- "Moties 6 t/m 8 en 11 zijn wegens tijdgebrek ingetrokken", twittert Erwin Angad-Gaur. "Wordt nader overleg over gevoerd met indieners." Dat is pikant aangezien motie 6 zich keerde tegen het voornemen om algemeen Buma/Stemra directeur Hein van der Ree plaats te laten nemen in de benoemingscommissie voor nieuwe bestuursleden.
- De overige moties zijn ook ingetrokken, meldt Angad-Gaur.

Update 16.00:
Vergadering afgelopen en persconferentie begonnen.
 

Hieronder de tweets verzameld in Storify, die ook via deze link bereikbaar is. Bij geen Storify in beeld: F5!