OM: Er was helemaal geen Flexican filmpje

Agent niet vervolgd voor vernietigen bewijsmateriaal

Atze de Vrieze ,

De agent die een filmpje van het incident rond dj The Flexican heeft gewist wordt niet vervolgd. Sterker nog: het OM spreekt tegen dat überhaupt een filmpje gewist is. Technisch onderzoek zou hebben uitgewezen dat met het bewuste toestel die avond helemaal geen filmpje gemaakt is.

Het OM stelt: "In opdracht van het Openbaar Ministerie heeft Fox-IT geprobeerd het gewiste filmpje ‘terug te halen' uit de mobiele telefoon. Uit onderzoek van Fox-IT is niet gebleken dat er met dit toestel een filmpje is opgenomen van het incident. In tegenstelling tot wat de politie destijds in het persbericht heeft gemeld, is er geen sprake van het wissen van een filmpje. De politieambtenaar zag vóór het uitzetten van de telefoon bewegingen op het display. Hij is er toen vanuit gegaan dat de camera draaide. Hij heeft daarna meerdere malen op het display geduwd om de camera uit te zetten. Nu er geen sprake is van opname van het incident, kan er ook geen sprake zijn van ‘wissen' van een filmpje met betrekking tot het incident. De betrokken politieambtenaar kan dan ook geen strafbaar verwijt worden gemaakt."

The Flexican kwam in juli in aanraking met de politie na een optreden in het centrum van Eindhoven. Een politiewagen zou over zijn voet gereden hebben, waarna een woordenwisseling ontstond die eindigde in een hardhandige arrestatie. Een ander filmpje van het incident verscheen wel online.