Sean Parker (Napster) en Lars Ulrich begraven strijdbijl Sean Parker (Napster) en Lars Ulrich begraven strijdbijl

Complete catalogus Metallica op Spotify

, Judith Laanen

Sean Parker (Napster) en Lars Ulrich begraven strijdbijl

Complete catalogus Metallica op Spotify

Judith Laanen ,

De Amerikaanse metalband Metallica heeft een deal gesloten met de streaming muziekdienst Spotify om hun volledige catalogus beschikbaar te maken. Dat maakten Sean Parker, topman bij Spotify, en Lars Ulrich vandaag bekend tijdens een persconferentie van de streamingdienst. Vorige week lanceerde de Metallica nog een eigen platenlabel, Blackened Records, waardoor ze nu controle over hun eigen catalogus hebben. Ulrich: "Het ging nooit om het geld, het ging om de controle."

Metallica maakte vorige week bekend na 28 jaar hun platenmaatschappij Warner te verlaten om de controle over hun eigen catalogus weer in handen te krijgen.

Volgens Ulrich was deze deal met Spotify niet gepland maar wilde de band wel opnieuw beginnen, zo liet hij zich uit tijdens de persconferentie: "Het ging ons nooit om het geld, het ging om de controle. Die 30 november 2012, vorige week dus, was een hele belangrijke dag voor ons waar we heel lang naartoe geleefd hebben. Toen namen we de controle over onze eigen catalogus en alle masters terug. We got it all back. Maar deze stap was niet gepland, het gebeurde gewoon. We wilden opnieuw beginnen."

Parker en Ulrich begraven strijdbijl
Saillant detail is dat Lars Ulrich en Sean Parker ooit aartsvijanden waren. In 2000 spande Ulrich een rechtszaak aan tegen Napster, het downloadbedrijf van Parker, vanwege schending van auteursrecht. Het was de eerste rechtszaak ooit van een artiest die een peer-to-peer-file sharing bedrijf aanklaagde.

Metallica is de eerste grote artiest die de stap naar Spotify zet. Andere bekende artiesten die weigeren hun muziek op de streamingdienst aan te bieden zijn Led Zeppelin, Pink Floyd, AC/DC en The Beatles. Die laatste drie bieden hun muziek overigens wel aan via iTunes.

Spotify wordt persoonlijker
Vorig jaar sloot Spotify al een deal met Facebook door de profielensite met de streamingdienst te integreren, nu gaan ze nog een stapje verder. De streamingdienst komt binnenkort met New Collection, een gepersonaliseerde pagina waarop je nummers kunt opslaan en later kunt terugluisteren. Er komt een speciaal tabje waar je kunt zien wat je het opgeslagen en of je het al beluisterd hebt. De nieuwe versie van Spotify wordt de komende weken geïntroduceerd. De webversie van de dienst is nog in ontwikkeling.

Inkomsten artiesten in negen maanden verdubbeld
De inkomsten voor artiesten van Spotify verdubbelden de afgelopen negen maanden tot ruim een half miljard dollar.

De on-demand catalogus van Spotify bestaat nu uit meer dan 20 miljoen nummers en is beschikbaar in 17 landen: de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Finland, Noorwegen, Denemarken, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk, België, Nederland, Spanje, Luxemburg, Ierland, Australië, Nieuw- Zeeland, Ierland en Luxemburg. Spotify heeft meer dan 20 miljoen actieve gebruikers en meer dan 5 miljoen abonnees.

Beluister Metallica op Spotify

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12