Benefietconcert voor Joep Pelt na enstig ongeluk

Avond in de Melkweg met o.a. Moke, Lucky Fonz III, Tim Knol en Perquisite

Sjoerd Huismans ,

13 maart is er in de Melkweg een benefietavond voor zanger/gitarist en Radio 6-presentator Joep Pelt. Pelt raakte levensgevaarlijk gewond bij een auto-ongeluk, waarbij hij zijn vrouw verloor. Zijn toestand is inmiddels stabiel. Aan de benefietavond werken artiesten van diverse pluimage mee: onder andere Moke, Perquisite, Tim Knol, Typhoon, Mdungu, Lucky Fonz III en Benjamin Herman treden op.

Joep Pelt is ongeveer zes weken geleden levensgevaarlijk gewond geraakt bij een auto-ongeluk in Zuid Afrika, waar hij op vakantie was. Zijn vrouw Hester en een inzittende van de andere auto zijn overleden. Pelt is zes keer geopereerd maar zijn toestand is inmiddels stabiel, zo vertelt zijn manager Vincent Kruger. “Hij zou eigenlijk binnen twee weken al naar huis kunnen, maar inmiddels ligt hij al zes weken in het ziekenhuis in Johannesburg. De doktoren moeten nog een paar operaties verrichten. Alle ingrijpende operaties heeft hij al gehad, maar hij mag nog niet worden vervoerd in deze toestand."

De aankomende optredens van Pelt in Frankrijk, op 14, 15 en 19 maart, zijn voorlopig uitgesteld. Om Pelt financieel bij te staan wordt op 13 maart de benefietavond Support Joep Pelt georganiseerd in de Melkweg. Het volledige programma is inmiddels bekend. In lijn met de diversiteit van de muziek van Joep Pelt werkt een gemêleerd palet aan artiesten belangeloos mee aan de avond: Moke, Perquisite, Mps PILOT, Benjamin Herman, Tim Knol, Typhoon, Harry Sacksioni, Mdungu, Lucky Fonz III, The Ex, T.S. Galloway en Arthur Adam treden op. Kruger: "Het wordt muzikaal heel interessant. Zeker geen alledaags programma, maar heel cross-over.”

Joep Pelt bracht een tweetal bluesplaten uit bij Bad Reputation Records, met veel invloeden uit de rootsmuziek van het zuiden van de VS. Hij maakte meerdere reizen naar Afrika, waar hij samenwerkte met artiesten als Ali Farka Touré en Lobi Traoré. Met de laatste bracht hij het album I Yougoba! uit bij Excelsior. Sindsdien kent zijn muziek veel Afrikaanse invloeden. Hij speelde op North Sea Jazz, Mundial en Oerol, en in zalen als Vredenburg, Paradiso en het Bimhuis. Pelts laatste plaat, Stolen Serenades Volume 1, kwam augustus 2011 uit. De plaat is een coverproject: de Amsterdammer steekt nummers van onder andere David Bowie, Tom Waits en The Roots in een Afrikaans bluesjasje. Stolen Serenades Volume 1 is tijdelijk weer te beluisteren op de Luisterpaal.

De benefietavond Support Joep Pelt vindt dinsdag 13 maart plaats in de Melkweg, Amsterdam. De zaal opent om 19.00 uur, het programma begint 20.00 uur. De entree bedraagt 15 euro (geen lidmaatschap), alle inkomsten gaan naar de getroffen artiest.