Talentvolle dj Applescal op Gui Boratto-avond 5 Days Off

“Het kleine beetje reserve dat mensen nog in de tenen hebben, krijgen we eruit”

Sjoerd Huismans ,

De laatste, uitverkochte, avond van 5 Days Off staat in het teken van de melodieuze techno van Gui Boratto. Hij krijgt Nederlandse back-up op de avond: ook Nuno dos Santos en Applescal staan geprogrammeerd. De laatste geldt al enige tijd als talent, en bracht onlangs de gratis te downloaden El Diablo EP uit via RTFKT. Daarnaast werkt hij aan een nieuw album. Zijn methode verklaart Pascal Terstappen alias Applescal als volgt: “In plaats van honderd sales heb ik honderd nieuwe volgers. Het levert me veel meer op.”

In 2008 won Applescal de Grote Prijs van Nederland. Sindsdien bracht hij twee albums via het Duitse technolabel Traum uit, en meerdere EP’s via verschillende labels. Maar sinds kort pakt hij het anders aan: de recente El Diablo EP is gratis verkrijgbaar, verder verschenen losse tracks eveneens gratis op zijn Soundcloud. “Er wordt veel illegaal gedownload”, vertelt de jonge dj over deze move. “De verkoop op labels is eigenlijk te verwaarlozen, tenzij je een heel grote artiest bent. Ik besloot de andere kant op te kijken: in plaats van honderd sales krijg ik nu honderd nieuwe mensen die mij volgen. Daarnaast is mijn EP gefeatured op sites als Pitchfork en 22tracks.”

Dat is niet direct de reden dat hij op 5 Days Off staat, denkt Terstappen. “Vorig jaar stond ik op Pitch. Mensen van Mojo vonden het toen supervet. Daardoor ben ik nu ook geboekt op 5 Days Off. Gui Boratto staat net als ik bekend om zijn melodieuze versie van techno, logisch dus dat ik op de laatste avond sta. De mensen zullen wel gaar zijn, maar het laatste beetje aan reserves dat ze nog in hun tenen hebben, gaan we eruit krijgen.”

Verder werkt Terstappen aan een nieuw album, dat vlak na de zomer uit moet komen: “Ik kan nog niet veel vertellen over de manier waarop, in ieder geval wordt hij niet gratis ter download uitgebracht zoals de vorige EP.” Het album is momenteel de voornaamste bezigheid van Applescal. “Verder zal er nog wat muziek via Soundcloud uitkomen, en heb ik nog wat gigs staan. Zo sta ik in Madrid binnenkort, en speel ik 6 april op de RTFKT Night in Amsterdam.”