DJ Flexican hardhandig opgepakt in Eindhoven

MC Sef krijgt klappen, roept op tot sturen beelden

Atze de Vrieze ,

DJ Flexican is vannacht opgepakt in Eindhoven. De Amsterdammer trad zaterdagavond even voor middernacht op het Stadhuisplein op bij Sneakerz, bijgestaan door Mc Sef. Rond half twee werd de dj met veel vertoon van macht ingerekend. Ook Sef kreeg een paar klappen. De rapper roept getuigen op beelden te sturen. Inmiddels is een filmpje van de arrestatie opgedoken.

In het filmpje is te zien hoe Flexican in discussie is met politie-agenten, die nadat hij beweert niets gedaan te hebben toch overgaan tot arrestatie, op het oog na een duw- en trekincident. Daar komen meerdere politie-agenten aan te pas. Omstanders worden onder meer met honden en paarden op afstand gehouden. Een van die omstanders is Yousef Gnaoui alias Sef, die door agenten flink geduwd wordt.

Sef twitterde over het incident: "Ik heb gewoon klappen gekregen van de politie. Voor niks. De politie vind het blijkbaar normaal om mensen te slaan en te wurgen voor niks. Zonder einige aanleiding hebben ze flex geslagen en gewurgd. Ik ben ok, flex is ergens op het bureau denk ik. Maar ik weet niet of hij ok is. Ik ben het bureau uitgeduwd, hardhandig. Ik ga hier echt een heel groot probleem van maken. De politie heeft zich te gedragen. De politie is je beste vriend. Tenminste, als je beste vriend een heel heftig agressieve kaolomongool is."

Jair Stokmans, een bezoeker van het festival uit Geldrop, was erbij en filmde het incident. Hij vertelt: "Na afloop van het festival liepen wij bij het Stadhuisplein in de buurt van de pinautomaat, voor ons liepen Sef en The Flexican. Het was een stuk weg waar mensen op straat mogen lopen. Alleen taxi's en politie-auto's mogen daar rijden. Op zeker moment kwam er een aantal politiewagens aan, die wilden dat we opzij gingen. Toen dat ze niet snel genoeg ging, gaf een agent gas, waarbij we bijna omver gereden werden. The Flexican maakte met lichaamsbewegingen zijn ongenoegen duidelijk, waarop een agent uit auto vloog, hem sloeg met een gummiknuppel en naar de keel greep. Vanaf dat moment heb ik het incident gefilmd."

Volgens de politie Eindhoven werd Flexican aangehouden wegens baldadigheid. "Een aantal collega's was op weg naar een melding, toen zij gehinderd werden door de 28-jarige verdachte uit Amsterdam", aldus een woordvoerder van politie. "Hij heeft daarbij tegen de auto geslagen. Agenten wilden hem daarom arresteren wegens baldadigheid, waartegen hij zich verzette. Omdat op het evenement veel bezoekers aanwezig waren, waarvan een aantal zich met het incident bemoeiden, is versterking opgeroepen in de vorm van paarden en honden. Er is geen sprake van excessief geweld. Mocht verdachte dat toch vinden, dan kan hij een klacht indienen."

Sef weerspreekt de aantijging dat The Flexican tegen de auto geslagen zou hebben. Volgens hem reed de auto over de voet van de dj, waarop die kwaad reageerde. "Een volstrekt normale reactie, lijkt me. De agent die uitstapte haalde meteen uit met zijn wapenstok. Ik begrijp dat de politie extra op scherp staat bij zo'n evenement, maar er was geen sprake van een gespannen sfeer. Wij konden niet weten dat de politie op weg was naar een melding, want er werd geen zwaailicht of sirene gebruikt. Ook de omstanders bemoeiden zich rustig met de zaak. Iedereen riep alleen maar dat ze hem met rust moeten laten. Later ben ik naar het politiebureau gegaan omdat ik me zorgen maakte. Ik heb me bewust zo rustig mogelijk gedragen. Toch sprong een agent over de balie heen om met het bureau uit te duwen."

The Flexican zit op dit moment nog vast. Volgens Sef wordt hij momenteel verhoord.

Update: Flexican's advocaat Advocaat Yehudi Moszkowicz heeft zondagmiddag in Eindhoven zijn cliënt bezocht in de cel. Hij zegt tegen AT5: "Hij is echt bont en blauw. Hij heeft een blauw oog zoals je dat zou tekenen. Hij heeft aan beide kanten van zijn gezicht schaafwonden. Een auto is over zijn enkel gereden, hij is echt mank en kan er niet op lopen. Hij heeft een wapenstokafdruk op zijn linkerbeen, 15 bij 2 centimeter." Het management van The Flexican heeft een verklaring geplaatst op Facebook.

Update 2: Advocaat Yuhudi Moszkowicz kondigt aan dat Flexican aangifte doet tegen de politie Eindhoven.