Vox Von Braun: "Er hangt wat in de lucht in Brighton"

Via Brighton en Black Rebel Motorcycle Club weer terug naar Vera

Ingmar Griffioen ,

Vox Von Braun verrast met het sterke tweede album Rich & On Wheels, dat vandaag op vinyl verschijnt bij Subroutine en vanavond in Vera ten doop gehouden wordt. Dat is vooral verrassend omdat het lange tijd nogal rustig was rond de Groningse band. Voor de opnames trok Vox Von Braun in 2010 al naar de UK om met producer Matthew Twaites (The Electric Soft Parade) in de Metway Studios te werken. "Er hangt wat in de lucht in Brighton", mijmert frontman Wymer Vaatstra tevreden. Peter Hayes van Black Rebel Motorcycle Club tekende voor een groot deel van de mix en het resultaat hoor je nu op de Luisterpaal.

Debuutalbum Something ain't Wrong was in 2008 al goed ontvangen, maar de band verzilverde die lof vooral met optredens in het jaar daarop. Sindsdien kwam er bijna geen levensteken naar buiten totdat Vox Von Braun in augustus de dromerige indiepopsong You Look Real Neat losliet. Die feel houdt de band knap vast op dit album, waar ook ruwer rockwerk als A.R.T.I.S.T.S. Are Go en Ibiza Style goed op gedijt. Alle duimen omhoog hier op de redactieburelen dus en alle reden om Wymer Vaatstra te vragen wat hij en zijn band de afgelopen jaren uitgespookt hebben. "We zijn lekker lang bezig geweest met de nieuwe plaat. Ik was in 2009 weer begonnen met schrijven, in 2010 hadden we twaalf nummers af en zijn we naar de UK gegaan."

Zomaar even naar de UK gegaan? "Ik zat met gitarist Ben Wennekers muziek te luisteren, vooral van UK bands als Camera Obscura en we hadden zoiets van 'we moeten ook naar de UK, die gasten hebben zo'n goed geluid daar'. Dat hadden we tussen neus en lippen laten vallen tegen een Engelsman die in Leiden woont, Richard Foster van Incendiary Magazine, en hij kwam een maand later op Eurosonic naar ons toe: 'volgens mij heb ik een studio gevonden in Brighton'. Toen hebben we meteen vrij genomen, een busje geregeld en op het laatste moment nog een appartement in de buurt gevonden. Een week later hebben we het busje volgeladen, reden we naar Calais en huppakee naar Brighton!"

Met twaalf uitgewerkte nummers op zak arriveerde de Groningse band in Brighton, waar nog twee teksten geschreven werden en uiteindelijk elf songs de plaat haalden. "Het was echt super te gek om met een buitenlandse producer te werken, echt een openbaring." Dat geldt zeker ook voor de trip, legt Vaatstra uit. "Omdat je met een busje naar het buitenland rijdt, dan heb je toch een roadtrip vibe. Je bent ook even los van alles hier en leeft in een soort bubble. Anders ga je 's avonds gewoon naar huis. Dit was heel tof. Brighton is ook een fantastische stad, waar iets in de lucht hangt. Dat had ik in Londen ook. Je maakt makkelijk een praatje en iedereen is best wel open."

De band kreeg na de opnames de takes mee, maar daarmee was de kous nog lang niet af. In de tussentijd kwam er nog een buitenkans op het Groningse pad. "We speelden in het voorprogramma van Black Rebel Motorcycle Club in Vera, één van die keren dat we een écht goede show speelden en alles klopte." Dat vond BRMC-gitarist Peter Hayes ook en hij bood aan de plaat te mixen. "Toen hebben we thuis snel de overdubs gedaan en de boel naar L.A. gestuurd. Vier maanden later kregen we zijn versie en hebben we de rest weer naar Brighton gestuurd. Die gast had het ook hartstikke druk, dus waren we weer acht maanden verder." Na een hoop heen en weer skypen en mailen gingen alle muziek weer naar Brighton voor het masteren en daarna door naar de vinylperserij in Haarlem. "Er komt een hele hoop meer bij kijken dan op 24 sporen opnemen, het zijn zoveel stapjes."

Maar dan heb je ook wat, volgens een opgetogen Vaatstra: "Ik was even vergeten hoe mooi dat is als je het vinyl vasthoudt. Een plaat heeft toch iets speciaals." De timing voor de release is opvallend en dan ook niet bewust. Maar het is niet de reden dat we Vox Von Braun niet in thuisstad Groningen op het Eurosonic-programma terugzien. "We zouden wel spelen op de Subroutine-showcase in De Kult, maar een aantal leden speelt ook in andere bands dus ik heb donderdag en vrijdag meer tijd om te feesten. Na de cd-presentatie gaan we waarschijnlijk door Nederland spelen, dat staat nog in de steigers."

Eerst presenteert Vox Von Braun de langspeler vanavond (vrijdag 21 december) in Vera, Groningen. Spilt Milk en The Fire Harvest spelen ook en de toegang is gratis op vertoon van een maandkaart. Rich & On Wheels is tijdelijk te beluisteren op de Luisterpaal.